AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astim hastalari nasil korunmali?

Editör

Yeni Üye

Astım hastaları nasıl korunmalı?​

Astım hastalarının (yıllık 2-3 kez) düzenli kontrollerini de ihmal etmemesi gerekir. Kontrol altına alınmış astımlı bir hastada, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları hastalığın semptomlarını alevlendirebilir. Bu nedenle astım hastasının her yıl eylül ve ekim aylarında grip aşısı olması gerekir.

Üşümek astımı tetikler mi?​

ŞİDDETLİ ÜŞÜME İLE ASTIM İLİŞKİSİ Üşütme, soğuk algınlığı, diğer bir değişle solunum yolu enfeksiyonları astımın ortaya çıkmasında tetikleyici faktör olarak rol oynuyor. Solunum yolu enfeksiyonları, bronşlardaki duyarlılığı artırarak bronşların daralmasına yol açıyor.
Astım hastaları nasıl yaşamalı?​
Astımlı hastalar, çevresel olarak yakınmalarını artıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamda diledikleri birçok şeyi yapabilirler. Astımlı hastaların günlük işlerini yapabilmesi seyahate gidebilmesi, hobileri ile uğraşması, kısaca yaşamın içinde yer almaları hekimlerin en arzu ettiği noktadır.

Astım hastası Koronadan nasıl korunur?​

Astım hastası Koronadan nasıl korunur?
Koronavirüs hastalığı, diğer virüsler gibi astım atağına neden olabilir. Astım atağı geçirince diğer astım atakları gibi tedavi edilmelidir. Burada önemli olan; astım tedavisinde kullanılan maskelerin, kullanım sonrası steril edilmesi gerektiğidir. Diğer hastalara bulaştırmamak için izole bir odada tedavi edilmelidir.

Astım Korona için risk mi?​

Astım Korona için risk mi?
Astım hastalığında, yakalanılan enfeksiyonlar atak sıklığını artırabiliyor. Pandemi sürecinde yapılan araştırmalar, astım hastalığının COVID-19 riskini artırmadığını ancak astımı kontrol altında olmayan hastalarda COVID-19 ile ilişkili ölüm oranının yükseldiğini ortaya koyuyor.

Soğuk algınlığı astımı tetikler mi?​

Grip, hatta basit bir soğuk algınlığı gibi hastalıklar hava yollarında enflamasyon oluşturarak astım ataklarını tetikliyor. Çok hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu bile astım hastalarında nefes darlığı, solunum zorluğu, sık ve inatçı öksürük, hırıltı, hışırtılı solunum gibi ciddi problemlere yol açabiliyor.

Astım olan korona aşısı olmalı mı?​

Genel olarak alerjik hastalar Covid-19 ile aşılama programlarının dışında tutulmamalıdırlar. Astım ve Alerjik Rinite dair özel bir risk bulunmamaktadır. Aşı uygulaması sırasında astımın kontrol altında olması önerilir. Besin alerjisi, arı alerjisi, akar, polen, kedi, küf alerjisi olanlar da aşı olabilirler.
Astım hastası alkol kullanabilir mı?​
Sigaranın yanı sıra alkol tüketimi de astım hastalarının uzak durması gereken bir alışkanlıktır. Özellikle astımlı genç kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülen alkol ile astım alevlenmesinden kısmen reflü sorumlu tutulmaktadır. Reflü astım hastalarının % 80’inde görülen hastalığın doğal bir sonucudur.

Alkol aldıktan sonra astım ilacı kullanılır mı?​

Alkol aldıktan sonra astım ilacı kullanılır mı?
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, astımın; nefes darlığı yaşandığında kullanılan rahatlatıcı sprey ilaçlar, reflüyü tetikleyen alkol ve enerji içecekleriyle birlikte alındığında ölüme yol açüğını belirtti.

Astım hastaları nelere dikkat etmeli?​

Astım hastaları nelere dikkat etmeli?
Alahdab, astım hastalarının asla yapmaması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı;
- Sigara içmeyin.
- Hava kirliliğinde olmayan yaşam ortamları seçmeye çalışın.
- Alerjiniz olduğunu bildiğiniz önlenebilir alerjenlerden uzak durun.
- Güçlü kokuları evden uzak tutun.
- Astımlı kişinin yatak odasında özel düzenlemeler yapın.

Astım hastalarının korunması ve dikkat etmesi gerekenler hakkındaki bilgiler oldukça faydalı ve önemli. Astım hastalarının sağlık durumunu korumak için belirli önlemler alması gerekmektedir. Astımın kontrol altına alınması ve tetikleyici faktörlerden uzak durulması büyük önem taşımaktadır. Astım hastalarının grip aşısı olmaları, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının astım semptomlarını alevlendirebileceği gerçeğinden dolayı son derece kritik bir adımdır.

Üşütmenin, soğuk algınlığının ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının astım atağını tetikleyebileceği konusunda bilgi verilmiş. Bu nedenle astım hastalarının soğuktan korunmaları ve mümkün olduğunca enfeksiyonlardan uzak durmaları önemlidir. Günlük hayatta astım hastalarının dikkat etmesi gereken faktörler arasında sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak da yer almaktadır. Astım hastalarının alkol kullanımı konusunda da bilgi paylaşılmış, özellikle alkol tüketiminin astım semptomlarını artırabileceği vurgulanmış.

Astım hastalarının COVID-19 salgını sürecinde nasıl korunmaları gerektiği ve aşı olup olmaları gerektiği gibi konulara da değinilmiş. Ayrıca astım hastalarının yaşam tarzı ve çevresel faktörlere dikkat etmeleri gerektiği belirtilmiş. Tüm bu bilgiler astım hastalarının daha sağlıklı ve kontrollü bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

Geri