AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Astim hastalari cocuk dogurabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.540
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Astım hastaları çocuk doğurabilir mi?​

Astımlı hastalarda doğum sırasında astım atağı çok nadir görülür. Hafif ve orta şiddette astımı olup astımı kontrol altında olan hastalarda doğum süresince normal gebelere benzer bir yaklaşım izlenir. Astımlılarda özellikle sezaryen ile doğumun tercih edilmesine gerek yoktur.

Astım bebeğe geçer mi?​

Astımlı Annenin Bebeğinde Astım Riski Astım hastası anne adaylarının en büyük endişelerinden birisi bebeklerinde de bu hastalığın ortaya çıkma olasılığıdır. Yapılan araştırmalar astımlı annelerden dünyaya gelen bebeklerin ‘sinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koyuyor.

Hamilelik astımı tetikler mi?​

Hamilelik astımı tetikler mi?
ASTIM ve GEBELİK Astım ve özellikle alerjik astım giderek artan bir sıklıkta karşımıza çıkmaktadır (1). Bu hastalık için bir çok etiyolojik sebep varken, bazı özel durumlardan da etkilendiği aşikardır. Gebelik gibi fizyolojik geçici değişiklik de bu hastalığın gidişini önemli ölçüde etkileyebilmektedir.

Hamilelikte astım ilacı kullanılır mı?​

Astım tedavisinde kullanılan ilaçların gebelik ve bebek üzerinde zararlı etkileri gösterilmemiştir ve bu nedenle güvenli olarak kabul edilirler. Asıl korkulması gereken kontrol edilemeyen astımın neden olduğu bebekteki zararlı etkilerdir.

Nefes darlığı olanlar normal doğum yapabilir mı?​

SEZARYEN ŞART DEĞİL Kalp hastası olduğu bilinen ve nefes darlığı olmayan ya da sadece ağır egzersizlerde nefes darlığı olan hastaların gebe kalmasında sakınca yoktur.

Alerjik astım çocuğa geçer mi?​

Alerjik astım çocuğa geçer mi?
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez! Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50’sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.

Gebelikte nefes darlığı nasıl geçer?​

Üstünüze rahat giysiler giyin. Yanınızda içme suyu bulundurun. Yere çok yumuşak olmayan bir minder veya battaniye serip üzerine yatın veya oturun. Nefes egzersizi yaparken gözlerinizi kapalı tutun ve vücudunuza, bebeğinize, duygularınıza konsantre olun.

Astım spreyi gebelikte kullanılır mı?​

Astım tedavisinde kullanılan ilaçların gebelik ve bebek üzerinde zararlı etkileri gösterilmemiştir ve bu nedenle güvenli olarak kabul edilirler. Asıl korkulması gereken; kontrol edilemeyen astımın neden olduğu bebekteki zararlı etkilerdir.

Hamilelikte Ventolin kullanılabilir mi?​

Hamilelikte Ventolin kullanılabilir mi?
Özellikle inhalasyonla kullanılan kısa etkili β2 agonist (ventolin gibi) en güvenilir ilaç olup, atak tedavisinde de ilk seçenektir. Bununla birlikte, eğer gerekli olursa yüksek dozlarda β2 agonistler, doğuma yakın zamanlarda kullanılabilirler.

Nefes darlığı doğum belirtisi mi?​

Bu gelişme, fiziksel olarak annenin hissedebileceği bir durumdur. Çünkü hamile kadının yaşadığı bazı rahatsızlıklar bu olayla birlikte nispeten azalır. Örneğin gebelik döneminde yaşanan nefes daralması, reflü gibi sıkıntılarda azalma ve bazı kas ağrılarında hafifleme olur.
 
Astım hastaları çocuk doğurabilir mi sorusuna yanıt verirken şunları belirtmek isterim: Astımlı hastalarda doğum sırasında astım atağı çok nadir görülür. Hafif ve orta şiddette astımı olan kişilerde, doğum sürecinde normal gebelere benzer bir yaklaşım izlenir ve sezaryen ile doğum tercih edilmesine gerek olmayabilir.

Astım bebeğe geçebilir mi konusunda ise, astımlı annelerin bebeklerinde astım riskinin bulunduğu belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar, astımlı annelerden doğan bebeklerde astım görülme olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir.

Hamilelik astımı tetikler mi konusunda ise, gebelik gibi fizyolojik değişikliklerin astım hastalığının seyrini etkileyebileceği ifade edilmektedir. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların gebelik ve bebek üzerinde zararlı etkileri görülmemiş olup, güvenli olarak kabul edilmektedir. Kontrol edilemeyen astımın neden olabileceği zararlı etkilerden kaçınmak önem taşımaktadır.

Alerjik astımın çocuğa geçip geçmediği konusunda ise, alerjik astım belirtileri 6 yaşından sonra devam eden çocuklarda hastalığın belirtilerinin kısmen kaybolduğu ancak bu iyileşmenin geçici olduğu belirtilmektedir.

Gebelikte nefes darlığıyla başa çıkmak için rahat giysiler giymek, içme suyu bulundurmak, rahat bir pozisyonda dinlenmek ve nefes egzersizleri yapmak önerilmektedir.

Astım spreyi ve Ventolin gibi ilaçların gebelikte kullanılabilir olduğu belirtilmiştir. Özellikle inhalasyonla kullanılan kısa etkili ilaçlar atak tedavisinde güvenle tercih edilebilir.

Son olarak, nefes darlığının doğum belirtisi olup olmadığı konusunda belirtilere dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde nefes darlığı yaşanması normaldir, ancak ani ve ciddi bir nefes darlığı durumunda doktora başvurulmalıdır.
 
Geri
Üst