Asil is kolu neden onemli?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Asıl iş kolu neden önemli?​

İŞ KOLU NE DEMEKTİR? İşkolu, iktisadî faaliyetlerin tasnifi sonucunda birbirine benzeyen veya aynı mahiyette olan çalışma alanlarının bir araya getirilmesini ifade etmektedir. İşyerinin girdiği işkolunun tespiti, orada hangi sendikanın faaliyet göstereceğinin belirlenmesi açısından önem teşkil etmektedir.
Asıl iş kolu ne anlama geliyor?
Çalışma mevzuatında asıl iş ve yardımcı işlerin genel olarak tanımı yapılmıştır. Buna göre, mal veya hizmet üretiminin esasını oluşturan işe asıl iş deniliyor.

Iş kolu neye göre belirlenir?​

İşyerinin girdiği işkolu işyerinde yürütülen asıl işe göre belirlenir. Dolayısıyla öncelikle işyeri denilen birimin sınırları belirlenecek, sonrasında bu birim içinde yürütülen asıl iş ve nihayetinde bu işten hareketle işkolu tespit edilecektir.
10 nolu iş kolu ne demek?
SGK’nın yazısında, iş kolu değişikliği sonrasında kurum bünyesindeki 696 KHK’lı işçilerin 10 nolu “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” iş kolunda yer alacağı ve bu işçilerin ilgili iş kolundaki sendikalara üyeliklerinin de 01.11.2020 tarihinden sonra geçerli olacağı belirtildi.
Yönetmeliğe göre 20 iş kolu yer almakta olup, bunlar; Ağaç ve kâğıt, Avcılık – balıkçılık – tarım ve ormancılık, Banka – finans ve sigorta, Basın – yayın ve gazetecilik, Çimento – toprak ve cam, Dokuma – hazır giyim ve deri, Enerji, Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı – ardiye ve antrepoculuk, Genel işler, Gıda sanayi.
10 nolu iş kolu Hangi Bakanlığa Bağlı?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatlarında yer alan Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar (10 no’lu) işkolunda sözleşmenin imzası tarihinde faaliyet gösteren bütün işyerlerini ve bu işyerlerinde çalışan taraf Sendika üyesi işçileri kapsar.

13 nolu iş kolu nedir?​

Koop iş hangi iş kolu?
Sendikamız 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda belirtilen 10 sıra nolu “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” işkolunda faaliyet göstermektedir.

Geri