AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Askinlik ve ickinlik nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.672
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aşkınlık ve içkinlik nedir?​

Aşkınlık, anlam olarak aşırılık kavramını vurgular. Görgül tecrübelerle ve belirli, belli başlı kesin yargıları olmayan konularla alakalı bir kavramdır. Birçok alanda İçkinlik (tanrının doğada var olduğunun kanıtı) ahiret inancına paralel, gerçek dünya görüşüne zıt bir anlam niteliği taşır.

Felsefede Ickin nedir?​

Felsefede Ickin nedir?
Içkin felsefede ne demek? (sıfat, felsefe) Varlığın içinde bulunan, varlığın yapısına karışmış olan, mündemiç. İçkin, (felsefe) Aşkın olana karşıt olarak varlığın içinde bulunan.

Felsefi anlamda aşkın ne demek?​

Aşkın » Felsefe Terimi 1. Bir düzeyin ötesine yükselen, verilmiş bir sınırı aşan. 2. Üstün olan insanlık düzeyinin üstüne çıkan (Tanrı).

Aşkınlık ihtiyacı ne demek?​

Aşkınlık ihtiyacı ne demek?
Aşkınlık İhtiyacı: Fromm, aşkınlık ihtiyacının ise insanın hayvani, edilgen ve savunmasız bir yaratık olarak kalmayıp yaratıcı bir varlık olmaya yönelik bir istenç duymasından kaynaklandığını düşünür. Bu bağlamda sanat, sevgi, inanç, düşünce gibi alanlar; insanın kendisini aşmaya yöneltebilecek araçlardır.
Tanrı evrene içkindir ne demek?​
Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı’nın, Evren’in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar. Panteizm, genellikle monizm ile ilişkili bir kavramdır.

Öz aşkınlık ne demek?​

Öz aşkınlık ne demek?
Reed’in (2008) Öz Aşkınlık Teorisinde, öz aşkınlık: a) kendi iç sınırlarını aşma (bir felsefenin, bir değerin bir hayalin farkına varmanın ötesinde bir olgu), b) kişilerarası yaşama (bir çevre ve başkalarıyla ilişkili olma), c) zamansal düşünme (geçmiş ile gelecek gidişatında şimdiyi anlamaya entegre olmak), d) …

Içkinlik ne demek TDK?​

i. Varlığın veya ele alınan konunun içinde bulunma, onu aşmama durumu, içkin durumda olanın özelliği.

Aşk terimi nedir?​

Aşk terimi nedir?
Arapça aslı ışk olup sözlükte “şiddetli ve aşırı sevgi; bir kimsenin kendisini tamamen sevdiğine vermesi, sevgilisinden başka güzel görmeyecek kadar ona düşkün olması” anlamına gelir.

Erich Fromm a göre hangisi insanın ihtiyaçları?​

Fromm’a Göre İnsan İhtiyaçları Fromm bireyleri davranışsal olarak motive eden ihtiyaçları temel olarak 2’ye ayırır: 1.Fizyolojik ihtiyaçlar; açlık, susuzluk, dürtüler, cinsellik, savunma… 2.Varoluşsal ihtiyaçlar; insanı hayvandan ayıran, insana özgü, varoluşa cevap bulmaya yardım eden ihtiyaçlar.

Aşkın cazibe hali nedir?​

Aşkın cazibe hali nedir?
Aşkın cazibe hali: Gerçekten aşka vurulduğunuz andır. Bu aşamada başka bir şey düşünmek zordur. Hatta iştahınızı kaybedebilir, daha az uykuya ihtiyaç duyabilir ve zamanınızın çoğunu yeni aşkınız hakkında hayal kurarak geçirebilirsiniz. Aşkın bağlanma hali: Cazibe aşamasından sonraki aşamadır.
Aşkın bağlanma hali nedir?​
Hatta iştahınızı kaybedebilir, daha az uykuya ihtiyaç duyabilir ve zamanınızın çoğunu yeni aşkınız hakkında hayal kurarak geçirebilirsiniz. Aşkın bağlanma hali: Cazibe aşamasından sonraki aşamadır. Bağlanma kalıcılık sözü vermek demektir ve çiflerin aile kurmaları ya da bütunleşmelerini sağlayan, onları bir arada tutan bağdır.

Romantik bir aşk ile beynin devre dışı bırakıldı?​

Romantik bir aşk ile beynin devre dışı bırakıldı?
Romantik bir aşk ile beynin hangi bölgelerinin aktifleştiği hangi bölgelerinin devre dışı bırakıldığını inceleyen araştırmaya göre çok aşık olanların beyinlerinin dopamin ödül sistemine dahil birçok bölümünde daha fazla aktivite gosterdiği bulunmuş. Ebeveynlere duyulan sevgi Hipotalamus dışında neredeyse aynı bölgeleri harakete geçirir.

Empirizmin savunduğu görüşler nelerdir?​

Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha (tabula rasa) gibidir. Deneycilik akılcılığın karşıtıdır.

Fenomenolojinin özellikleri nelerdir?​

Fenomenolojinin özellikleri nelerdir?
Fenomenoloji, genel felsefe akımlarında olduğu gibi özne-nesne ilişkisini konu edinir. Nesneyi, en genel anlamda öznenin dış dünya ile kurduğu ilişkilerinde algıladığı, deneyimlediği “şey”ler olarak görmesiyle pozitivizm ve ampirizm ile aynı noktada dursa da, temelde fenomonoloji bu iki felsefe akımına karşı çıkar.

Tanrı evreni hem aşkın hem de içkindir ne demek?​

Panteizm, geniş bir çerçeve içinde ele alındığında, Tanrı’nın dünya ile olan olumlu ve organik ilişkisi bakımından deizmi aşan ve Tanrı’nın dünyaya aşkın değil de, içkin olduğunu öne süren Tanrı anlayışı ya da görüşü. Tanrı ile evreni bir, aynı ve özdeş kabul eden görüştür.

Sezgici görüş nedir?​

Sezgici görüş nedir?
Sezgicilik ya da entüisyonizm, felsefi bir kavram olarak sezgiye akıl, zihin ve soyut düşünme karşısında hem öncelik hem de üstünlük tanıyan felsefe akımıdır. Henri Bergson akımın kurucusudur, bu nedenle kimi zaman felsefe tarihinde Bergsonculuk olarak adlandırılması da söz konusudur.
Tabula rasa anlayışı nedir?​
Tabula rasa veya tabula rosa John Locke’un ortaya attığı “boş levha” önermesine işaret eder. Bir empirist olan Hume’a göre, zihnimizde doğuştan gelen bir fikir yoktur. Bununla birlikte, Hume, nedenselliğe de karşı çıkar.

Fenomenolojik anlayış ne demek?​

Fenomenolojik anlayış ne demek?
Fenomenoloji, fenomen üzerine gerçekleştirilen bir araştırma ve sorgulama çabası olarak ortaya çıkan bir felsefe akımıdır. Bu felsefe akımında kavramların yeniden ve detaylı bir biçimde incelenmesi gerektiği savunulur. Fenomenoloji kelimesinin kökünde yer alan “Fenomen” felsefi olarak kavram manasını taşımaktadır.

Husserl kim?​

Edmund Gustav Albrecht Husserl (8 Nisan 1859 – 27 Nisan 1938), fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozoftur. İlk çalışmalarında, mantıkta tarihselcilik ve psikolojizm hakkında yönelimsellik analizlerine dayanan eleştirel incelemelerde bulundu.

Enteizm ne demek?​

Enteizm ne demek?
Süreç felsefesi olarak da ifade edilen ve White Head ‘le başlayan bu akıma Pan-enteizm ya da Diyalektik teizm denir. Pan-enteizme göre Tanrı, hem değişmeyen (mutlak), hem de değişen (göreli) dir. Hem zamanın içinde, hem dışında, hem sonlu, hem de sonsuzdur. Aynı zamanda hem tikel hem tümel, hem neden hem sonuçtur.
 
Aşkınlık ve içkinlik, felsefi terimler olarak oldukça derin anlamlara sahip kavramlardır. Aşkınlık, genellikle bir düzeyin ötesine geçen, sınırları aşan anlamlar içerir. Özellikle insanlık düzeyinin üstünde olan, Tanrı gibi üstün bir varlık veya gerçeklik anlamına gelebilir. Diğer yandan içkinlik, varlığın veya ele alınan konunun içinde bulunma durumunu ifade eder. Bu durum, bir konunun doğasına veya yapısına dahil olmayı ve sınırlar içinde olmayı vurgular.

Felsefi olarak içkinlik, varlığın içinde bulunan, varlığın yapısına karışmış olan, mündemiç anlamına gelir. Aksine aşkın olan, ötesinde bulunan anlamında kullanılır. İçkinlik, varlık veya kavramın doğasında olan özelliği vurgular.

Aşkınlık ihtiyacı kavramı, insanın kendisini aşmaya yönelik bir isteği ifade eder. Örneğin, insanın hayvani özelliklerin ötesine geçerek yaratıcı bir varlık olma isteği aşkınlık ihtiyacından kaynaklanabilir. Sanat, sevgi, inanç, düşünce gibi alanlar da insanın kendisini aşmasına yardımcı olabilecek araçlar olarak değerlendirilebilir.

Tanrı'nın evrene hem aşkın hem de içkin olarak nitelendirilmesi panteizm görüşünü ifade eder. Panteizme göre, Tanrı her şeyi kapsayan içkin bir varlık olarak kabul edilir ve evrenle aynıdır. Bu görüş, genellikle monizm ile ilişkilendirilir ve kişiselleştirilmiş bir Tanrı algısını reddeder.

Öz aşkınlık kavramı, Reed'in Öz Aşkınlık Teorisi'nde belirtilen bir kavramdır. Bu teoriye göre öz aşkınlık; kendi iç sınırlarını aşma, kişilerarası ilişkiler, zamansal düşünme gibi alanları kapsayabilir.

Sezgicilik ya da entüisyonizm, sezgiye öncelik ve üstünlük tanıyan bir felsefi akımdır. Bu akıma göre, akıl ve soyut düşünme yerine sezgiye dayanarak bilgi elde etmek önemlidir. Henri Bergson'un bu akımın öncülerinden biri olduğu söylenebilir.

Edmund Husserl, fenomenoloji okulunu kuran ve felsefede önemli bir yere sahip olan Alman filozoftur. Husserl, fenomenolojiyi geliştirerek nesne-özne ilişkisini merkeze alan bir felsefi perspektif oluşturmuştur.

Enteizm, süreç felsefesi olarak da bilinen bir akıma denir. Bu akıma göre, Tanrı hem değişmeyen hem de değişen özelliklere sahiptir. Pan-enteizm olarak da adlandırılan bu görüş, Tanrı'nın zaman içinde ve dışında, hem tikel hem tümel, hem neden hem sonuç olabileceğini savunur.
 
Geri
Üst