AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Askere giden ne kadar tazminat alir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.940
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Askere giden ne kadar tazminat alır?​

1475 Sayılı İş Kanununun 14. Maddesinin halen yürürlükte bulunduğunu diğer yazılarımızda da belirtilmiştir. 14. Maddenin 3 numaralı başlığında “Muvazzaf Askerlik Hizmeti Nedeniyle İşten Çıkması” halinde her çalışma yılı için 30 günlük ücreti kadar tazminat ödeneceği kararlaştırılmıştır.

Askere giden bir işçi tazminat alabilir mi?​

Askerlik görevini yapmak için birliğine teslim olacak olan çalışan, çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Yani kıdem tazminatı hesaplanırken çalışılan yıl ile brüt ücret çarpılır ve toplam tazminat miktarına ulaşılır.

Askere giden işçi işten Ciksa ne haklari var?​

Askere giden işçi işten Ciksa ne haklari var?
Dilekçenin ekine askerlik sevk belgesinin veya askerlik nedeniyle ayrıldığını belgeleyen bir belgenin konulması gereklidir. İşçinin 1 tam yıl ve üzeri hizmeti varsa kıdem tazminatını da alması mümkündür. Ancak işçi askerlik dönüşünde aynı iş yerinde çalışmayı düşünüyorsa kıdem tazminatını almadan da işten ayrılabilir.

Askere gidecek kişi ne zaman işten çıkarılır?​

Askere gidecek kişi ne zaman işten çıkarılır?
İşçinin askerlik sebebi ile işten ayrılması koşulunda işyerindeki çalışma süresine göre belirlenen 2 hafta ile 8 hafta arasında olan ihbar (bildirim) öneli sürelerine uymak zorunluluğu yoktur. Yani sevk belgesi elindeyse işten derhal (bildirimsiz) ayrılabilir.

Askerlik nedeniyle işten ayrılma tazminatı ne zaman ödenir?​

İşveren, askerden sonra 2 ay içerisinde kendisine başvuran işçiyi işe başlatmalıdır. Eğer işveren bu işçisini geri işe almazsa, o işçiye toplam 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorundadır. Askere giden işçinin hakları kanun tarafından güvence altına alınmaktadır.

İşten çıkış kodları nelerdir?​

Güncel İşten Çıkış Kodları Nelerdir?
- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi.
- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi.
- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)
- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi.
 
Askere giden bir işçi kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi gereğince, muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten çıkarılması durumunda her çalışma yılı için 30 günlük ücreti kadar tazminat ödenir. Yani askerlik görevini yapmak için birliğine teslim olan bir işçi, her çalıştığı yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı alabilir.

İşçinin askerlik nedeniyle işten ayrılması durumunda, işçinin dilekçesine askerlik sevk belgesi veya askerlik nedeniyle ayrıldığını belgeleyen bir belgenin eklenmesi gerekmektedir. Eğer işçinin 1 tam yıl ve üzeri hizmeti varsa, kıdem tazminatını da alması mümkündür. Ancak işçi askerlik dönüşünde aynı iş yerinde çalışmayı düşünüyorsa, kıdem tazminatını almadan da işten ayrılabilir.

İşçinin askere gitmesi durumunda işten çıkarılması, işyerindeki çalışma süresine göre belirlenen ihbar sürelerine uyma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Yani askerlik sevk belgesi elindeyse, işçi işten derhal (bildirimsiz) ayrılabilir.

Askere giden işçinin işten ayrılma tazminatı, işverenin askerden sonra 2 ay içinde işe başvuran işçiyi işe başlatması gerekmektedir. Eğer işveren bu işçiyi işe başlatmazsa, o işçiye toplam 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorundadır. Askere giden işçinin hakları kanunlarla güvence altına alınmıştır.

İşten çıkış kodları arasında deneme süreli iş sözleşmesinin işveren veya işçi tarafından feshi, belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa) ve belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep gösterilmeden feshi gibi durumlar bulunmaktadır. Bu kodlar, işten ayrılma durumunun nedenini ve şeklini belirlemektedir.
 
Geri
Üst