AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asiri sicak ve soguk gidalar tuketmemeliyiz dogru mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.607
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar tüketmemeliyiz doğru mu?​

Gaz ve asit barındıran içecekler tüketmemeliyiz. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinler tüketmemeliyiz. Diş ve ağız bakımına önem göstermeliyiz.

Aşırı sıcaklarda ne yemeli?​

Aşırı sıcaklarda ne yemeli?
Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yemeyin: Sıcak havalarda su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir.

Çok soğuk neden yakar?​

Çok soğuk neden yakar?
Vücut ısımız sabit tutulmaya çalışılırken özellikle soğuk havalarda deride vazokonstriksiyon (kan damarlarının büzüşmesi) meydana geliyor. Bu durum özellikle; el, ayak, burun ucu ve kulak gibi organlarda belirginleşirken meydana gelen titremelerle iç ısı artırılmaya çalışılıyor.

Soğuk yemek zararlı mi?​

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, soğuk yemekler daha fazla kalori almanıza sebep olabilir. Araştırmacılar, sıcak yemek yerine soğuk yemek seçen kişilerin daha fazla kalori tüketme eğiliminde olduğunu buldu.

Sıcak havalarda ne içmeli?​

Sıcak havalarda ne içmeli?
Sıcak havalarda kahve, çay, buzlu çay, gazlı içecekler, enerji içecekleri, hazır meyve suları yerine su, süt, ayran, az şekerli ev yapımı limonata gibi içecekler tercih edilmelidir.

Yaz aylarında beslenme nasıl olmalıdır?​

Yaz aylarında beslenme nasıl olmalıdır?
Yaz Aylarında Beslenme
- Daha çok su tüketin.
- Sindirimi kolay olan hafif yiyecekler tercih edin.
- Baharat kullanımını azaltın.
- Paketli gıdalar tüketmekten kaçının.
- Şekerli ve gazlı içecekler yerine doğal içecekler tercih edin.
- Çay – kahve tüketimine dikkat edin.
- Öğün sayısını azaltın.
Aşırı sıcaklarda ne yapmalı?​
Beslenme ve Sıvı Alımı Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Sıcak yiyeceklerin zararları nelerdir?​

Sıcak yiyeceklerin zararları nelerdir?
Yapılan araştırmalarda 60 -70°’nin üzerindeki sıcaklığa sahip olan içecek ve yiyecekleri tüketmenin kanser riskini artırdığı ispatlanmış.Sıcak besinlerin,özellikle yemek borusu kanseri yaptığı, ağız içerisinde yaralar oluşturduğu, mide ağrısı ve mide kanseri yaptığı, gırtlak kanseri riskini artırdığı, dil ve dişlere …

Sıcak yemek mideye zarar verir mi?​

Sıcak yemek mideye zarar verir mi?
Çalışmanın en dikkat çekici sonuçları ise şöyle: ”Çok hızlı yemek, mide kanseri riskini yaklaşık 5.4 kat arttırıyor. Yemekleri çok sıcak yemek, istatistiksel açıdan önemsiz olmakla birlikte 3.3 kat risk yaratıyor. Yemeklerin tuzlu yenilmesi, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükseltiyor.

Yemekleri Isitmak zararli mi?​

Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir. Aksi takdirde ısınmış yemekte mikroplar ürer ve yemek soğuduğunda bakteriler ölür. Siz, soğumuş yemeği ısıtıp tekrar soğutarak yeni bakteri üretirsiniz. Üreyen bakteriler de gıda zehirlenmesine yol açar.
 
Aşırı sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmemesi önerisi oldukça doğrudur. Bu konuda sağlıklı bir denge önemlidir. Aşırı sıcak veya soğuk gıdalar vücutta olumsuz etkilere sebep olabilir.

Sıcak havalarda tüketilecek yiyecekler konusunda önerilenler arasında aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılması yer alırken, su, vitamin ve mineral içeriği yüksek yiyeceklerin tercih edilmesi önerilir. Özellikle Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme programları bu dönemde faydalı olabilir.

Soğuk havalarda vücudumuz, ısısını korumak için çeşitli mekanizmalar devreye sokar. Çok soğuk havalarda deride kan damarlarının büzüşmesiyle birlikte titremeler oluşabilir. Bu nedenle aşırı soğuk ortamlarda vücudumuzu korumak önemlidir.

Yapılan bir araştırmaya göre, soğuk yemeklerin daha fazla kalori alımına sebep olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmek önemlidir.

Yaz aylarında beslenmeye de özen göstermek gerekmektedir. Daha fazla su tüketmek, hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tercih etmek, paketli gıdalardan uzak durmak gibi önlemler alınabilir.

Sıcak havalarda ise susuzluk hissi olmasa bile yeterli miktarda sıvı tüketmek gereklidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler gibi besinler tercih edilebilir. Kafein içeren içecekler yerine su, süt, meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.

Son olarak, yemeği ısıtırken dikkatli olmak önemlidir. Uzmanlar, yemeği sadece yenilebilecek kadar ısıtmayı önerirler çünkü tekrar ısıtılmasının bakteri üremesine neden olabileceğini belirtirler. Bu şekilde gıda zehirlenmesi riski azaltılmış olur.
 
Geri
Üst