- Konu Yazar
Astım başlangıcı ne demek?
Astım Belirtileri Nelerdir? Astım hava yollarının tıkanmasının neden olduğu ataklar halinde kendini gösterir. Astım belirtileri genellikle; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma hissidir.Astım 3 basamak ne demek?
Daha önce teda- vi almamış olgular astım ağırlığı açısından değerlendirilme- li, olgu hafif intermittan ise başlangıç tedavi 1. basamak- tan, hafif persistan ise 2. basamaktan, orta persistan ise 3. basmaktan, ağır persistan ise 4. basamaktan tedavi başlan- malıdır.Astım ile alerjik astım arasındaki fark nedir?
Alerjiler ve astım arasında sıklıkla bir bağlantı vardır. Ancak alerjisi olan herkesin astımı yoktur ve astımı olan herkesin de alerjisi yoktur. Bazı durumlarda; polen, toz ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler bazı kişilerde astım semptomlarını ve astım ataklarını tetikleyebilir. Buna ise alerjik astım denir.
Astım Bronşit nasıl bir hastalıktır?
Astım, hava yollarının çevresindeki kasların gerilmesine ve hava yollarının daralmasına neden olan şişmeye neden olan iltihaplı bir durumdur. Birlikte ortaya çıktığında, bu duruma astım bronşit denir. Her soluduğunuzda hava burnunuza ve ağzınıza girer.Astım tehlikeli bir hastalık mıdır?
Nefes darlığı, hırıltı ve öksürük belirtileriyle ortaya çıkan astım hastalığı, düzenli takipler ve yaşam tarzına düzenlemeleri ile kontrol altına alınabiliyor. Ancak tedavi edilmeyen astım, benzer belirtiler gösteren ama çok daha tehlikeli bir solunum yolu hastalığı olan KOAH’a dönüşebiliyor.Alerjik Astım akciğere zarar verir mi?
Kronik bir akciğer hastalığı olan astım, tetikleyici faktörlerin etkisiyle kişinin hava yollarında daralmaya ve iltihaplanmaya yol açar. Hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve göğüs sıkışması gibi belirtilere yol açan hastalık, hemen her yaş grubunda görülebilir.
Astım alerjik bir hastalıktır ve öldürücü değildir. Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık nedeni astımdır. Hastalık tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir. Astımın tedavisi eğitimle başlar.
Astım tanısı çoğunlukla genel bir muayene sonucu, diğer ihtimallerin elenmesi ve bir seri solunum testi ile konur. Astım teşhisi için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Alerjik astım tanısı nasıl konur?
Alerjik astım teşhisi nasıl konur? Teşhis hasta şikayetlerinin sorgulanması (anamnez), muayene, alerji testleri (özellikle deri prik testi), solunum fonksiyon testi ( nefes ölçümü=spirometri, astım testi) ve akciğer grafisi (rontgen) ile konur. Deri testi yukarıdaki tüm alerjenler ile yapılır.