ATAK helikopterinin motoru hangi ulkeye ait?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

ATAK helikopterinin motoru hangi ülkeye ait?​

Yerli ve milli motor alternatifinin olmadığı için motorunun Ukrayna’dan geliyor. Temel Kotil geçmiş dönemlerde T929’un 2500 beygir motorlarla donatılacağını ve 2023’te uçuşunu yapacağını ifade etmişti.

AgustaWestland hangi ülkenin?​

AgustaWestland, İtalyan helikopter tasarım ve üretim şirketidir. 2000 yılında Leonardo S.p.A (eski adıyla Finmeccanica) ve GKN plc şirketlerinin helikopter üretimlerini (Agusta ile Westland Helicopters) birleştirme kararı almasıyla kuruldu.
Yerli helikopter motoru nerede üretiliyor?​
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Eskişehir tesislerinde ilki 2018’de üretilen, Türkiye’nin ilk yerli helikopter motoru TEI T700’ün seri üretim ile 50’ncisi de tamamlandı.

Türkiyede kaç tane ATAK helikopteri var?​

Türkiyede kaç tane ATAK helikopteri var?
TUSAŞ tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na en az 56 adet (5’i Faz-2), Jandarma Genel Komutanlığı’na ise 9 adet ve Emniyet Genel Müdürlüğüne 3 adet ATAK helikopteri teslimatı yapıldı. İlk teslimatları yapılan ATAK FAZ-2 konfigürasyonundan ise ilk aşamada 21 adet teslim edilecek.

ATAK helikopteri tamamen yerli mi?​

ATAK helikopteri tamamen yerli mi?
ATAK programı azami ölçüde yerli teknolojileri ve üretimi içeren bir projedir. Bu proje ile geliştirilmekte olan T-129 %60 oranında yerli bir helikopter olacaktır.

Türkiye yerli motor üretiyor mu?​

Türkiye’nin yerli motor üretme kabiliyetine sahip olmaması nedeniyle, savunma sanayi de üretimde sıkıntı yaşıyor. Milli Tank Altay’da Fransız, eğitim uçağı Hürkuş’ta ise Kanada üretimi motor kullanılıyor. Aynı şekilde milli insansız hava aracı ANKA, milli gemi MİLGEM’de de ithal motorlar kullanılıyor.

Siha nın yüzde kaçı yerli?​

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, TB2 SİHA’ların kendi sınıfında dünyanın en iyi robot uçağı olduğunu belirtti, 40’ı aşkın bilgisayardan oluşan SİHA’ların yüzde 93 yerlilik oranı ile üretildiğine dikkat çekti.
Türkiye hangi ülkeye helikopter sattı?​
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 13 Temmuz 2018’de Pakistan’a 30 adet ATAK helikopteri satışı için sözleşme imzalandığını duyurmuştu. Fakat 1.5 milyar dolarlık satışta motor engeli ortaya çıktı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.

Filipinlere satılan helikopterin adı nedir?​

Filipinlere satılan helikopterin adı nedir?
TUSAŞ tarafından geliştirilen ATAK helikopteri Filipinler tarafından satın alındı. 6 Nisan tarihinde teslim edilecek TUSAŞ T-129 Atak helikopteri motoru ve özellikleri de bu bağlamda merak edilmeye başlandı.

ATAK helikopterinin motorunun Ukrayna'dan geldiğini biliyoruz. Bu motorları temin etme gereği duyulmasının nedenlerinden biri, Türkiye'nin yerli ve milli motor alternatiflerine sahip olmamasıdır. Ancak, yerli motor üretim kapasitesini artırmak için çalışmalar yürütülmektedir. Örneğin, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), Türkiye'nin ilk yerli helikopter motoru TEI T700'ü Eskişehir tesislerinde üretmiştir ve seri üretime geçmiştir.

ATAK helikopterleri Türkiye'de TUSAŞ tarafından üretilmektedir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na en az 56 adet, Jandarma Genel Komutanlığı'na 9 adet ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 3 adet ATAK helikopteri teslim edilmiştir. ATAK helikopterinin FAZ-2 konfigürasyonundan ise ilk aşamada 21 adet teslim edilecektir.

ATAK helikopteri, azami ölçüde yerli teknolojiler ve üretim kullanılarak geliştirilen bir projedir. T-129 helikopteri %60 oranında yerli bir helikopter olacaktır.

Türkiye'de savunma sanayiinde yerli motor üretme kapasitesi olmadığı için birçok askeri araç ve sistemde ithal motorlar kullanılmaktadır. Örneğin, Milli Tank Altay'da Fransız motorları, eğitim uçağı Hürkuş'ta Kanada motorları, milli insansız hava aracı ANKA ve milli gemi MİLGEM'de ise ithal motorlar kullanılmaktadır.

TB2 SİHA'ların yüzde 93'ü yerli olarak üretilmiştir. Bu da Türkiye'nin insansız hava araçları alanındaki yerli üretim kapasitesini göstermektedir.

Filipinler'e satılan helikopterin adı TUSAŞ T-129 Atak helikopteridir. Filipinler'e satışı gerçekleştirilen bu helikopter, 6 Nisan tarihinde teslim edilmiştir.

Geri