AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asimetrik bilgi neye yol acar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Asimetrik bilgi neye yol açar?​

Ekonomik bir ilişkide taraflardan birinin diğeri hakkında yeterli bilgiye sahip olamaması anlamına gelen durumdur. Teoriye göre; Bilgi Asimetrisi ters seçim, ahlaki tehlike ve temsilcilik sorunu gibi sorunlara neden olmaktadır.
Asimetrik bilginin yol açtığı sorunlar nelerdir?
Asimetrik bilgi, ters seçim (adverse selection) ve ahlaki riziko (moral hazard) olmak üzere 2 tür probleme yol açar. Ters seçim, finansal işlemden önce, ahlaki riziko ise finansal işlemden sonra meydana gelir.
Muhasebecinin amacı nedir?
Muhasebenin Tanımı Muhasebenin temel amacı, karar alıcılara karar alma sürecinde ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamaktır. Yukarıda bahsedildiği üzere muhasebe, işletmede gerçekleşen parasal olaylar ile ilgili bilgileri üretmektedir.

Ahlaki tehlike ne demek?​

Herhangi bir sözleşme dolayısıyla yükümlü tarafın yapması gerekeni yapmaması veya yapmaması gerekeni yapmasının yol açabileceği risk.
Ahlaki tehlike sorunu nedir?
Ahlaki tehlike, sözleşmeden veya diğer bir ifade ile seçimden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Bu bakımdan, ahlaki tehlike; iki taraf arasındaki sözleşmenin varlığı, birisinin davranışını diğerinin refahına zarar verecek şekilde değiştirdiği bir durumdur (Parasız, 1999).
Finansal piyasalarda asimetrik bilgi nedir?
Finansal piyasalarda asimetrik bilgi, borç verenlerin borçlananlar hakkında borçlananlardan daha az bilgiye sahip olmasıdır. Bilginin asimetrik dağılmış olması ters seçim ve ahlaki tehlike problemlerine neden olmakta ve sonuçta finansal piyasanın işleyişi bozulmaktadır.
Personeller: İşletme personelleri de işletmenin durumunu yakından izlerler. Personel maaşlarının yükseltilmesi isteklerini açıklarken işletme faaliyet sonuçlarını görmek isterler. Bunun için muhasebe bilgilerine ihtiyaç duyarlar. Devlet: Devlet işletmelerin karları üzerinden vergi toplar.
Ahlaki tehlike nedir iktisat?
Bir bireyin ya da kurumun alınan risklerin tüm maliyetine katlanmak zorunda kalmaması durumunda risk alma isteğindeki artış “ahlaki tehlike” (moral hazard) olarak tanımlanmaktadır. Ahlaki tehlike sigortacılık dışında vekalet teorisi gibi ekonomik problemlerin açıklanmasında da kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst