Aşure Nasıl Yapılır Resimli Tarif
Aşure Gunu ya da Aşura Gunu hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gunudur İslam inancında bu gunde bircok onemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu gune kıymet atfedilir
Malzemeler
*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru uzum
*1 kucuk fincan gul suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinc
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye
imagesasureyapimiresimli5ad3d2a7dc8bf
Yapılışı
Bir gece onceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın Uzerini 23 parmak ortecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin
Ertesi Sabah nohutu duduklu tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın Aynı anda fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika normal tencerede haşlayın Farklı surelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği icin şoyle bir ozelliğe lutfen dikkat edin
Nohut ve fasulye oyle pişirilmelidir ki elinize aldığınızda cok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun Cunku aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir Fasulyeleri sakın suzup bekletmeyin, parcalanırlarNohut ve fasulye pişerken şoyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp kup kup doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği icin bu kaşığın icine rahat rahat sığacak buyuklukte olmalıdır Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 ceşit malzeme kaşığa sığabilmelidir Yoksa kocaman bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar uzerini kaplayacak kadar su ve 12 su bardağı şeker konulmuş kucuk bir tencerede haşlanır Haşlanan kayısılar delikli kepce ile bir tabağa alınarak bekletilir Bu sefer yıkanmış kuru uzumler aynı şerbetin icine katılıp haşlanırlar Yine delikli kepce ile kayısıları koyduğumuz tabağa ilave edilebilirler Ote yanda kuru incirler yıkanıp kup kup doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su icinde haşlanır Yine daha once haşlanan kuru meyvelerin icine katılırlar Kucuk tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu icin dokulur Boyle zahmetli hazırlanan malzemeler sayesinde aşure berrak bir renk alır Aksi halde ana tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı
Sabah tenceredeki buğday suyunu cekmiş lapa vaziyetinde olacağı icin; şayet ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp suzulur Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır İcine yıkanmış pirinci de ilave edip yaklaşık 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır Her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır
Kaynama başlayınca onceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir Her malzeme ilavesinde kaynama duraklayacaktır Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir
Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir taşım kaynatılarak icine şeker ilave edilirSusleme icin ise İri kırılmış ceviz, kuş uzumu, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz hepsi bu kadar
Afiyet Olsun
Aşure Gunu ya da Aşura Gunu hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gunudur İslam inancında bu gunde bircok onemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu gune kıymet atfedilir
Malzemeler
*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru uzum
*1 kucuk fincan gul suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinc
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye
imagesasureyapimiresimli5ad3d2a7dc8bf
Yapılışı
Bir gece onceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın Uzerini 23 parmak ortecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin
Ertesi Sabah nohutu duduklu tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın Aynı anda fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika normal tencerede haşlayın Farklı surelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği icin şoyle bir ozelliğe lutfen dikkat edin
Nohut ve fasulye oyle pişirilmelidir ki elinize aldığınızda cok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun Cunku aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir Fasulyeleri sakın suzup bekletmeyin, parcalanırlarNohut ve fasulye pişerken şoyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp kup kup doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği icin bu kaşığın icine rahat rahat sığacak buyuklukte olmalıdır Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 ceşit malzeme kaşığa sığabilmelidir Yoksa kocaman bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar uzerini kaplayacak kadar su ve 12 su bardağı şeker konulmuş kucuk bir tencerede haşlanır Haşlanan kayısılar delikli kepce ile bir tabağa alınarak bekletilir Bu sefer yıkanmış kuru uzumler aynı şerbetin icine katılıp haşlanırlar Yine delikli kepce ile kayısıları koyduğumuz tabağa ilave edilebilirler Ote yanda kuru incirler yıkanıp kup kup doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su icinde haşlanır Yine daha once haşlanan kuru meyvelerin icine katılırlar Kucuk tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu icin dokulur Boyle zahmetli hazırlanan malzemeler sayesinde aşure berrak bir renk alır Aksi halde ana tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı
Sabah tenceredeki buğday suyunu cekmiş lapa vaziyetinde olacağı icin; şayet ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp suzulur Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır İcine yıkanmış pirinci de ilave edip yaklaşık 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır Her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır
Kaynama başlayınca onceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir Her malzeme ilavesinde kaynama duraklayacaktır Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir
Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir taşım kaynatılarak icine şeker ilave edilirSusleme icin ise İri kırılmış ceviz, kuş uzumu, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz hepsi bu kadar
Afiyet Olsun