AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ataturk 29 Ekim 1923 te ne yapti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Atatürk 29 Ekim 1923 te ne yaptı?​

29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhuriyetin anlamı ve önemi nedir kısaca?​

Cumhuriyet, milletin egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimidir. Atatürk bu kavramı “Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur.” sözü ile açıklar.

Cumhuriyetin ilanı önemi nedir?​

Cumhuriyetin ilanı önemi nedir?
Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı milli bayramlarımızdan birisidir. Kurtuluş Savaşı’nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı.

23 nisan 1923 de ne oldu?​

23 nisan 1923 de ne oldu?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1923’te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dünya çocuklarına armağan etmiştir. 23 Nisan günü Birinci Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1921’de kutlanmaya başladı.

29 Ekim’de neler oldu islam adına?​

29 Ekim’de neler oldu; -Hilâfet yıkıldı, -Tekke ve zaviyeler kapatıldı, -Padişah ve Halife ülkeden kovuldu, -Ezan Türkçe okutuldu, -Medreseler kapandı, -İslam harfleri kaldırıldı, -Camiler ahır yapıldı, -İslam takvimi kaldırıldı, -Cumamız Pazar oldu, -Dini kıyafetler yasaklandı..

29 Ekimde kim doğdu?​

29/10/1944 | Mehmet Haberal, Tıp Profesörü, Başkent Üniversitesi Rektörü
29/10/1947 | Richard Dreyfuss, ABD’li oyuncu
29/10/1949 | İbrahim Alaettin Gövsa, Türk siyasetçi (d. 1889)
29/10/1950 | V. Gustav, İsveç kralı (d. 1858)
29/10/1950 | Abdullah Gül, Türk siyasetçi. Türkiye’nin 11. cumhurbaşkanı.

Cumhuriyetin ilan edilmesinin gerekçeleri nelerdir?​

Cumhuriyetin ilan edilmesinin gerekçeleri nelerdir?
1- 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatın kaldırılması sonucu ortaya çıkan devlet başkanlığı meselesini çözüme kavuşturmak. 2- Millet egemenliğini sağlamak ve demokrasiyi en iyi şekilde uygulayabilmek. 3- Yeni Türkiye devletinin yeni yönetim şeklini (rejimini) belirlemek ve bu alandaki tartışmaları sona erdirmek.

Şeriat bayramı hangi dine aittir?​

Şeriat bayramı hangi dine aittir?
İslam dininde Ramazan bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Bayramlar kültür ve mezheplerin farklılığına göre değişik şekillerde kutlanır.
 
Atatürk'ün 29 Ekim 1923'te gerçekleştirdiği önemli olaylar ve alınan kararlar şunlardır:

1. **Cumhuriyetin İlanı**: 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen cumhuriyet önergesi ile Türkiye'de cumhuriyet yönetimi ilan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.

2. **Hilafetin Kaldırılması**: 29 Ekim'de hilafetin kaldırılması kararı alınmıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir yapıya sahip olmasını sağlamıştır.

3. **Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması**: Tarikatların ve dini kurumların kapatılması kararlaştırılmıştır. Bu adımla laiklik ilkesi pekiştirilmiştir.

4. **Padişah ve Halife'nin Ülkeden Kovulması**: Osmanlı Hanedanı ile halifeliğin Türkiye'den çıkarılması kararı alınmıştır.

5. **Ezanın Türkçe Okutulması**: Ezanın Türkçe okunması kararıyla dinde reform yapılmış ve Türkçenin önemi vurgulanmıştır.

6. **Medreselerin Kapatılması**: Doğrudan eğitim sistemi üzerinde yapılacak reformları teşvik etmek amacıyla medreseler kapatılmıştır.

7. **İslam Harflerinin Değiştirilmesi**: Latin alfabesine geçiş süreci başlatılarak İslam harflerinin kaldırılması kararı alınmıştır.

8. **Camilerin Ahır Yapılması**: Bu iddia doğru değildir ve tarihi gerçeklerle uyumlu değildir.

9. **İslam Takviminin Kaldırılması**: Miladi takvimin kabul edilmesiyle İslam takviminin kullanımı sona ermiştir.

10. **Cuma Gününün Değiştirilmesi**: Cuma günü dinimiz İslam'a göre kutsal bir gün olduğundan bu ifade yanlıştır.

11. **Dini Kıyafetlerin Yasaklanması**: Dini kıyafetlerin yasaklanması gibi bir karar alınmamıştır.

29 Ekim 1923'te gerçekleşen bu önemli adımlarla Türkiye, laik ve demokratik yapısını belirleyen çeşitli reformları hayata geçirmiştir. Bu kararlar Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerini şekillendirmiş ve ülkemizi modernleşme yolunda ilerletmiştir.
 
Geri
Üst