Ataerkillik kavrami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
223.141
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ataerkillik kavramı nedir?​

Ataerkillik, erkek otoritesine dayanan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni. Bu düzenin temelini erkeğin üstünlüğü fikri oluşturur; soy erkekler tarafından belirlenir, hakimiyet erkeklerindir. Bu toplumlarda erkeklere kadınlardan daha çok saygı gösterilir.

Ataerkillik kötü mü?​

ataerkillik, `kadınların toplumsal yaşamda ikincil plana itilmeleri`, kadınların ve eşcinsellerin ezilmesi, kadınlar ile erkekler arasında toplumsal statü eşitsizliği, militarizm, cinsiyetçilik, ayrımcılık, eşitsizlik ve heteroseksizm gibi yıkıcı sonuçlara yol açabilmektedir.
Türkiye ataerkil mi?
Buna göre Türkiye’de babalık, ataerkillik ve kapitalist ilişkiler tarafından biçimlendirilmektedir. Birçok kültürde erkekler için babalık, erkekliğin tam olarak gerçekleştirildiği bir alandır. Erkeklik çalışmaları ve babalık çalışmalarının vurguladığı bu genel örüntünün Türkiye özelinde de geçerli olduğu görülmüştür.
Ataerkil düzene ne zaman geçildi?
M.Ö. 3100 ve 600 yılları arası ataerkilliğin tarihsel olarak Yakın Doğu’da ortaya çıkış ve gelişme süreciydi. Ortaya çıkışı ise kadınların kabileler arasında evlilik yoluyla geçişlerinden doğdu. Kadınlar köklerinden koptu ve erkeklerin sahip olduğu bazı haklara kadınların artık sahip olmadığı düşüncesi gelişti.

Ataerkillik nedir makale?​

Ataerkillik, daha geniş tanımıyla, genelde toplumda kadın üzerindeki erkek egemenliğini arttırma, ailede çocuk ve kadın üzerinde erkek egemenliğinin kurumsallaşması ve gösterimi anlamına gelmektedir.

Radikal kadın ne demek?​

Radikal feminizm, toplumda temel kötülüğün toplumun üzerinde şekillendiği kadına yönelik baskı (veya ataerkillik) olduğu ve düzenlenmeye karşı çıkmanın temelini tüm standart cinsiyet rolleri ve erkek hakimiyetine karşı çıkmakta gören feminizmin bir koludur.
Çin ataerkil mi?
Bu anaerkil yapı, zamanla, yerini egemenligin erkeklere ait oldugu ataerkil yapıya bırakmıstır. Kadın, bu ataerkil yapıyla birlikte, toplumda ikinci sınıf olarak kabul edilmeye baslanmıs ve saygınlıgını yitirmistir. Pek çok ataerkil toplumda oldugu gibi, geleneksel Çin toplumunda da durum farksızdır.
Ataerkil toplumlarda kadının rolü nedir?
Kadının İkincilliği Erkeklerin kadınlar üzerinde doğal bir üstünlüğü olduğunu farzeden ataerkillik, sıkılmadan hayatın büyün alanlarında kadınların erkeklere tabiiyetini ve erkeğe göre ikincilliğini savunur. Sonuç olarak devlet toplum ve ailedeki bütün güç ve otorite tamamiyle erkeğin elinde kalır.
Modern dünyada anaerkilliğin hakim olduğu toplumlar bulunmamaktadır. Bazı tarihçilere göre ataerkillik (partiyarka) dünya toplumlarına egemen olmadan önce anaerkil toplumlara rastlamak mümkündü.
Kenya’daki Samburu, Nepal’deki Tashi Sangmo, Kosta Rika’daki Bribis yerlileri, Endonezya’nın Sumatra adasındaki Minangkabaular ve Nijerya’daki Wodaabeler toplumları, kadın egemen kültürleri Mosuolar kadar baskın olmasa da dünyadaki diğer anaerkil halklar arasında yer alıyor.
Ataerkil hegemonya ne demek?
Dolayısıyla Ataerkil yapı, iktidarın çıkarlarına göre oluşturulmuş yaşam kaynağını sosyal normların uygulayıcısı olan kamuoyundan alan erkek egemen bir yapılanmadır.
CIS ve TERF ne demek?
TERf’in açılımı ‘trans-exclusionary radical feminists’; yani trans dışlayıcı radikal feministler. Feminizm tüm kadınları ve kadın haklarını kapsar ancak bazı feminist gruplar trans kadınları kadın saymıyor. Transların cis kadın haklarına zarar verdiğini düşünen bu kişilere TERF deniyor.

Swerf ne demek?​

sex-worker exclusionary radical feminist’in kısaltması olan pejoratif terim. “radikal feminist” yaklaşım pornografi ve fuhuşun son tahlilde kadını objeleştiren ve baskı aracı olarak kullanılan ataerkil araçlar olduğunu söyler ve yok edilmesi gerektiğini savunur.

Kadın soyu nedir?​

Çin’in güneybatısındaki Himalaya eteklerinde yerleşik anaerkil kabile Mosuolar, sosyal ve ekonomik yaşamın tamamen kadınların egemenliğinde olduğu bir toplum yapısına sahip. Mülkiyet, miras ve geçim ekonomisinde erkeklerin hak ve sorumluluk sahibi olmadığı bu kabilede soy, kadınlar üzerinden takip ediliyor.
 
Geri
Üst