AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asit yagmurlari biyocesitlilik etkiler mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Asit yağmurları biyoçeşitlilik etkiler mi?​

Asit yağmuru toprağın kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını etkilemektedir. Toprağın asitleşmesine en çok katkıda bulunan maddeler, atmosferde birikme sonucu toprağa geçen kükürt bileşikleridir. Azot bileşikleri ise bitkilerin özümseyeceği miktardan fazla olduğu zaman toprağın asitleşmesinde rol oynamaktadır.

Asit yağmurları havayı kirletir mi?​

Kimyasal yağmur olarak da adlandırılan asit yağmuru, yoğun miktarda sülfür dioksit ya da nitrojen oksidin açığa çıkarak havaya karşımasıyla meydana geliyor. Bu maddeler gaz halindeyken atmosferin üst katmanlarına kadar yükselebiliyor. Burada su, oksijen ve diğer havayı kirleten kimyasal partiküllerle karışıyorlar.

Asit yağmurları ne demek?​

Asit yağmurları ne demek?
Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen isimdir. Atmosfere yayılan kükürt dioksit azot dioksit ve karbondioksit gazlarının kimyasal dönüşümlerden geçtikten sonra bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilmesi ile oluşur.

Asit yağmuru çevreye ne gibi zararlar verir?​

Asit yağmuru çevreye ne gibi zararlar verir?
ASİT YAĞMURUNUN ZARARLARI Asit yağmurları göller ve nehirlere yağdığında suların asitliği artar. Bu durum o sularda yaşayan canlarla zarar verir. Kent içi veya kent dışındaki tarihi ve doğal yapıtlar zarar görür. Toprağın mineral oranının düşmesine neden olur, bu durum bitkilerin topraktan beslenmesine engel olur.

Asit yağmurları neyi etkiler?​

Asit yağmurlarının; akarsulara ve göllere düşmesi ile suda bulunan asidik denge bozularak balıkların etkilenmesine neden olur ve besin zinciri yoluyla da insanları etkiler. İçerisinde kalsiyum karbonat barındıran tarihi eserler; kumtaşı, kireç ve mermerden yapılması nedeniyle zarar görür.

Asit yağmurları insan sağlığını olumsuz etkiler mi?​

Örneğin; asit yağmurları Nemrut Dağı’ndaki taş anıtları önce yıpratmakta sonra da dağılmasına neden olmaktadır. İnsanlarda çeşitli solunum yolları hastalıkları, akciğer kanseri, nefes darlığı gibi durumlara neden olur. Su kirliliğine neden olur. Akarsularda ve göllerde bazı canlı türlerinin ölümüne yol açar.

Asit yağmurları toprağın pH değerini artırır mı?​

Asit yağmurları toprağın pH değerini artırır mı?
Daha sonra bu damlacıklar yeryüzüne yağmur, kar gibi yollarla düşerler. Bu toprağın asitlik miktarını arttırır ve tatlı su kaynaklarının kimyasal dengesini bozar. Bu yüzden pH’ı 5.6’nın altındaki yağmur asit yağmuru olarak nitelendirilir.
 
Asit yağmurlarının biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Asit yağmurları toprağı asitleştirerek bitki örtüsünü olumsuz yönde etkileyebilir. Toprağın asit oranının artması bazı bitki türlerinin gelişimini engelleyebilir veya ölümlerine neden olabilir. Bu durum ise ekosistemde dengesizliklere yol açabilir ve biyoçeşitliliği azaltabilir.

Ayrıca, asit yağmurlarının sulak alanlara, akarsulara ve göllere ulaşması durumunda sucul ekosistemlerdeki canlıları etkileyebilir. Su ortamındaki asidik dengenin bozulması balıklar başta olmak üzere sucul organizmaların yaşamını tehdit edebilir. Bu da besin zincirinde olumsuz etkilere ve tür kayıplarına neden olabilir.

Öte yandan, asit yağmurlarının bazı materyaller üzerinde oluşturduğu aşındırıcı etkiler, tarihi ve doğal yapıtlara zarar verebilir. Özellikle kumtaşı, kireç taşı gibi yapı malzemeleri asit yağmurlarının neden olduğu aşındırıcı etkilerle zarar görebilir.

Sonuç olarak, asit yağmurlarının biyoçeşitlilik üzerinde çeşitli olumsuz etkileri olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve çevre dostu politikaların uygulanmasıyla bu etkilerin en aza indirilmesi önemli bir konudur.
 
Geri
Üst