AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astim hayati nasil etkiler?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Astım hayatı nasıl etkiler?​

Astım hastaları, bazı durumlara karşı daha duyarlıdır. Bu durumlar, hırıltılı nefes, öksürük gibi bulgulara sebep olur. Özellikle, çocukluk çağlarında sık görülen bir rahatsızlık olan astım, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 5’ini, çocukların ise yaklaşık yüzde 10’unu sağlıklı hayat standartlarını düşürecek biçimde etkiler.

Astımlı biri spor yapabilir mi?​

Alerjik astımı olanlar birkaç basit önlem ile her türlü spor aktivitesinde yer alabilirler. Mesela yüzme solunum fonksiyonları için en yararlı spor dalıdır ancak küf alerjisi olanların kapalı yüzme havuzlarında yakınmaları artacağı için açık olanları tercih etmeleri önerilir.
Egzersiz soğuk, kuru ve kirli havada yapılmamalı, polen alerjisi olan hastalar için polen yoğunluğunun fazla olmadığı saatler tercih edilmelidir. Astımlı hastalar hemen her sporu yapabilse de en çok önerilen spor yüzmedir ve haftada 2-3 kez, 30-45 dakika süre ile yapılması yeterlidir.
Astıma hangi spor iyi gelir?
Rüzgarsız havada, kapalı alanlarda veya polenlerin nispeten azaldığı akşam saatlerinde spor yapmaları sağlanabilir. Astımlı hastalar için ideal bir spor olan yürüyüş yada jogging elbette hava kirliliğinin arttığı günlerde ve trafiğin yoğun olduğu caddelerde yapılmamalıdır.
Astım hastaları futbol oynayabilir mı?
Astım spor yapmamıza engel teşkil etmiyor. Dünyanın çok ünlü spor kulüplerinde futbol oynayan madalya kazanan astımı olan sporcuların olduğunu biliyoruz. Hiçbir astım hastası spordan uzak durmasın. Doktoruna danışarak, kendine en uygun sporu belirlesin.

Astım hastaları kilo alır mı?​

Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.

Geri