AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Askeri davalar hangi mahkeme?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Askerî davalar hangi mahkeme?​

Bu çerçevede, askeri suçlara ilişkin dava ve işlerin, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan asliye ve ağır ceza mahkemelerinde görüleceği ve ihtisas mahkemelerinin belirlenmesi gerektiği düzenlenmiştir.

Askeri mahkemeler ne oldu?​

Askeri öğrenciler, erbaş ve erler, subay, astsubay, uzman erbaş ile sözleşmeli erbaş ve erler hakkında verilen disiplin cezalarına karşı iptal davası açılabilecek. Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Yasası da yürürlükten kaldırıldı.

Askeri yüksek idare mahkemesi var mı?​

Askeri yüksek idare mahkemesi var mı?
HSYK’nın adı HSK (Hâkimler ve Savcılar Kurulu) oldu, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler artık yok.

353 sayılı kanun yürürlükte mi?​

353 sayılı kanun yürürlükte mi?
MADDE 18 – 25/10/1963 tarihli ve 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 19 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Askeri mahkeme var mı?​

Askerî olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkemesidir. 16 Nisan 2017’de yapılan Anayasa değişikliği referandumu’nun kabul edilmesi ile kapatıldı.

Askeri mahkeme nasıl olur?​

Savaş halinde, asker olmayan kişilerin askerî mahkemelerde yargılanmalarını gerektiren suçlarda ise, suçun işlendiği yere en yakın askerî mahkeme yetkilidir. Suçun işlendiği yer belli değil ise, yetkili askerî mahkeme 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda gösterilen usûllere göre belirlenir.

Askeri mahkeme neden kaldırıldı?​

Askeri mahkeme neden kaldırıldı?

Askeri yüksek idare mahkemesi kaldırıldı mı?​

Askeri yüksek idare mahkemesi kaldırıldı mı?

Yüksek idare mahkemesi nedir?​

Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkemedir (Danıştay Kanunu m.1). Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir.

Askeri mahkeme kararına itiraz edilir mi?​

İnceleme tarihinde askerî mahkemenin vereceği karara karşı, teşkilâtında askerî mahkeme kurulan kıt’a komutanı veya askerî kurum amiri, askerî savcı ve şüpheli üç gün içinde bu mahkemeye en yakın askerî mahkemede itiraz edebilir.

Askeri Ceza Kanunu yürürlükten kaldırıldı mı?​

Askeri Ceza Kanunu yürürlükten kaldırıldı mı?
Seferberlik ve savaş zamanında ise yüksek disiplin kurulları tarafından verilen silahlı kuvvetlerden ayırma cezası dışında diğer disiplin cezaları yargı denetimi dışında olacak. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu yürürlükten kalktı.

Askerî dava nasıl açılır?​

Askerî dava nasıl açılır?
Olayda hukuka aykırılık ve menfaat yahut hak bahis konusu değilse dava reddolunur. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde Dava Açma Usulü: Askeri kişilerle ilgili idari eylem ve işlemlere ilişkin idari davalar, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına hitaben yazılmış dilekçeler ile açılır.

Askerî mahkemeye nasıl başvuru?​

Dilekçeler Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına elden verilebileceği gibi, dilekçeler ile savunmalar ve davalara ilişkin her türlü evrak, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına gönderilmek üzere en yakın amirlere, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına, Bölge İdare Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk …

Hangi hallerde askeri mahkeme kurulabilir?​

Askeri mahkemelerin yerine kim bakacak?​

Askeri mahkemelerin yerine kim bakacak?
Birinci Kısım Üçüncü Bap Birinci Faslında düzenlenen suçlar dışındaki suçlara ilişkin açılacak davalara ise ağır ceza mahkemesinin tek dairesinin bulunduğu il merkezlerinde bu mahkemeler, birden fazla dairesinin bulunduğu il merkezlerinde 1 numaralı ağır ceza mahkemesi bakacak.
 
Askerî davaların hangi mahkemelerde görüldüğüne ve askeri mahkemelerin durumuna dair bilgileri içeren soruları cevaplamak istiyorum:

Askerî suçlara ilişkin dava ve işler, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan asliye ve ağır ceza mahkemelerinde görülmektedir. Önceden askeri yüksek idare mahkemeleri ve askeri mahkemeler bulunmaktaydı ancak 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği referandumuyla bu mahkemeler kapatılmış ve Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler artık yoktur.

353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu ise yürürlükten kaldırılmıştır. Buna ek olarak, Askerî Ceza Kanunu da yürürlükten kalkmıştır ve seferberlik ve savaş zamanlarında yüksek disiplin kurulları dışında kalan disiplin cezaları yargı denetimi dışında olacaktır.

Askeri mahkemelerin yerine artık suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin asliye ve ağır ceza mahkemeleri bakmaktadır. Ayrıca, askerî davalara ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkeme askeri mahkemeler yerine ağır ceza mahkemeleridir.

Eski askeri mahkemelerin yerine Bakırköy, Beyoğlu ve Çağlayan Adliyeleri'nde askeri ceza bölümleri kurulmuş olup, askeri personele karşı işlenen suçlar bu bölümlerde yargılanmaktadır. Bu bölümler, sivil mahkemelerin bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bu çerçevede, askeri suçlar artık sivil mahkemelerde görülmektedir.
 
Geri
Üst