AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astim ne zaman ortaya cikar?

Editör

Yeni Üye

Astım ne zaman ortaya çıkar?​

Her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle çocukluk çağında, oranında da 5 yaştan önce başlar. Astım gelişiminde irsî ve çevresel faktörler rol oynar.

Astım hangi aylarda artar?​

Astım, alerjik nezle ve alerjik göz rahatsızlıklarının önde gelen tetikleyicilerinden olan polenler, sanılanın aksine sadece ilkbaharda değil; yaz ortasından sonbahara dek yayılma gösterirler. Dolayısıyla, kişinin bu grup polenlerden hangisine karşı alerjisi varsa, o dönemde yakınmaları artar.

Astım Korona için risk mi?​

Astım Korona için risk mi?
Astımlı hastalar koronavirüs için çok ciddi risk oluşturmamakla birlikte risk grubu içinde yer almaktadır. Astımı olanlar kortizon içeren sprey kullanmayı aksatmamalıdırlar. Astımlı hastalar alerji aşısını yaptırmalarında sakınca yoktur. Astımlı ilaçların biyolojik ajanları kullanmasında sakınca yoktur.

Alerjik Astım ne gibi şikayetler yapar?​

Alerjik Astım ne gibi şikayetler yapar?
Kuru ve inatçı öksürük krizleri. Nefes alıp verme esnasında hırıltı ve ıslık benzeri ses. Göğüste daralma ve sıkışma hissiyatı Uyku bozuklukları

Alerjik astım hangi aylarda?​

Polenlerden özellikle çok etkilenmektedirler. Mart, nisan, mayıs aylarında polen yoğunluğunun artmasıyla alerjik astımı olan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Polenlerin yanında toz, koku, dumandan etkilenen kişilerde vardır.

Astımı olanlar aşı olabilir mi?​

Genel olarak alerjik hastalar Covid-19 ile aşılama programlarının dışında tutulmamalıdırlar. Astım ve Alerjik Rinite dair özel bir risk bulunmamaktadır. Aşı uygulaması sırasında astımın kontrol altında olması önerilir. Besin alerjisi, arı alerjisi, akar, polen, kedi, küf alerjisi olanlar da aşı olabilirler.

Ventolin inhaler ne zaman kullanılır?​

Ventolin inhaler ne zaman kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Yetişkinler ve 12 yaş ve üzeri adölesanlar: • Astımı rahatlatmak için – 1 veya 2 inhalasyon • Astımı önlemek için – Alerjiye neden olan etkene maruz kalma veya egzersizin 10-15 dakika öncesinde 2 inhalasyon • Maksimum doz 24 saatte 8 inhalasyondur.

Astımın ortaya çıkma yaşı konusunda her yaşta ortaya çıkabileceği bilinmektedir. Ancak genellikle çocukluk çağında başladığı ve %60-80 oranında 5 yaşından önce görüldüğü bilinmektedir. Astımın gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de rol oynadığı belirtilmektedir.

Astımın hangi aylarda artabileceği konusunda ise polenlerin özellikle alerjik astımın tetikleyicilerinden olduğu ve ilkbaharın yanı sıra yaz ortasından sonbahara kadar rahatsızlıklara sebep olabileceği bilinmektedir. Alerjik astımı olan kişilerin bu dönemlerde polenlere karşı daha dikkatli olmaları önerilmektedir.

Astımın koronavirüs riski konusunda ise astımlı hastaların genel olarak COVID-19 için ciddi bir risk oluşturmadığı ancak risk grubunda yer aldığı belirtilmektedir. Bu nedenle astım hastalarının kortizon içeren spreyleri düzenli kullanmaları önerilmektedir. Ayrıca aşı programlarına dahil olmalarında sakınca olmadığı vurgulanmaktadır.

Alerjik astımın belirtileri arasında ise kuru ve inatçı öksürük krizleri, hırıltı ve ıslık sesi, göğüste daralma hissi ve uyku bozuklukları gibi şikayetler bulunmaktadır. Bu belirtileri yaşayan kişilerin doktora başvurarak uygun tedaviyi alması önemlidir.

Ventolin inhaler kullanımı hakkında bilgi verildiğinde, uygun kullanım ve dozaj sıklığına dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir. Yetişkinler ve 12 yaşından büyük adölesanlar için belirtilen inhalasyon talimatlarına uygun şekilde kullanılmalıdır. Astımı rahatlatmak veya önlemek için farklı dozajlar önerilebilir ve maksimum günlük inhalasyon sınırına dikkat edilmelidir.

Geri