Askerlik icin isten ayrilan geri donebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.001
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Askerlik için işten ayrılan geri dönebilir mi?​

Askerlik nedeniyle işten ayrılacağını dair dilekçe yazarak ekine askere gideceğini kanıtlayan bir belge ekleyip (askerlik sevk yazısı vb.) işverene bildirmelidir. Askerlik dönüşü yeniden aynı işyerinde işe başlayabilir.

Askerlik hizmeti yaparken işten ayrılmak zorunda mı?​

Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak isteyen bir kişi öncelikle gerçekten askere gideceğini ispat etmek zorundadır. Bu gerekçeyle fesih bildirim ihtarının ekine kurumdan alınmış olan “Askerlik Sevk Belgesi” eklenmelidir. Askerlik sevk belgesi ve fesih ihbarnamesi işverene yazılı olarak iletilmelidir.
Askere gidince iş yerinden tazminat alınır mı?
Askere giden işçi 1474 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki 14. Maddesi gereğince kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu durumsa askere giden işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işten ayrılışını askerlik sebebine dayandırması gerekmektedir.
Askerlik nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalan bir işçinin askerlik bitiminden sonra tekrar işe başlamak istemesi durumunda işe alınmamasının sonucu nedir?
Çünkü iş sözleşmesi askerlik nedeni ile işçi tarafından daha önce sona erdirilmiştir Yukarda belirtilen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 31. Maddesi, işverene askerlik sonrası işçiyi işe alma konusunda bir yükümlülük getirmiş ve başlatılmaması halinde cezai yaptırım olarak tazminat ödenmesini öngörmüştür.

Askerlik dönüşü işe başlama kaç gün?​

Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.

Askerlikte ihbar süresi var mı?​

Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılmada İhbar Süresi 1475 sayılı İş Kanununun 14 maddesine göre işçi muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanacak ise de ihbar tazminatına hak kazanamaz.
Askerlik için ne zaman istifa edilir?
Bu arada belirtmeliyiz ki işçinin askerlik sebebi ile işten ayrılması koşulunda işyerindeki çalışma süresine göre belirlenen 2 hafta ile 8 hafta arasında olan ihbar (bildirim) öneli sürelerine uymak zorunluluğu yoktur. Yani sevk belgesi elindeyse işten derhal (bildirimsiz) ayrılabilir.
Askerlik iş bulmaya engel mi?
Askerliğini; askerlik çağına gelmemiş, tecilli, muaf ve yapmış olanların memur olarak atanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır. Asker kaçağı olanların askerlik durum belgesi almaları mümkün olmadığından atanmalarının yapılmayacağı değerlendirilmektedir.
Askerlik görevini yapmak için birliğine teslim olacak olan çalışan, çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Yani kıdem tazminatı hesaplanırken çalışılan yıl ile brüt ücret çarpılır ve toplam tazminat miktarına ulaşılır.
Yeni kanunda ücretli izin ile ilgili herhangi bir husus yer almamaktadır. Karışıklık olmaması için askerlik görevini yerine getiren kişi 1475 sayılı İş Kanunu’na göre tazminat alır. Çalıştığı işyerine bildirim yaptıktan sonra askere giderken tazminatını alarak işten ayrılmaktadır.
Askere giderken istifa dilekçesi nasıl yazılır?
tarihinden beri kurumunuzda çalışmaktayım. ……10.2012 tarihinde askere gideceğimden, 4857 Sayılı İş Kanununun Geçici 6. madde ile 1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatıyla alakalı yürürlükteki 14. maddesine dayanarak, askerlik hasebiyle ………….. tarihinden geçerli olmak suretiyle iş sözleşmemi sona erdiriyorum.
 

Benzer Konular

Geri
Üst