AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astim hastasi futbolcu olabilir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Astım hastası futbolcu olabilir mı?​

Astım spor yapmamıza engel teşkil etmiyor. Dünyanın çok ünlü spor kulüplerinde futbol oynayan madalya kazanan astımı olan sporcuların olduğunu biliyoruz. Hiçbir astım hastası spordan uzak durmasın. Doktoruna danışarak, kendine en uygun sporu belirlesin.

Tanımlanmamış astım ne demek?​

Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur.
Astım ilaçlarının içinde ne var?
Geçici rahatlatıcı etkisi olan ilaçlarda kortizon değil, soluk borularının kaslarını gevşeten maddeler bulunur. Astım iltihabını baskılayıp, uzun dönemde tedavi eden, solunum testlerini normale döndüren ilaçların çoğunda kortizon türevi bulunur.

Astım sporla geçer mi?​

Astım spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar doktorlarıyla paylaşarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler, hafif koşu yapabilirler, yüzebilirler.

Astım hastaları spor yapabilir mi?​

Alerjik astımı olanlar birkaç basit önlem ile her türlü spor aktivitesinde yer alabilirler. Mesela yüzme solunum fonksiyonları için en yararlı spor dalıdır ancak küf alerjisi olanların kapalı yüzme havuzlarında yakınmaları artacağı için açık olanları tercih etmeleri önerilir.
Kaç çeşit astım vardır?
Astım çeşitleri alerjik astım ve kronik astım olmak üzere iki türdür… Çoğunlukla iltihaplar sebebi ile oluşan astım çeşidine alerjik olmayan astım yani intrensekastma adı verilmektedir ve bu astım çeşidi daha çok orta yaşlardaki kişilerde görülmektedir.

Astım kronik bir hastalık mi?​

Astım nasıl bir hastalıktır ve belirtileri nelerdir? Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir.

Astım hastası olduğu nasıl anlaşılır?​

Astım hava yollarının tıkanmasının neden olduğu ataklar halinde kendini gösterir. Astım belirtileri genellikle; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma hissidir.
Astım ilaçları kortizon içerir mi?
Rahatlatıcı ilaçlar anlık rahatlama sağlarken tedavinin temelini oluşturan koruyucu ilaçlar astıma neden olan hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihabı tedavi eder. Nefesle alınan bu koruyucu astım ilaçlarında çok düşük dozlarda kortizon olduğu doğrudur. Bu ilaçlar astımı tedavi eden en güçlü ilaçlardır.

Astım ilaçları kaç sınıfa ayrılır?​

Astım tedavisinde kullanılan ilaç- lar kontrol edici ve rahatlatıcı (semptom giderici) ilaçlar olarak ikiye ayrılır (1-3). Kontrol edici ilaçlar esas olarak antiinflamatuvar etkileri yoluyla astımın kontrol altında tutulmasını sağlamak üzere her gün ve uzun süre kullanılan ilaçlardır.

Geri