AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aşırı Sıcaklar ve Çocuk

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
İSHAL DEYİP GEÇMEYİN!

Yaz mevsimiyle birlikte çocuklar gerek güçlerini boşaltmak gerekse hoş havanın tadını çıkarmak için vaktinin birçoklarını dışarıda geçirebiliyor. Bu süreçte çocuklarda görülen sıhhat sorunlarını artabiliyor. Medicacana Samsun Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Çınar Yakar, yazın çocuklarda sık karşılaştığımız problemler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yaz ishali birçok defa anne babaları korkutuyor, yazın çocuğunuzu ishalden korumak için öncelikle, besinlerin çok çabuk bozulacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Yakar, “Bu nedenle, yiyecekler dışarıda çok fazla bekletilmeden tüketilmeli ya da buzdolabında koruma edilmelilerdir. İçme suyunun ve su ile yapılan sıvı karışımların pak olması da epey kıymetlidir. Kaynağı muhakkak olmayan içme sularından ve bu sularla yıkanan meyve ve sebzelerden tifo, paratifo, ishaller, viral hepatit (hepatit a) üzere hastalıklar ortaya çıkabilir” dedi.

PİKNİK ALANLARINDA DİKKAT

Dr. Yeşim Çınar Yakar ,”Özellikle piknik alanlarında sulara insan ve hayvan dışkı ve atıkları karışmış ise su gözle görülemeyen mikroplar ile kirlenir ve barsak enfeksiyonlarına sebep olur. Hafif ishal hadiselerinde tedavi konutta yapılır. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklara alışık oldukları sıvı besinlerin yanı sıra; pirinç lapası, muz, yoğurt, ayran üzere besinler verilir. İshal geçene kadar lifli ve yağlı besinlerden uzak durulur. Öğün ortalarında su verilmesi önerilir. Ağır ishallerde hastanede damar yolu açılarak sıvı verilmesi gerekebilir “ifadelerini kullandı.

İHMAL ETMEYİN

Yakar,” Çocuklarda SARSCoV-2 Enfeksiyonu kuluçka mühleti 1-14 gün ortasında olup ekseriyetle 3-7 gündür. Asemptomatik seyredebileceği üzere ateş, yorgunluk, kuru öksürük üzere belirtiler ortaya çıkabilir. Birtakım hastalarda ise burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı üzere üst teneffüs yolu enfeksiyonu bulguları ve daha az hastada gastrointestinal semptomlar, abdominal rahatsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve diyare olabilir. Bu noktada hasta takibini ihmal etmeyip doktorunuza başvurarak en gerçek tedavi formülünü uygulamalısınız” dedi.
 

Similar threads

Geri
Üst