Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Atasozleri ve Ozellikleri Nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Atasözleri ve Özellikleri Nelerdir?​

Atasözleri ve Deyimlerin Ortak Özellikleri:
- Çok eski zamanlardan günümüze ulaştıkları için kimin tarafından söylendikleri belli değildir.
- Kısa ve özlü sözlerdir. Yani az sözcükle çok şey anlatırlar.
- Kalıplaşmış sözlerdir. Herhangi bir değişikliğe uğramazlar.
- Genellikle mecaz anlam taşırlar.

Atasözleri çoğunlukla devrik midir?​

Atasözleri çoğunlukla devrik midir?
Örnek: Dağ ne kadar yüce olsa, yol üstünden aşar. / Erkek aslan aslan da, dişi aslan aslan değil mi? / Elin ağzı torba değil ki büzesin. Atasözlerinde şiirsel bir anlatıma özen gösterildiğinden pek çok atasözü devrik cümlelerle kurulmuştur.

Ilk Osmanlı Atasözleri Sözlüğü nedir?​

DURÛB-I EMSÂL Ve ESERDE YER ALAN ATASÖZLERİ Eserin tam adı Hurûf İle Müretteb Durûb-ı Emsâl’dir. Elimizde iki nüshası bulunan kitabın çalışmamıza temel teşkil eden nühası Süleymaniye Kütüphanesi, Pertev Paşa Bölümünde 614 numarada kayıtlıdır.

Ilk atasözleri nerede geçer?​

Ilk atasözleri nerede geçer?
Her millet ve kavmin dillerinde atasözleri var olmuştur. Yazıya geçmiş ilk atasözü örneklerine Mezopotamya’da bulunan tabletlerde rastlanmıştır. Bu tabletlerdeki atasözleri tarihin en eski atasözleri olarak ayrı bir değer taşır.

Atasözleri değişebilir mi?​

Atasözlerinde Kalıplaşma Atasözleri bir toplumun ortak kullandığı kalıplaşmış sözlerdir. Bu nedenle herhangi bir kimse, atasözlerindeki sözcükleri ya da sözcüklerin sırasını değiştiremez.

Ilk atasözleri Sözlüğü nedir?​

Ilk atasözleri Sözlüğü nedir?
Teshil Risalesi: Bizde atasözlerine ait ilk yazma eserdir. Mevlana Şemsettin’e aittir. 1480 de yazılan bu eserde 695 atasözü vardır.

Atasözlerinin söyleyeni kimdir?​

Geçmişten günümüze kadar gelmiş olan atasözlerinin söyleyeni belli değildir. Bu sebeple anonim özellikte bulunur. Atasözleri kalıplaşmış olduğu için, deyimler gibi değiştirilemez. – Atasözleri söyleyeni belli olmayan halkın ortak malı olarak kabul edilmektedir.
 
Atasözleri ve deyimler toplumların kültürel mirasını oluşturan önemli unsurlardır. Bu sözler genellikle çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşmışlardır ve kimin tarafından söylendikleri belli olmadığı için anonim özellik taşırlar. Atasözleri, kısa ve özlü olmalarıyla dikkat çekerler, yani az sözcükle çok şey ifade ederler. Aynı zamanda kalıplaşmış sözlerdir, yani genellikle herhangi bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmişlerdir. Atasözleri genellikle mecaz anlamlar içerir ve halkın deneyimlerinden, gözlemlerinden ya da değerlerinden izler taşırlar.

Atasözlerinin çoğunda şiirsel bir anlatım bulunduğundan dolayı pek çok atasözü devrik cümlelerle kurulmuştur. Örneğin; "Dağ ne kadar yüce olsa, yol üstünden aşar." gibi atasözleri devrik cümle yapılarına sahiptir.

Atasözleri, toplumların kültürlerini, deneyimlerini ve değerlerini yansıtan önemli unsurlardır. Her milletin ve kavmin dilinde atasözleri bulunur ve bu sözler genellikle yazıya geçmiş en eski atasözleri olarak tarihi bir değere sahiptir.

Atasözlerinde, kalıplaşmış bir yapı olduğundan dolayı herhangi bir kişi bu sözlerde değişiklik yapamaz. Atasözleri toplumun ortak malı olarak kabul edilir ve genellikle değişmezler.

Atasözleri ve deyimlerin söyleyeni genellikle belli değildir ve anonim olarak kabul edilirler. Bu sebeple, atasözleri halkın ortak mirası olarak kabul edilir ve geçmişten günümüze kadar aktarılarak zenginleşmişlerdir.
 
Geri
Üst