Askerlik nedeniyle isten ayrilan calisan tekrar ise almayan isveren icin yasal yaptirim nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.156
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Askerlik nedeniyle işten ayrılan çalışan tekrar işe almayan işveren için yasal yaptırım nedir?​

Çünkü iş sözleşmesi askerlik nedeni ile işçi tarafından daha önce sona erdirilmiştir Yukarda belirtilen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 31. Maddesi, işverene askerlik sonrası işçiyi işe alma konusunda bir yükümlülük getirmiş ve başlatılmaması halinde cezai yaptırım olarak tazminat ödenmesini öngörmüştür.

İşveren askerden dönen işçisini işe geri almak zorunda mıdır?​

İşveren Askerden Dönen İşçisini İşe Almak Zorunda Mıdır? 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan bilgilere göre İşverenlere askerden dönen ve eski işini tekrar yapmak isteyen kişileri işe alma zorunluluğu getirilmiştir.
Askere giderken iş yerine hangi belge verilir?
Bunun için fesih bildiriminin ekine kurumdan alınmış olan “Askerlik Sevk Belgesi” eklenmelidir. Askerlik sevk belgesi ve fesih ihbarnamesi işverene yazılı olarak iletilmelidir. Yani askerlik sebebiyle istifa edecek işçi mutlaka yazılı bir dilekçe ile işverene başvurmalıdır.
Askere gidecek kişi ne zaman işten çıkarılır?
Bu arada belirtmeliyiz ki işçinin askerlik sebebi ile işten ayrılması koşulunda işyerindeki çalışma süresine göre belirlenen 2 hafta ile 8 hafta arasında olan ihbar (bildirim) öneli sürelerine uymak zorunluluğu yoktur. Yani sevk belgesi elindeyse işten derhal (bildirimsiz) ayrılabilir.

Vatani görev nedeniyle işten ayrılan işçi eski işyerinde boş pozisyon bulunması halinde ödevin sona ermesinden başlayarak ne kadar süre içinde başvurmalıdır?​

Herhangi bir askeri ödev, muvazzaf askerlik dâhil bir kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler görevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren, eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek o anki şartlarla …

Askeri ödevi dolayısıyla işinden ayrılan işçileri bu ödevin sonra ermesinden sonra boş yer olmasına rağmen işe almayan işverenin ödeyeceği tazminat miktarı ne kadardır?​

Gerçekten de Kanunun 31. maddesinin dördüncü fıkrasına göre aranan şartlar bulunduğu hâlde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.”
Iş kanununun 31 maddesi nedir?
Yukarda belirtilen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 31. maddesi, işverene askerlik sonrası işçiyi işe alma konusunda bir yükümlülük getirmiş ve başlatılmaması halinde cezai yaptırım olarak tazminat ödenmesini öngörmüştür.
1 yıllık kıdem tazminatı ne kadar 2021?
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 07.07.2021 tarihinde yayımlanan 2021 Yılı Temmuz Ayına Ait Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Genelge’ye göre; 01.07.2021 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 8.284,51 TL olarak belirlenmiştir.
Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılmada İhbar Süresi 1475 sayılı İş Kanununun 14 maddesine göre işçi muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanacak ise de ihbar tazminatına hak kazanamaz.
7146 sayılı Kanunda, temel askerlik süresince çalışanın iş yeri tarafından ücretsiz izinli olarak sayılacağına yer verildiğinden, bedelli askerlik nedeniyle işine ara verecek işçinin askere gideceğini belirterek iş akdini feshetmemişse dönüşünde aynı yerde çalışma hakkına da sahiptir.
Askerlik nedeniyle işten ayrılma kaç gün önceden bildirilmeli?
Erkekler için askerlik hizmetinin zorunluluğu nedeniyle çalışanın bu gerekçe ile işten ayrılması durumunda uygulanacak herhangi bir ihbar süresi kanunen öngörülmemiş olmakla beraber, makul bir sürede işverene durumun bildirilmesi gerekmektedir. Bu süre, yargı kararlarına bakıldığında beş aya kadar varmaktadır.
Askere giderken ihbar tazminatı alınıyor mu?
 
Geri
Üst