Aspartam zararli mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aspartam zararlı mı?​

Aspartamın içeriğinde olan fenilalanin metabolize edilemediği için, kanda birikmeye başlayan bu madde beyinde tahribata neden olur ve en ciddi sonuçlarından biri de zeka geriliğinin oluşmasıdır. PKU’lu kişilerin aspartam alımını sınırlamaları önemlidir.

Aspartam neden elde edilir?​

Aspartam neden elde edilir?
Laboratuvar ortamında elde edilen aspartam üç ana maddeden oluşmakta: @aspartik asit (ya da aspartat, bir tür amino asit), P fenilalanin (bir tür amino asit) ve metanol (metil alkol).

E 951 Hangi ürünlerde var?​

E 951 Hangi ürünlerde var?
Aspartam hangi maddelerde vardır diyecek olursanız sizlere bakliyat, kabuklu yemişler, et, yumurta ve somonda var olduğunu söyleyebiliriz. Fenilalanin ise; yiyeceklerden karşılanan bir aminoasit türüdür. Fındık, et, balık ve süt ürünlerinde bola yer alır.

E 951 kodlu katkı maddesi nelerde var?​

E951 kodlu gıda katkı maddesidir. Aspartam, yapay bir tatlandırıcıdır. Ayrıca şekerden 180-200 kat daha tatlıdır ve kalorisi azdır. Başlıca kullanım alanları gazlı içecekler, pudingler, sporcu içecekleri, sakızlar, meyveli yoğurtlar, soslar vb. ürünlerdir.

Aspartam kilo aldırır mı?​

Aspartam kilo aldırır mı?
Araştırmacılar fareleri iki gruba ayırarak birine sadece su verirken, diğerine aspartamlı (diyet içeceklerde en çok bulunan yapay tatlandırıcı) su vermişlerdir. Sonuçta aspartam grubundaki fareler daha fazla kilo almış ve metabolik sendroma yakalanmışlardır.

Aspartam nasıl elde edilir?​

Aspartam nasıl elde edilir?
Aspartam, kimyasal laboratuvarlarda fermantasyon ve sentez süreçleri ile yapılır. Fermantasyon, aspartam üretimi için gerekli olan başlangıç amino asitlerinin üretilmesine yardımcı olur.
Aspartam hangi gıda katkı maddesi sınıfındadır?​
Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır.

E950 katkı maddesi nedir?​

E950 katkı maddesi nedir?
Adını çoğumuz duymamış olabilir; asesülfam potasyum, en sık kullanılan, aynı zamanda tartışmalı yapay tatlandırıcılardan biridir. Bu yapay tatlandırıcı, gıda etiketlerinde aşağıdaki şekillerde listelenebilir: Asesülfam K. Asesülfam potasyum.

Diketopiperazin nedir?​

Diketopiperazin nedir?
Yapılan bazı çalışmalarda ise aspartamın içeriğindeki fenilalaninin mide asidinde ayrışarak “diketopiperazin” adındaki kanserojen maddeye ve aspartik asidin ise sinir hücrelerinin ölümüne yol açan “eksitotoksin” adlı toksik maddeye dönüştüğü iddia edilmiştir.

Tatlandırıcı kilo verdirir mi?​

Yapılan bilimsel araştırmaya göre diyet kola ve diğer alkolsüz içeceklerde olduğu gibi şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanmanın kilo kaybına bir etkisi yok ve bunların sağlığa uzun vadedeki etkileri hakkında hala çok az şey biliniyor.

Aspartam hangi katkı maddesi sınıfındadır?​

Aspartam hangi katkı maddesi sınıfındadır?
Aspartam sakkaroza kıyasla 180-200 kat daha tatlıdır ve alkolsüz içecekler, süt ürünleri, sakızlar, çikolata ve dondurma gibi ürünlerde düşük kalorili bir tatlandırıcı bileşen olarak kullanılmaktadır. Aspartam Avrupa Gıda mevzuatına göre gıda katkısı olarak sınıflandırılmaktadır.
 
Aspartamın sağlık üzerindeki olası etkileri hakkında paylaşılan bilgiler oldukça çeşitlidir. Aspartamın içeriğinde bulunan fenilalanin maddesinin metabolize edilememesi durumunda beyinde birikerek zararlı etkilere neden olabileceği ve zeka geriliği gibi ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir. Bu nedenle, PKU hastalarının aspartam tüketimini sınırlamaları önerilmektedir.

Aspartamın nasıl elde edildiği konusunda ise laboratuvar ortamında üç ana madde kullanılarak sentezlendiği bilinmektedir. Bu maddeler aspartik asit (ya da aspartat), fenilalanin ve metanol şeklindedir.

Aspartamın içeriği olan fenilalanin ve aspartamın hangi gıdalarda bulunduğu konusunda da bilgi verilmiştir. Fenilalanin, fındık, et, balık ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde bulunabilen bir amino asit türüdür. Aspartam ise genellikle gazlı içecekler, pudingler, sporcu içecekleri, sakızlar, meyveli yoğurtlar, soslar gibi ürünlerde kullanılan bir yapay tatlandırıcıdır.

Aspartamın kilo alımı üzerindeki etkileri de tartışmalı konulardan biridir. Yapılan bazı araştırmalarda, fareler üzerinde yapılan deneylerde aspartam tüketen farelerin daha fazla kilo aldığı ve metabolik sendrom belirtileri gösterdiği belirtilmiştir. Ancak bu konuda insanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Son olarak, aspartamın bir gıda katkı maddesi olduğu ve sakkaroza kıyasla çok daha tatlı olduğu belirtilmiştir. Aspartamın Avrupa Gıda mevzuatına göre gıda katkısı olarak sınıflandırıldığı ve çeşitli gıda ürünlerinde düşük kalorili bir tatlandırıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
 
Geri
Üst