AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astsubaylar ne kadar sure sonra istifa edebilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.219
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Astsubaylar ne kadar süre sonra istifa edebilir?​

15 yıllık mecburi hizmet süresini doldurmadan tazminat ödeyerek ayrılma imkanları bulunmaktadır. İlgili kanun hükmü uyarınca; Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK ) bünyesinde çalışan muvazzaf subay ve astsubaylar fiilen 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler.

Kadrolu memur istifa ederse geri dönebilir mi?​

Görevinden istifa eden memurlar görevine geri dönebilirken eğer adaylık döneminde istifa etmişse sadece ayrıldığı kuruma geri dönebilmektedir. Bunlar dışında geri dönebilmek için ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması gerekmektedir.

15 yıllık memur istifa ederse tazminat alır mı?​

15 yıllık memur istifa ederse tazminat alır mı?
1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre de sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olup, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü olanlar, emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağlamış oluyor ve kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanıyor.

20 yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mı?​

20 yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mı?
Kural olarak işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçi, kıdem tazminatı alamamaktadır. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.

Astsubaylık sözleşmesi kaç yıl?​

4678 Sayılı TSK İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun 10. maddesi uyarınca; sözleşmeli subay ve astsubayların sözleşme süreleri; üç yıldan az ve dokuz yıldan fazla olamaz ve bu kanun kapsamında belirlenen şartları taşıyanların talepleri halinde sözleşmeleri yenilenebilir.

Memur istifa ederse ne kadar bekler?​

Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır ve yeniden memur olarak atanması için 6 ay beklemesi gerekir.

Memurlar usulüne uygun nasıl istifa eder?​

Memurlar usulüne uygun nasıl istifa eder?
657 sayılı Kanunun 94. maddesine göre devlet memurları, çekilme isteğinde (istifa etme) bulunabilir. İki durum vardır. Birincisi, çekilme isteğinin yazılı olarak başvurulmak suretiyle yapılması ve bunun kabul edilmesi veya yerine bir kimsenin atanması; İkincisi ise buna hiç uymaksızın görevin terk edilmesidir.

15 yılını dolduran memur emekli ikramiyesi alabilir mi?​

15 yılını dolduran memur emekli ikramiyesi alabilir mi?
15 yıl hizmet ve 61 yaştan emekli olacaklar, emekli aylığı bağlandığı zaman 15 yıllık hizmet sürelerine karşılık olarak emekli ikramiyesi de alabilirler.

15 yılını dolduran tazminat alabilir mi?​

Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.

2000 Girişliler ne zaman kıdem tazminatı alabilir?​

Bu haktan yararlanmak için belirlenen şartlar işe giriş tarihi ile ilgilidir. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile ilk kez sigortalı olduğu tarih 08.09.1999 öncesiyse, 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan toplam sigorta prim günü 3600 gün olan çalışan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.

Kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alabilir mi?​

Kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alabilir mi?
1475 sayılı (eski) İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan kıdem tazminatına ilişkin 14. maddesinde yapılan düzenlemeye göre, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını sağlayarak kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor.
 
Astsubaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan muvazzaf subay ve astsubaylar fiilen 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler. Ancak, 15 yıllık mecburi hizmet süresini doldurmadan tazminat ödeyerek ayrılma imkanları bulunmaktadır.

Kadrolu memurların istifa durumunda geri dönüş imkanları ise, genel olarak mümkündür. Ancak, adaylık döneminde istifa eden memurlar sadece ayrıldıkları kuruma geri dönebilirler. Ayrıca, geri dönüş için ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması gerekmektedir.

15 yıllık bir memurun istifa etmesi durumunda tazminat alma durumu ise 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca değerlendirilir. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan ve 15 yıl sigortalılık süresi ile 3600 prim günü olan memurlar, emeklilik için gereken şartları sağlayarak kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabilirler.

Öte yandan, 20 yıl çalışan bir işçinin istifa durumunda tazminat alma durumu kural olarak işten kendi isteğiyle ayrılan işçilerin kıdem tazminatı alamayacakları yönündedir. Ancak, herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.

Astsubaylık sözleşmesi süresi ise 4678 Sayılı TSK İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun 10. maddesi uyarınca belirlenmektedir. Sözleşmeli subay ve astsubayların sözleşme süreleri üç yıldan az ve dokuz yıldan fazla olamaz ve belirlenen şartları taşıyanların talepleri halinde sözleşmeleri yenilenebilir.

Memurların usulüne uygun olarak istifa etmeleri gerektiğinde ise 657 sayılı Kanunun 94. maddesine göre işlem yapmaları gerekmektedir. Devlet memurları, çekilme isteğinde (istifa etme) bulunabilmektedir; ancak bu işlem yazılı olarak başvurularak yapılmalı ve kabul edilmesi ya da yerine birinin atanması beklenmelidir. Aksi takdirde görevi terk etmek, istifa etmek olarak değerlendirilir.

Son olarak, kendi isteğiyle işten ayrılan memurların kıdem tazminatı alma durumu, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre düzenlenmektedir. Emeklilik için gereken şartları sağlayan ve kendi isteğiyle işten ayrılan memurlar kıdem tazminatına hak kazanabilirler.
 
Geri
Üst