Asit ile temas ettiginde neler yapilmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
128.276
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Asit ile temas ettiğinde neler yapılmalıdır?​

Asetik asit, hidroklorik asit, fosforik asit ve sülfürik asidin deri ile temasında hemen bol çeşme suyu ile yıkamalı, bulaşan giyecekler çıkarılmalıdır. Önce temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, sonra soda, bikarbonat gibi yumuşak bir alkali çözeltisi uygulanmalıdır.

Nitrik asit nasıl nötralize edilir?​

Nitrik asit, amonyum nitrat vermek üzere amonyak ile nötralize edilir.
Laboratuvarda yangın çıkarsa ne yapmalıyız?
Yangın çıktığı takdirde yapılacak ilk iş mutlaka hava gazını kapatmak yanabilecek diğer bütün maddeleri alevden uzaklaştırmak ve yangın söndürücü tüpü kullanmaktır. Yangını söndürmek için su kullanılmamalı, eğer yangın büyüyor ise üzeri kum veya ıslak kalın bir örtü ile örtülmelidir.
Asit üzerine su dökülürse ne olur?
Asitlerin suda çözünmesi “ekzotermik” yani ısı veren bir olaydır. Derişik asit üzerine az miktarda su eklendiğinde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı eklenen az miktardaki suyu buharlaştırır.

Asit yanıklarında cilt oksijenli su ile yıkanır mı?​

Eğer kesik ciddi ise hekime müracaat edilir ancak ilk yardım olarak önce bir dezenfektan ile (örneğin oksijenli su) yıkanır, sonra kesilen yerin hemen üstünden basınç uygulayarak kanamanın durması sağlanır. Ancak bu işlem 5 dakikadan fazla olmamalıdır.

Kimyasal ile çalışırken hangilerine dikkat edilmesi gerekiyor?​

* Kimyasallar ısıdan ve darbeden uzak tutulmalı. * Açığa çıkan küçük miktarlardaki kimyasallar bağlayıcı madde ile emdirilmeli. * Çevrede sadece eğitilmiş personel bulundurulmalı. Tüm Çalışanlar gerekli olan tüm kişisel koruyucu ve donanımları kullanmalıdır.
Bir asit nasıl nötralize edilir?
Bunun içinde asidik atıklarda hidrojen iyonları, bazik atıklarda ise hidroksil iyonu azaltılarak bu işlemler yapılır. Asidik atıkları nötralize etmek için kireç, dolomit, kostik soda, amonyum hidroksit gibi kuvvetli bazik kimyasallar veya zayıf bazlar kullanılır.
1 litre nitrik asit kaç kg?
Nitrik Asit %57 1 Litre (1.5 Kg.)
İlk olarak laboratuvar da kullanılan kimyasalların bir listesini çıkartmak gereklidir. Liste çıkartılırken zararlı kimyasalların alfabetik sıraya uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bununla beraber hizasındaki sütunlarda sembolleri, risk numaraları, güvenlik numaraları, ppm ve mg/m3 miktarlarına yer verilmelidir.
8.1. Laboratuvarda bulunan bütün kimyasallar tehlike içerirler. Bu nedenle kesinlikle kimyasallara çıplak elle dokunulmamalı, tadına bakılmamalı ve koklanmamalıdır. 8.2.Laboratuarlarda içinde kimyasal madde olan hiçbir kap etiketsiz olmamalıdır.
Laboratuvarda asit üzerine su dökülür mü?
02.46. Tüm asitler ve alkaliler sulandırılırken daima suyun üzerine ve yavaş yavaş dökülmeli, asla tersi yapılmamalıdır.
Aside su eklenir mi?
Asit ve su karıştırılmak istendiğinde aside mi su yoksa suya mı asit eklenmesi gerektiği hep sorulur. Bilinmesi gereken bir şey vardır ki, aside asla su eklenmemelidir çünkü aside su eklendiğinde kap içerisindeki asit dışarı sıçrar.

Asit yanıklarında ne kullanılır?​

Asitlerin deri ile temasında hemen çeşme suyu ile bolca yıkamalı ve bulaşan giyecekler çıkarılmalıdır. Sonra temas ettiği alanlar iyice yıkanmalı, ardından soda, bikarbonat gibi daha zayıf bir alkali çözeltisi bu alana sürülmelidir. Eğer gözler söz konusu ise, hemen ılık su ile en az 15 dakika yıkanmalıdır.
 
Geri
Üst