AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.556
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​

Asliye Ceza Mahkemesi on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçların yargılamasını yapmakla yükümlü bir mahkemedir. Asliye Ceza Mahkemesi diğer kanunlarla başka mahkemelerin görevli kılınmadığı tüm ceza davalarına ve işlere bakmaktadır.

Asliye ceza mahkemesi ne anlama gelir?​

Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılaması sisteminin temel mahkemelerinden biridir. Diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.

Asliye ceza mahkemesi kaç yıl sürer?​

Asliye ceza mahkemesi kaç yıl sürer?
birisi asliye ceza davaları ne kadar sürer sorusunun cevabıdır. Asliye Ceza Mahkemeleri genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlarda görev yapmaktadır. Yeni çıkan hedef süre uygulamasına göre ise bu mahkemelerde görülen davaların 300 ile 390 gün içinde sonuçlandırılması için hedef süre konulmuştur.

Mahkeme celbi gelmezse ne olur?​

Beyan için yetkili makamlar tarafından çağrı kağıdı ile çağrıldığınızda, çağrı kâğıdında gelmemenin sonuçları bildirilir. Çağrıya rağmen gitmezseniz hakkınızda zorla getirme kararı verilebilir. Bu çağrı telefon, telgraf, faks, elektronik posta gibi araçlardan yararlanılmak suretiyle de yapılabilir.

Asliye Ceza Mahkemesi gitmezsek ne olur?​

Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız. Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.

Asliye ceza mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?​

Asliye ceza mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?
-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.
Mahkeme celbi ne kadar zamanda gelir?​
Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında, dava dilekçesinin ve tebligatın tebliğ edilme makul süresi 37 gün olarak belirlenmiştir. Bu sürenin kısalması veya tebliğ edilmemesi durumuna göre kısa ve daha uzaması mümkündür.
Mahkemeye gitmemenin cezası nedir?​

Ceza mahkemesi kaç saat sürer?​

Ceza mahkemesi kaç saat sürer?
Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.
 
Asliye Ceza Mahkemesi, on yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçları yargılayan bir mahkemedir. Diğer kanunlarla belirlenmemiş ceza davalarına bakma sorumluluğuna sahiptir. Asliye Ceza Mahkemesi, genellikle 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçları ele almaktadır.

Mahkeme celbi gelmediğinde, davet edildiğiniz mahkemeye gitmezseniz hakkınızda zorla getirme kararı çıkarılabilir. Bu durumda, sizin hakkınızdaki karar polis vasıtasıyla ifade vermeye zorlanabilirsiniz. Bu durum, çağrı kâğıdı üzerinde belirtilen sonuçların gerçekleşmesine neden olabilir.

Asliye Ceza Mahkemesine gitmediğinizde ise duruşmaya katılmanız veya savcılığa gitmeniz gerekmektedir. Eğer duruşmaya katılmazsanız, mahkeme veya savcılık tarafından zorla getirme kararı alınabilir ve hakkınızda yakalama kararı çıkarılabilir.

Asliye Ceza Mahkemesi kararının kesinleşmesi için iki durum vardır:
1. Gerekçeli karara karşı kanunen belirlenen süre içinde temyiz yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir.
2. Gerekçeli karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve üst mahkemelerin hükmü onamasıyla karar kesinleşir.

Mahkemeye gitmemenin cezası ise, duruşmaya katılmamanız durumunda mahkeme veya savcılıkça zorla getirme kararı alınabilir ve hakkınızda yakalama kararı çıkarılabilir.

Ceza mahkemesinde duruşma süresi, davanın karmaşıklığına ve detaylarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, ortalama bir duruşmada 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürebilir. Ancak duruşmanın süresi davaya göre değişebilir ve 5 dakikadan 12 saate kadar uzayabilir.
 
Geri
Üst