AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astim hastasi olan kisiler hangi iklimde yasamali?

Editör

Yeni Üye

Astım hastası olan kişiler hangi iklimde yaşamalı?​

Yüksek oksijen atmosfer basıncının en yüksek olduğu (rakımın en düşük olduğu) deniz seviyesinde veya deniz seviyesine yakın ve hava kirliliğinin olmadığı bölgelerde bulunur.

Astım hastalarına hangi hava iyi gelir?​

-Astım hastaları için 0-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir.

Astım hastalarında satürasyon kaç olmalı?​

Astım hastalarında satürasyon kaç olmalı?
Astım Tedavisi; PEF ve satürasyon izlemi hastanın tedavisini yönlendirmede belirleyicidir. SaO2 (SpO2) ≥ sağlayacak şekilde Gerekirse geri dönüşümsüz maske ile oksijen verin.

Astım hastaları kışın ne yapmalı?​

Astım hastaları kışın ne yapmalı?
Göğüs Hastalıkları ve Erişkin Alerji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Çelikel bu sorunu önlemek için astım hastalarının kışın kapalı ve sıcak ortamlarda egzersiz yapmaları gerektiğini belirterek, “Ayrıca doğrudan egzersize başlanmamalı ve egzersiz öncesinde ısınma hareketleri ihmal edilmemeli” diyor.

Su buharı astıma iyi gelir mi?​

Bununla beraber alt solunum yolu enfeksiyonları oluşuyor, bu enfeksiyonlar da astımı tetikleyebilir. Astımı olabilecek bir çocuğa buhar makinesi yaparak rahatlatmaya çalışırsanız çocuğunuzu sıkıştırırsınız. Buhar makinesi soluk borusunu da tahriş ediyor.

Soğuk hava astımı tetikler mi?​

Özellikle şehirlerde ve çok nüfuslu yerleşim alanlarında olmak üzere soğuk havalarda havadaki kirlenme ve toz miktarının artması astımın genelde kötüleşmesine sebep olur. Kış aylarında sık sık yaşanan soğuk algınlığı da rahatsızlıkların artmasında etken olacaktır.

Alerjik astım atakları ne kadar sürer?​

Alerjik astım atakları ne kadar sürer?
Hafif ataklar sadece birkaç dakika sürebilir; daha şiddetli olanlar saatlerce günlerce sürebilir. Astım krizleri ölümcül olabilir ancak büyük ölçüde önlenebilir ve engellenebilir.

Sicak su buharı astıma iyi gelir mi?​

Sicak su buharı astıma iyi gelir mi?
Sıcak hava ve yüksek nem oranı, sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürürken özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden oluyor.
Nem oranı yüksek olan günlerde evden çıkmayın. Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı 0 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının `’ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.

Astım futbola engel mi?​

Astım ve spor ilişkisi oldukça iyi bilinmektedir. Astım hastalığının kontrolü üzerine uygun şekilde yapılan sporun olumlu etkisi bulunmaktadır.

Astım spreyini kimler kullanabilir?​

Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor. Bu ilaçların içerdiği steroidler akciğerleri açıp mukoza miktarını azaltarak solumayı kolaylaştırıyor. Steroidler astım tedavisinde en sık kullanılan, en etkili ilaçlar. Astım krizi sırasında solunum yolları tıkanıyor.

Astım için hangi ilaçlar kullanılır?​

Astım için hangi ilaçlar kullanılır?
Uzun etkili olan ß2 agonist ilaçlar (formeterol, salmeterol vb) astım kontrolü için kullanılmaktadır. Uzun etkili olanlar kortizon gibi kontrol edici ilaçlar ile kombine şekilde hastaların kullanımına sunulmuştur. Ancak bu ilaçlar mutlaka alerji ve immünoloji uzmanlarının önerisi alınarak kullanılmalıdır.

Astım hastaları nasıl havada yaşamalı?​

Astım hastaları nasıl havada yaşamalı?
-Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir.

Astım spora engel mi?​

Astım spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler. Birçok astımlı hasta performans sporlarını yapabilir.

Astım hastaları Besyo okuyabilir mi?​

Spor yapmak alerjik hastalığı olanların hastalığının kontrolüne de iyi geliyor. Polen alerjisi olan bir astım hastası her türlü spor yapabilir.

Astım ilaçları zararlı mı?​

Astım ilaçları zararlı mı?
ASTIM İLAÇLARININ ZARARLARI VAR MIDIR? Doğru nedenle, doğru dozda, doğru yöntemle kullanılan astım ilaçlarının zararı değil yararı olur. Astım tedavi edilmediği takdirde nefes almayı güçleştiren, solunum işlevlerini bozan ve akciğerde kalıcı hasar yapan bir hastalıktır. Tedavi bütün bu zararları engeller.

Inflacort ne demek?​

Inflacort ne demek?
İNFLACORT, glukokortikosteroidler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahil olan budesonid adı verilen bir etkin madde içerir. İNFLACORT, akciğerlerdeki iltihabı azaltmak için kullanılır ve solunum yollarını açık tutarak astım belirtilerini azaltır.

Forpack ilaç ne işe yarar?​

Astım FORPACK, astım belirtilerinin düzeltilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla kullanılır. Astim hastalığının basamaklı tedavisinde 3. basamaktan itibaren verilir. Doktorunuz astim için size iki astım inhalatörü reçete edecektir: FORPACK ve ayrıca bir ‘rahatlatıcı inhalatör’. FORPACK’i her gün kullanınız.

Astım hastası olan kişiler için uygun iklim ve hava koşulları oldukça önemlidir. Aşağıda belirtilen başlıkların astım hastaları için faydalı bilgiler içerdiğini görebiliriz:

1. Yüksek oksijen atmosfer basıncının en yüksek olduğu (rakımın en düşük olduğu) deniz seviyesinde veya deniz seviyesine yakın ve hava kirliliğinin olmadığı bölgeler astım hastaları için daha uygun olabilir.

2. Astım hastaları için ideal nem oranı genellikle 0-50 arasıdır. Astımı olan kişiler nem oranının arttığı dönemlerde dışarı çıkmamaya ve yüksek nem oranı bulunan bölgelere seyahat etmemeye özen göstermelidirler.

3. Satürasyon seviyesi, astım hastalarının tedavisini yönlendirmede önemli bir belirleyici olabilir. SaO2 (SpO2) değerinin belirli bir seviyede (genellikle ≥94) olması sağlanarak gerekirse oksijen desteği verilebilir.

4. Kış aylarında astım hastaları kapalı ve sıcak ortamlarda egzersiz yapmaya özen göstermelidirler. Egzersiz öncesi ısınma hareketleri de önemlidir.

5. Nem oranı yüksek olan günlerde evden çıkmamak, nem oranını azaltmak için klimaların tercih edilmesi önemlidir. Astım hastaları için uygun nem oranı genellikle 0 ile 50 arasındadır.

6. Astım hastalarının tedavisinde genellikle nefes açıcı spreyler kullanılır. Uzun etkili ß2 agonist ilaçlar da astım kontrolü için kullanılabilmektedir. Bu ilaçların kullanımı uzman doktor önerisiyle yapılmalıdır.

7. Astım hastaları için spora devam etmek ve doktorlarıyla iletişim halinde kalarak uygun spor aktivitelerini yapmak faydalı olabilir.

8. Astım ilaçlarının zararı değil, doğru şekilde kullanıldığında faydası olabilir. Doğru doz ve yöntemle kullanılan astım ilaçları hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Astım hastalarının yaşadıkları çevre koşullarını ve tedavilerini düzenli olarak takip etmeleri, doktorlarıyla iletişim halinde olmaları önemlidir.

Geri