- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Astım ne demek?
Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur.Astım hava yollarının duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişen kronik bir hastalıktır. Tekrarlayan öksürük ve hışıltı ile karakterizedir. Astımda hem büyük hem küçük hava yolları etkilenebilir. Astım her yaşta görülebilirse de vakaların 0’u yaşamın ilk yılında ortaya çıkar.
Astım Pef nedir?
PEF izlemi astımdaki havayolu obstrüksiyonunun gün içinde değişkenlik göstermesini esas alan ve sabah-akşam değerleri arasındaki farkın ortaya konmaya çalışıldığı bir testtir. Onbeş gün süre ile sabah ve akşam ölçümleri kaydedilmektedir.
Alerjik astım hastalığı nedir?
Alerjik astım, çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlere karşı vücudun ve solunum yollarının göstermiş olduğu kronik iltihabi bir reaksiyondur. Solunum yollarınızın iltihaplı reaksiyonu ve ilişkili olarak bronşların aşırı duyarlılığı durumudur.
Astım hastası olduğu nasıl anlaşılır?
Astım hava yollarının tıkanmasının neden olduğu ataklar halinde kendini gösterir. Astım belirtileri genellikle; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma hissidir.Astım geçici bir hastalık mı?
Astım solunum yollarının has- saslığı ve aşırı duyarlılığına bağlı olarak geçici süreyle ve geri dönüşümlü olarak daralması ile karak- terize bir hastalıktır.
PEF ölçümleri nedir?
PEF ölçümü: PEF metre ile elde edilen PEF ölçümü astımın tanısının doğrulanması ve takibinde önemlidir (1). PEF metreler ucuz, taşınabilir ve hastanın evde hava akımı değerlerini günlük takip edebilmesi için ideal araçlardır. Hastanın tedaviye uyumunu artırabilir.
PEF Ölçüm Metodu:
- Ayakta veya oturur pozisyonda uygulanır.
- PEFMETRE göstergesi sıfıra getirilir.
- Mümkünse burun mandalla kapatılır.
- Derin bir nefes alınır. Nefes en hızlı bir şekilde verilir.
- Kayıt edilen PEF en iyi PEF değerine göre değerlendirilir.
Alerjik astım tamamen iyileşir mi?
Astım alerjik bir hastalıktır ve öldürücü değildir. Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık nedeni astımdır. Hastalık tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir. Astımın tedavisi eğitimle başlar.
Astım kan tahlilinde belli olur mu?
Nefes darlığı, nefes alıp verirken hırıltı/hışıltı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve çok az bir miktarda yapışkan bir balgam varsa hemen bir hekime başvurun. Ayrıntılı sorgulamadan sonra muayene, basit bir kan tahlili ve solunum fonksiyon testi yapılarak astım olup olmadığınızı net olarak öğrenebilirsiniz.