Askerlikte gecen sure kidemden sayilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.670
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Askerlikte geçen süre kıdemden sayılır mı?​

Yargıtay uygulaması, kamu kurum ve kuruluşlarından emeklilik sebebiyle ayrılan işçi yönünden borçlanılan askerlik süresinin de kıdem süresine ekleneceği şeklindedir. İşçinin ölümü halinde de mirasçıların talep edebileceği kıdem tazminatı hesabında borçlanılan askerlik süresinin dikkate alınması gerekir .

Askere giden ihbar alır mı?​

Askerlik nedeniyle iş yerinden ayrılmaya karar veren kişi, işverene ihbar tazminatı ödemez keza işveren de ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir. Özetle askerlik nedeniyle işten ayrılanlar ihbar tazminatı alamazlar.
Askere giderken iş yerine hangi belge verilir?
Askerlik sevk belgesi ve fesih ihbarnamesi işverene yazılı olarak iletilmelidir. Bu ihbarnamenin noter kanalıyla ve avukat vasıtasıyla yapılmasında işçi açısından fayda bulunmaktadır. Askerlik nedeniyle işten ayrılmak isteyen işçinin bir dilekçe ile durumu işverene bildirmesi gerekir.
Askere giden kişi hangi tazminatı alır?
Askere giden işçinin kıdem tazminatı da normal kıdem tazminatının hesaplandığı şekilde hesaplanmaktadır. Yani askere giden işçinin hak kazandığı kıdem tazminatı bulunurken işçinin en son aldığı brüt maaşı, geçmişe dönük hizmet ettiği yıl sayısı ile çarpılarak işçinin ne kadar tazminat alacağı belirlenir.

Askerlik borçlanmasına kıdem tazminatı ödenir mi?​

Yani askerlik, ilk sigortalılıktan önce de sonra da olsa borçlanılan süre kamu işçisinin kıdem tazminatı hesabına dahildir. Sonuç itibariyle kamu kurumlarında çalışan işçilerin emekli olmaları durumunda, askerlikte borçlanmaları kıdem tazminatında dikkate alınmalıdır.

Askerlik nedeniyle işten ayrılma ne zaman ayrılmalı?​

Bu arada belirtmeliyiz ki işçinin askerlik sebebi ile işten ayrılması koşulunda işyerindeki çalışma süresine göre belirlenen 2 hafta ile 8 hafta arasında olan ihbar (bildirim) öneli sürelerine uymak zorunluluğu yoktur. Yani sevk belgesi elindeyse işten derhal (bildirimsiz) ayrılabilir.
İhbar tazminatı almak için ne yapmalı?
İhbar Tazminatının Şartları:
- -Belirsiz Süreli bir sözleşme olmalıdır.
- -İşçi veya işveren bakımından haklı bir fesih sebebi bulunmamalıdır.
- -Kanunda öngörülen ihbar sürelerine uyulmadan iş akdi feshedilmiş olmalıdır.
- -İşyeri Devrinde işçi ihbar tazminatı talep edemez.
Taşeron işçi askere giderse ne olur?
Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak …
7146 sayılı Kanunda, temel askerlik süresince çalışanın iş yeri tarafından ücretsiz izinli olarak sayılacağına yer verildiğinden, bedelli askerlik nedeniyle işine ara verecek işçinin askere gideceğini belirterek iş akdini feshetmemişse dönüşünde aynı yerde çalışma hakkına da sahiptir.
Kıdem tazminatı tavan tutarı (1 yıl çalışma karşılığında alınabilecek en yüksek kıdem tazminatı tutarı) 2022 yılının birinci yarısı için (01/01/2022 – 30/06/2022 tarihleri arasında) 12 bin 976 olarak uygulanacak.
Askerlik emekli tazminatı ne kadar?
2021 yılı itibariyle Kamudan emekli olacak erkek işçiler genel olarak 18 ay askerlik yapmışlardır. Bu nedenle kıdem tazminatına esas sürelerine 18 aylık askerlik süresi eklenecektir. Bu durumda askerlik borçlanması yapan kamu işçisi 1,5 yıllık kıdemine karşılık fazladan 1,5 aylık kıdem tazminatı daha alacaktır.
Askerlik borçlanması emekli ikramiyesine dahil edilir mi?
Sonuç olarak; Kamu işçilerinin askerlik borçlanması emekli olmaları halinde kıdem tazminatına esas hizmet süresine dahil edilmelidir. Yargıtay uygulaması, kamu kurum ve kuruluşlarından emeklilik sebebiyle ayrılan işçi yönünden borçlanılan askerlik süresinin de kıdeme esas süreye ekleneceği şeklindedir.

Askerden dönen işçi kaç gün içinde görevine başlar?​

Bu hak, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 31. maddesinde de kendine yer bulmuş durumda. İşçi, askerden döndükten sonra 2 ay içerisinde eski işverenine başvuruda bulunarak yeniden işe alınmayı talep edebilir. İşveren, eski görevinde ya da benzer bir görevde boşluk olması durumunda işçiyi derhal işe almak zorunda.

Askere giderken tazminat ne zaman alınır?​

Kanunen askerlik görevi bittikten sonraki ilk 2 ay içerisinde, son çalıştığı işyeri işçiyi almakla yükümlüdür. Eğer işveren personeli mevcut bir alanda değerlendirmeyip başka bir alanda da iş imkanı tanımıyosa kanunen suç işlemiş sayılan işveren eski işçisine dava halinde 3 aylık ücretle tazminat öder.
 
Geri
Üst