AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asliye hukuk mahkemesi neye bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Asliye hukuk mahkemesi neye bakar?​

Asliye hukuk mahkemesi, kanun başka bir mahkemeyi özellikle görevlendirmediği müddetçe dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın aşağıdaki iki kategori içinde yer alan her türlü davaya bakmakla görevlidir (HMK m.2): Malvarlığı haklarına ilişkin davalar, Şahıs varlığına ilişkin davalar.

Ticaret mahkemesi yoksa hangi mahkeme bakar?​

Ticaret mahkemesi yoksa hangi mahkeme bakar?
İkinci olarak ta özel muhakeme usulü kurallarının uygulanması söz konusu olabilir. Ticari davalara varsa o yerdeki ticaret mahkemesi bakacaktır. Ticaret mahkemesi yok ise o zaman Asliye hukuk mahkemesinde de ticari dava açılabilecektir.

Asliye hukuk mahkemesi kaç gün sürer?​

Asliye hukuk mahkemesi kaç gün sürer?
Asliye hukuk tarafından yürütülen davaların ne kadar süreceği çeşitli etkenlere göre değişmektedir. Son dönemlerde ortaya çıkan hedef süre uygulamasına bağlı olarak hukuk mahkeme davalarının 300 – 390 gün arasında tamamlanması hedeflenmektedir.

1 sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​

Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.

Sulh Hukuk mahkemesi ne kadar sürer?​

Sulh Hukuk mahkemesi ne kadar sürer?
Sulh hukuk mahkemelerindeki davaların ortalama görülme süresi 112 gündür. Ortaklığın giderilmesi davası taraf sayısının çok olduğu ve bilirkişi incelemesine muhtaç davalardan olduğundan ortalama 1 yıl süreceğini söylemek mümkündür.

Ticaret davası bulunmayan yerlerde dava nereye açılır?​

Ticaret davası bulunmayan yerlerde dava nereye açılır?
Asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ticari davalara asliye hukuk mahkemeleri asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla bakacaktır. Eğer bu sıfat kararlaştırılmadan dava görülüyorsa (asliye hukuk mahkemesinde dava açıldıysa) görevsizlik mahkemece gözetilmez.

Ticaret mahkemesi olmayan yerlerde Ticari davalar hangi mahkemelerde görülür?​

Türk hukuk sisteminde, ticari uyuşmazlıklarda asliye ticaret mahkemeleri görevlidir. Asliye ticaret mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri bu davalara bakmakla görevli olacaktır. Mahkeme yönünden görev, tarafların yapacakları anlaşma ile değiştirilemez.
 
Asliye hukuk mahkemesi genel olarak malvarlığı haklarına ve şahıs varlığına ilişkin davalar ile ilgilenir. Bu mahkeme, dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın bu tür davalara bakmakla görevlidir.

Ticaret mahkemesi olmadığı durumlarda ise ticari davalara asliye hukuk mahkemesi bakabilir. Özellikle özel muhakeme usulü kurallarının uygulandığı durumlarda asliye hukuk mahkemesi, ticari davalara bakabilir.

Asliye hukuk mahkemelerinde yürütülen davaların süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak son dönemde getirilen hedef süre uygulaması kapsamında, hukuk mahkemesi davalarının genellikle 300-390 gün arasında tamamlanması hedeflenmektedir.

Sulh ceza mahkemeleri ise Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre bazı soruşturma işlemleri ile itirazları inceleyen mahkemelerdir. Sulh Hukuk mahkemelerindeki davalardan ortaklığın giderilmesi davası gibi bazı davalarda ortalama görülme süresi 112 gün olabilir.

Ticaret davası bulunmayan yerlerde ticari davalara asliye hukuk mahkemeleri bakabilir. Ticaret mahkemesi olmadığı bölgelerde asliye hukuk mahkemeleri, ticari davaları asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla değerlendirebilir.

Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde ise ticari davalara genellikle asliye hukuk mahkemeleri bakar. Asliye hukuk mahkemeleri, ticaret mahkemesi olmadığı durumlarda ticari uyuşmazlıklara da bakabilir. Mahkeme yönünden görev, taraflar arasında yapılacak anlaşmalarla değiştirilemez.
 
Geri
Üst