Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

At eti yemek haram mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

At eti yemek haram mı?​

AT ETİ HARAM MI? Kur’an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife’den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.

At eti tadı nasıl olur?​

Tadı hafif. Yaşlı atlarsa koyu renge ve ağır tada sahip. At eti kuzu ve dana etinden nispeten yumuşak ve tatlı. Bazı şefler dana ve geyik etinin bir karışımı gibi değerlendiriyor.
At eti yenirse ne olur?
Her atın eti yenmez İsteyenler, yenmek üzere yetiştirilmiş atların etlerini yiyebilirler ve bunun sağlık bakımından hiçbir sakıncası da yoktur. At eti, sığır veya koyun eti gibi birçok bakımdan “faydalı” bir besindir.

At eti olduğunu nasıl anlarız?​

Bunu anlamanın en kolay yollarından biri etlerin rengine bakmaktır. Eğer etin rengi ciğeri andıracak kadar koyu renkse bu et at etidir. Çünkü dana eti kan kırmızı renkte olur. Etleri birbirinden ayırmanın bir diğer yolu ise sertlik derecelerine bakmaktır.

Kirpi eti helal mi haram mı?​

“Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler. Şafiilere göre kirpi eti caizdir.
Dana eti olup olmadığını nasıl anlarsın?
Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır. Koyun eti açık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen tonlarda kırmızıdır. Ayrıca, aynı ırk hayvanlarda bile, etin alındığı bölgeye göre renginde farklılık görülmektedir.

Et bozulunca nasıl olur?​

– Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.

At etini hangi ülkeler yiyor?​

At etinin en çok tüketildiği ülkeler Orta Asya’da. Özellikle Kazakistan ve Moğolistan mutfaklarında bu et çok önemli bir yere sahip. Özellikle Kazakistan’da bir çok yemek at eti ile yapılıyor. At eti Kırgızistan mutfağının da baş köşesinde yer alıyor.
At eti satışı yasal mı?
İslam. At eti; Ebû Hanîfe’ye göre ise tahrîmen mekruhtur. Hanefî literatüründen zâhirü’r-rivâye eserlerinde “mek-ruh”, Hasan b. Ziyâd rivayetinde “haram” nitelemesi geçmekte ise de, asıl belirtilmek istenen husus bunu yemenin helâl olmadığıdır. İmâmeyn ise (Ebû Yûsuf ve Muhammed) at eti yemeyi mekruh saymamışlardır.

Etin domuz eti olduğunu nasıl anlarız?​

Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde ‘evet burada domuz eti var’ ya da görmüyorsanız ‘yok’ diyorsunuz.

Eşek eti yemek caiz mi?​

Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre eşek etinin yenilmesinin ve sütünün içilmesinin haram olduğunu anlatan Prof. Türcan, “Fıkıhta çok azınlık bir görüşe göre evcil eşeklerin etinin yenilmesi mekruhtur. Sütlerinin tüketilmesi de mekruhtur.
 
Geri
Üst