Askere gidecek isci ihbar tazminati alabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
163.118
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Askere gidecek işçi ihbar tazminatı alabilir mi?​

Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılmada İhbar Süresi 1475 sayılı İş Kanununun 14 maddesine göre işçi muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanacak ise de ihbar tazminatına hak kazanamaz.
1 yılını doldurmayan kıdem tazminatı alabilir mi?
İş Kanunu’na göre bir kişinin kıdem tazminatı alması için o iş yerinde en az 1 yıl çalışması şarttır. 1 yılı dolduran ve işveren tarafından iş akdi sonlandırılan çalışanlara kıdem tazminatı verilir. Eğer kişi kendi istifa ederse kıdem tazminatı hakkı olmayacaktır.

Askere gidecek olan işçi ne kadar tazminat alır?​

Askerlik görevini yapmak için birliğine teslim olacak olan çalışan, çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
Bilindiği üzere işsizlik maaşı almak için kendi istek ve kusuru dışındaki sebeplerden işinden olmak gerekiyor. Askere gidenler için de işsizlik maaşı imkanı bulunuyor. Ancak askerlik sırasında bu ödenek verilemiyor. Bu yüzden işsizlik maaşı için askerlik dönüşü başvurma şartı bulunuyor.
İhbar tazminatına hak kazanmak için sözleşmedeki şartları bilmekte fayda var. Bazı iş sözleşmelerinde deneme süreleri yer alır. Örneğin 2 aylık deneme süresi içerisinde işten çıkarılanlar, maalesef ihbar tazminatına hak kazanamıyor.
6 ay çalışanlar tazminat alabilir mi?
BİLDİRİM SÜRESİNE DİKKAT İşten ayrılan işçiler için ikinci bir tazminat ödemesi daha gerçekleşiyor. Buna da ihbar tazminatı deniliyor. İhbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmuyor. Üstelik 1 yıl değil 6 ay çalışmak yeterli oluyor.

İşten ayrılırken alınan tazminat nasıl hesaplanır?​

Kıdem Tazminatı Hesaplama – Çalışanın çalıştığı toplam süre belirlenir. – Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır. – Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.
 
Geri
Üst