AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astim hastaligi hangi organlari etkiler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.037
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Astım hastalığı hangi organları etkiler?​

Astım hava yollarının çevresel etkenlere karşı aşırı duyarlı olmasıdır. Hava yollarında ve hava yollarını döşeyen mukoza denilen zarda şişme söz konusudur. Bu şişme, zaman zaman hava akımını engelleyerek solunum sıkıntısına neden olur. Bu dönemlere astım nöbetleri denir.

Astımı ne etkiler?​

Astımı ne etkiler?
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem/küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyel olan maddelere karşı dikkatli olunmalı, ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.

Astım hastası olduğunu nasıl anlarsın?​

Astım belirtileri sıklıkla göğüste periyodik ataklar veya gerginlik, hırıltılı nefes darlığı ve öksürük dönemlerinde ortaya çıkar. Astım gelişimi sırasında hava yolları şişer ve bir kişinin soluyabileceği bazı maddelere karşı son derece hassas hale gelir.

Astım hastalığı kötü bir şey mi?​

Astım hastalığı kötü bir şey mi?
Nefes darlığı, hırıltı ve öksürük belirtileriyle ortaya çıkan astım hastalığı, düzenli takipler ve yaşam tarzına düzenlemeleri ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak tedavi edilmeyen astım, benzer belirtiler gösteren ama çok daha tehlikeli bir solunum yolu hastalığı olan KOAH’a dönüşebiliyor.

Astıma neden olan yiyecekler?​

Tuzlu Yiyecekler: Tuzlu gıdalar astım belirtilerinin artmasına neden olabilir. Hamburger, tuzlu patates kızartması, patates cipsi, hazır konserve yemek, beyaz ekmek, işlenmiş peynir, şarküteri ürünleri, soya sosu, hazır çorba gibi gıdalarda genellikle vücudun ihtiyacından fazla sodyum bulunmaktadır.

Astım hastalığı nasıl oluşur?​

Astım hastalığı nasıl oluşur?
Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur.

Astım krizi ölüme götürür mü?​

Ölüm tehdidi olan astımlılar özel bakımın yanı sıra hastalık ve tedavisi ile ilgili yoğun eğitim gerektirirler. Astım nöbeti sırasında ölmüş kişilerin %80-85’inde, ölümden 12 saat ile haftalar öncesi sürede başlamış ağırlaşan bulgular gözlenmiştir. Ölenlerin sadece %15-20’si belirtilerden 6 saat içinde kaybedilir.

Astım kalıcı bir hastalık mıdır?​

Astım kalıcı bir hastalık mıdır?
Normalde astım kalıcı bir hastalık değildir. Tedavi ile kontrol altına alınıp bronşların açık tutulması sağlanabilmektedir.
 
Astım hastalığı, temel olarak hava yollarının aşırı duyarlılığı nedeniyle ortaya çıkar ve bu durum hava yollarında şişmeye neden olabilir. Astım, çeşitli tetikleyicilere maruz kalındığında solunum sıkıntısına yol açabilen nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Astım genellikle alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar ve toz, polen, hayvan tüyü, nem/küf gibi çevresel faktörler astımı tetikleyebilir.

Astım belirtileri arasında periyodik ataklar, gerginlik hissi göğüste, hırıltılı nefes darlığı ve öksürük bulunur. Astım hastalığının kontrol altında tutulması önemlidir çünkü tedavi edilmeyen astım KOAH gibi daha ciddi solunum yolu hastalıklarına dönüşebilir.

Astım krizleri yaşayan kişiler özel bakım ve yoğun eğitim gerektirir. Ölüm tehdidi olan astımlılar genellikle belirtiler başlamadan önce ağırlaşan bulgular gösterirler. Ancak, astım doğru bir şekilde tedavi edilip kontrol altına alındığında genellikle kalıcı bir hastalık değildir.

Astım hastalığıyla başa çıkmak için tetikleyicilerden kaçınmak, düzenli ilaç kullanımı, sağlıklı yaşam tarzı ve doktorun önerdiği tedavi planına uymak önemlidir. Astım hastaları, belirtilerini takip etmeli ve düzenli kontrollerle sağlık durumlarını izlemelidirler.
 
Geri
Üst