AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asliye Ceza mahkeme kararina Itiraz nereye yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Asliye Ceza mahkeme kararına İtiraz nereye yapılır?​

Asliye Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Nereye Yapılır? Asliye ceza mahkemesi, diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere bakmakla görevli olan temel mahkemedir.

Neticesinde sigara içme para cezasına itiraz edilmesi gerekir?​

Neticesinde sigara içme para cezasına itiraz edilmesi gerekir?
Örneğin, Bakırköy’de 01.01.2016 tarihinde verilen sigara içme para cezasına karşı en geç 16.01.2016 tarihine kadar (15 gün içinde) Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edilmesi gerekir.

Asliye Ceza Mahkemesi, Genel mahkemedir.?​

Asliye Ceza Mahkemesi, Genel mahkemedir.?
Asliye ceza mahkemesi, diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere bakmakla görevli olan temel mahkemedir. Asliye ceza mahkemesi hâkimi tarafından verilen kararlara yapılacak itirazların incelenmesi ise yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesi tarafından yapılır (CMK md.268/3-c).

İdari para cezası ödenmezse cezanın tahsili yapılmamaktadır.?​

İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır. Zaten, ev haczine gidilse bile kanunen ev eşyaları haczedilemez.

İdari para cezalarına karşı idari para cezasına itiraz edilebilir.?​

İdari para cezalarına karşı idari para cezasına itiraz edilebilir.?
5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesine göre idari para cezalarına karşı Sulh Ceza Hakimliği ‘ne itiraz edilebilir. İdari para cezası ile birlikte ayrıca bir yaptırım kararı da verilmişse, örneğin para cezasıyla birlikte ayrıca işyerini kapatma cezası verilmişse, görevli mahkeme İdare Mahkemesi olmaktadır.

Nitekim idari para cezasına karşı dava açılmalıdır?​

Nitekim idari para cezasına karşı dava açılmalıdır?
Bu durumda idare mahkemesine işlemin iptali için dava açılması gerekir. İdari para cezası dışında tek başına verilen diğer idari yaptırım kararlarına karşı da İdare Mahkemesi’nde dava açılmalıdır. Bazı idari kurumların verdiği cezalara karşı özel kanunlarındaki hükümler gereği idare mahkemesine iptal davası açmak gerekir.
İtiraz süresi idari para cezasına göre başlar.?​
İtiraz süresi idari para cezasının ilgili kişiye tebliğinden, yani para cezasına dair yaptırım kararının eline ulaşmasından itibaren başlar. İdari para cezası, cezanın muhatabı olan kişiye gönderildiğinde bu cezaya itiraz süresinin ve itiraz merciinin gösterilmesi gerekir.

Peki, 18 yaşından küçük bir kişi 3 ay hapis cezasına mahkum edilmemiş?​

Peki, 18 yaşından küçük bir kişi 3 ay hapis cezasına mahkum edilmemiş?
Yani, 18 yaşından küçük bir kişi 3 yıl ceza aldığında bu ceza ertelenebilir. Yargılanan kişiye verilen hapis cezanın ertelenmesi için kişinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı 3 aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olması gerekir.

Hapis cezasının ertelenmesi, cezaevinde infaz edilmemesi?​

Hapis cezasının ertelenmesi, cezaevinde infaz edilmemesi?
Hapis cezasının ertelenmesi, suç işlediği tespit edilen fakat bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getirilen şahsın kişiliği dikkate alınarak cezanın belirlenen bir deneme süresi için cezaevinde infaz edilmemesi, deneme süresi “iyi halli” geçtikten sonra cezanın infaz edilmiş sayılmasına yol açan bir ceza hukuku kurumudur.

Cezanın ertelenmesi halinde de mahkumiyet hükmü vardır.?​

Hapis cezasının ertelenmesi halinde dahi ortada bir mahkumiyet hükmü vardır. Cezanın ertelenmesi, hükümlünün belli bir süre denetim altında tutularak cezanın cezaevi dışında infaz edilmesi anlamına gelmektedir.

Asliye Ceza Mahkemesinde tutukluluk süresi?​

Asliye Ceza Mahkemesinde tutukluluk süresi?
Asliye Ceza Mahkemesinde Tutukluluk Süresi: CMK’nın 102/1. maddesine göre, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen suçlarda, yani asliye ceza mahkemesinin yargı yetkisine giren işlerde tutukluluk süresi en fazla 1 yıldır. Bu süre zorunluluk hallerinde 6 ay daha uzatılabilir.

Hangi mahkemeye itiraz dilekçesi verilmelidir?​

Hangi mahkemeye itiraz dilekçesi verilmelidir?
İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir? Hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmelidir (CMk md. 268/1). Çünkü, kararına itiraz edilen hakim veya mahkeme itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, talep doğrultusunda kararını kendiliğinden düzeltebilir (CMK md. 268/2).

Kararına İtiraz nereye yapılır?​

Ağır Ceza Mahkemesi Kararına İtiraz Nereye Yapılır? Ağır ceza mahkemesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren tüm suçlar ile kanunda açıkça görevlendirildiği diğer suç ve işlere bakmakla görevli ceza mahkemesidir.

Nitekim, mahkeme kararına itiraz kanun yoluna başvurabilir?​

Nitekim, mahkeme kararına itiraz kanun yoluna başvurabilir?
Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme kararına itiraz kanun yoluna hem sanık lehine hem de aleyhine başvurabilir (CMK md.260/3). Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı; mağdur, suçtan zarar gören ve şüpheli itiraz kanun yoluna gidebilir (CMK md. 91/5, CMK md.73)
 
Asliye Ceza Mahkemesi kararına itirazda bulunmak istendiğinde, itiraz dilekçesi doğrudan ilgili Asliye Ceza Mahkemesine verilmelidir. Kararına itiraz edilen hakim veya mahkeme, talep doğrultusunda kararını kendiliğinden düzeltebilir. Bu süreçte, itirazın haklı olduğuna varılırsa gerekli düzeltmeler yapılabilmektedir.

Ağır Ceza Mahkemesi kararına itiraz ise, ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlar ile diğer belirlenmiş suçlarla ilgili ceza mahkemesine yapılmalıdır. Ağır Ceza Mahkemeleri, belirli suçlar için görevlendirilmiş ceza mahkemeleridir ve bu tür suçlarla ilgili kararlara yapılan itirazlar bu mahkemelerde değerlendirilir.

Mahkeme kararına itiraz sürecinde Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkemeye başvurarak itiraz kanun yolunu kullanabilir. Ayrıca, Cumhuriyet savcısının kararlarına karşı mağdur, suçtan zarar gören ve şüpheli de itiraz kanun yoluna gidebilir. İtiraz sürecinde dikkate alınması gereken hususlar hakkında detaylı bilgi almak için ilgili mahkemenin ya da yargı sisteminin resmi kaynaklarına başvurmak önemlidir.
 
Geri
Üst