Asit-baz dengesi bozukluklari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.344
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Asit-baz dengesi bozuklukları nelerdir?​

ASİD-BAZ DENGE BOZUKLUKLARI. Asidoz, böbreklerden serbestçe atılmayan organik veya inorganik asitlerin nisbeten fazlalığına denir. Vücuttan fazla baz kaybedilmesine bağlı olan hastalıkları ifade etmek için metabolik asidoz terimi kullanılır. Sinonimleri: Baz eksikliği, bikarbonat eksikliği.
Asit-baz dengesini ne düzenler?
Vücutta asit-baz dengesinin sağlanmasında etkili başlıca dört tampon sistemi vardır: 1) Karbonik asit/Bikarbonat tampon sistemi. 2) Primer fosfat/Sekonder fosfat tampon sistemi. 3) Asit protein/Proteinat tampon sistemi. 4) Asit hemoglobin/Hemoglobinat tampon sistemi.

Asit-baz dengesinin bozulması hangi hastalıklara neden olur?​

Vücutta ciddi deformasyonlar ve inflamasyonlara bağlı iltihaplı enfeksiyon hastalıkları, kanser, alerji, kas ve eklem hastalıkları, yüksek tansiyon ve kronik yorgunluk meydana gelebilir. Kimi zaman hastalıklar da vücuttaki asit-baz dengesinin bozulmasına neden olabilir.
pH dengesini sağlamak için vücutta ne gibi tepkimeler olur?
Vücudumuz eğer pH değerinde herhangi bir değişiklik meydana gelirse buna bazı tepkiler vererek dengenin tekrardan sağlanması için çalışır. Bu tepkimeler; Vücuttaki pH değeri düşerse, karbonik asit, hidrojen ve bikarbonat iyonlarına ayrılır ve ortaya çıkan hidrojen iyonları sayesinde kandaki asitliğin artması sağlanır.
Asidoz, kanda bulunan aşırı asit nedeniyle pH’nin 7.35’in altına düşmesi, Alkaloz ise kanda bulunan yüksek miktardaki alkali nedeniyle pH seviyesinin 7.45’in üstüne çıkması durumudur. Bu durumlara pek çok rahatsızlık ve hastalık sebebiyet verebilir.
Akciğer asit-baz dengesini nasıl düzenler?
Hücrenin metabolizması ve fonksiyonu için pH düzenlenmesi kritiktir. Vücudda asid-baz dengesinin düzenlenme- sinde akciğerler, böbrekler ve kompleks bir tampon sistemi görev almaktadır. Akciğerlerin asid-baz dengesindeki temel rolü arter PCO2 düzeyini düzenlemektir.

Kan pH ını ne düzenler?​

Solunum sistemi, böbrekler ve tampon sistemleri kan asit-baz dengesini sağlamada görevlidir. Böylece arteriyal kan pH’ı 7,38 ve 7,42 arasında tutulur. Bazı tampon sistemleri hidrojen iyonlarını bağlayarak pH değişimlerini önler.
pH dengesi bozulursa ne olur?
Bechamp’a göre, pH dengesi bozulduğunda normalde vücutta bulunan mikroskobik organizmalar hastalık üretmeye başlar. İnsan vücudunda pH seviyesi 7.36’nın altına düştüğünde asit zehirlenmesi (asidoz), 7.42’yi geçtiğindeyse alkaloz denilen durum başlar. Başlıca iki asidoz bulunur. Respiratuar (solunumsal) ve metabolik.

pH dengesi nasıl sağlanır?​

Alkali yiyeceklerle hazırladığınız menünüz vücudunuzun pH dengesini korur ve sizi daha sağlıklı biri haline getirir. Bilinen en sağlıklı alkali besinlerin başında; limon, yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, sarımsak bulunur. Alkali düzende bu yiyecekleri bol bol tüketmek ve dengeyi korumak önemlidir.
PaO2 ve SaO2 nedir?
Parsiyel Arteriyel Oksijen Basıncı (PaO2): Arteriyel kandaki oksijenin parsiyel ba- sıncıdır. Oksijenizasyonun değerlendirilmesinde kullanılır. Normal değerleri 80-100 mmHg’dir. Oksijen satürasyonu (SaO2): Hemoglobinin oksijenle satürasyon düzeyini yansıtır.
2- pO2 : Kanda erimiş oksijenin oluşturduğu parsiyel basınçtır. Sağlıklı, deniz seviyesinde, oda havasında solunum yapan bir erişkinde normal değer 97 mm Hg’dır. Yaş arttıkça giderek düşer.
 
Geri
Üst