Asilsiz ihbar suc mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
254.598
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Asılsız ihbar suç mu?​

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) asılsız ihbarı kapsayan 271. Maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Yardım ve yataklık suçunun cezası nedir?​

Yardım ve Yataklık Cezası Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis gerektiren suçlar haricinde yani ½ oranında indirim gerektiren hallerde suça yardım edene verilecek olan ceza her halükarda 8 yıldan daha fazla olamaz.
Delil Karartmanın cezası nedir?
Gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla, bir suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişi, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kendi işlediği veya işlenişine iştirak ettiği suçla ilgili olarak kişiye bu fıkra hükmüne göre ceza verilmez (TCK md.281/1).
Iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
İftiraya uğrayan kişinin yapacağı şikayet sonucu Cumhuriyet savcısı iftira suçunun işlendiği hususunda yeterli şüphenin bulunduğu kanaatine varırsa bu durumda iddianame düzenleyerek dosyayı kovuşturma yapılmak üzere mahkemeye gönderir.

Iftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?​

İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte Cumhuryet Basavcılığı’na dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.

Görevi ihmal taksirli suç mudur?​

Kamu görevlisinin görevini ihmal ettiğini veya yerine getirmeyi geciktirdiğini bilmesi ve bu fiili isteyerek yapması yeterlidir. Hemen belirtmek gerekir ki, ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçu da taksirle değil, kasten işlenen bir suçtur.
Görevi ihmal suçu memuriyete engel mi?
Görevi kötüye kullanma burada sayılan suçlardan değildir. Dolayısıyla görevi kötüye kullanma suçundan ötürü 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü söz konusu olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.
Yardım yataklık suçu nedir?
Yardım ve Yataklık Nedir? Yardım ve yataklık bir diğer ifade ile suça yardım etme, bir suçun işlenmesinde faile yardım etmektir. Burada kişi, suçu işleyene yardım etme şeklinde iştirak etmektedir. Yani suça yardım eden kişinin yaptığı yardım faillik derecesinde olmamaktadır.

Teröre yardım ve yataklık suçunun cezası kaç yıl?​

TCK 220’deki adi suç örgütüne yardım etme suçunun cezası şu şekilde belirlenir: Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır (TCK 220/7). Yani, örgüte yardım eden kişinin cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

Bildirim yükümlülüğü nedir?​

(1) Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
 
Geri
Üst