AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aspirasyon pnomonisi nedir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aspirasyon pnömonisi nedir kısaca?​

Aspirasyon pnömonisi, katı, sıvı ya da gaz niteliğindeki zararlı maddelerin solunum yollarına girerek akciğerlere ulaşmasıyla ortaya çıkan akciğer yangısıdır. Etyolojisinde, çoğunlukla bilinç kaybına neden olan risk faktörleri ön plandadır.

Aspirasyon pnömonisi nasıl anlaşılır?​

Pnömonili hastalar; öksürük, balgam çıkarma, üşüme, titreme, yüksek ateş, nefes almakla batma şeklinde göğüs-yan ağrıları ve nefes darlığı gibi yakınmalarla başvurabilir.
Aspirasyon pnömonisi en sık hangi lob?
normalde en çok aspirasyon pnömonisi sağ akciğer alt lob posterior segmentlere olur. yoğun bakım hastalarında yani yatarken aspirasyon pnömonisi olan hastalarda en çok sağ akciğer üst lob posterior segmentlerinde görülür.
Aspirasyon pnömonisi kimlerde görülür?
Sonuç olarak aspirasyon pnömonisi yaşlı, nörolojik hastalığı olan kişilerde daha sık görülmekte olup top- lum kökenli hastalarda anaeroblar, yatan hastalarda anaeroblara ek olarak gram negatif ajanlar etkendir.

Aspirasyon belirtileri nelerdir?​

Hastalar yabancı cisim aspirasyonu sonrası erken dönemde öksürük, nefes alıp vermede güçlük, ses kısıklığı gibi semptomlarla gelirler. Geç dönemde ise atelektazi, obstrüktif amfizem, akciğer absesi, ampiyem, ve bronşektazi gibi komplikasyonlarla müracaat ederler.

Aspirasyon pnömonisi nasıl engellenir?​

İnmeli hastaların özelleşmiş bir birimde tedavisi, disfajinin taranarak erken tanınması, yiyeceklerin kıvamının düzenlenmesi, gerektiğinde nazogastrik tüp (NG) veya PEG ile beslenme, vücut hareketlerine erken başlama (mobilizasyon) yoluyla aspirasyon pnömonisi riskini azaltır.
Atipik pnömoni nedir belirtileri?
Atipik pnömonilerde ise belirtiler daha silik başlar. Ateş, halsizlik, baş ağrısının ardından kuru öksürük ve/veya açık renkli balgam görülür. Hastalarda hırıltılı solunum, nefes darlığı süreç içinde gelişebilir. Halsizlik, kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal eşlik edebilir.
Aspirasyon pnömonisi nasıl önlenir?
 
Geri
Üst