Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Atama islemi nasil bir islemdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Atama işlemi nasıl bir işlemdir?​

Bireysel İdari İşlemler ve Düzenleyici İdari İşlemler Bireysel işlemlerin muhatabı ismen belli kişilerdir. (Memur atama, disiplin cezaları, ruhsat verme işlemleri vs.) Düzenleyici İdari işlemler, soyut, bir kez kullanılmakla tükenmeyen ve muhatapları ismen belli olmayan kişilere yönelik işlemlerdir.
Şart işlem ne demek?
Şart işlem bir kişi, nesne ya da olaya ilişkin olarak yapılan, genel bir hukuksal durumdan bir diğerine girme veya ondan çıkma sonucu- nu doğuran işlemdir. Şart işleme, “durum işlem” de denir. Şart işlemin içeriği daha önceden belirlenmiş kurallara bağlıdır.
Idarenin genel düzenleyici işlemleri nelerdir?
İdarenin düzenleyici işlemleri genel, soyut, sürekli ve kişilik dışı hükümler ihtiva eden, kanunların uygulanmasını göstermek üzere yapılan hukuki tasarruflardır. Yalnızca olağanüstü dönem kanun hükmünde kararnameleri ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Anayasa hükmü uyarınca yargı denetimi dışında olacaktır.

Birel işlem ne demek?​

Birel işlemler ise; belirli bir kişiye yönelen, özel durumlara ilişkin, somut ve münferit, her idari makam tarafından yapılabilen düzenlemelerdir. Bir öğrencinin bir öğretim kurumundan diploma alması, inşaat için ruhsat verilmesi birel işlemlere örnektir.
Icrai işlem ne demek?
Erkut, icrai işlemi; kamu gücünün ve kudretinin, üçüncü kişiler üzerinde, ayrıca başka bir işlemin varlığına gerek olmaksızın, doğrudan doğruya çeşitli hukuki sonuçlar doğurmak suretiyle etkisini gösterdiği işlemler olarak tanımlamaktadır.
Idari işlemin türleri nelerdir?
İdarenin işlemleri;
4.2.1. Şart İşlem: Belli bir kişiyi ya da nesneyi, hukuk kurallarınca önceden belirlenmiş, nesnel ve kişilik dışı bir statüye sokan işlemdir, Örneğin memur atama, emekliye sevk, okula kayıt gibi. İdari işlemlerin çoğu şart işlemdir. Kişiye özgüdürler. En tipik örneği vergi tarh ve ta-hakkuk işlemleridir.
Aşağıdakilerden hangisi idari yargıda genel görevli mahkemedir?
İdare mahkemesi; idarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı açılan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesidir.
Birel işlem nedir örnekleri?
 
Geri
Üst