AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asi olunca vucutta neler olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.065
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aşı olunca vücutta neler olur?​

Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma geliştirir.

Slovak aşısının yan etkileri nelerdir?​

Notta en yaygın yan etkiler şöyle sıralanıyor: Aşının yapıldığı kolda ağrı, ağırlık hissi ve hassasiyet. Halsizlik….CDC’nin sıraladığı vücut genelinde hissedilebilecek olası yan etkiler de şunlar:
- Yorgunluk.
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Soğuk terleme.
- Ateş
- Mide bulantısı

Alerji aşısının yan etkileri nelerdir?​

Alerji aşısının yan etkileri nelerdir?
Alerji aşısı yan etkileri Yaygın olarak enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişkinlik, kaşıntı veya tahriş gibi lokal reaksiyonlar görülür. Enjeksiyondan sonraki birkaç saat içinde başlar ve kısa süre sonra düzelir. Daha az yaygın olarak hapşırma, burun tıkanıklığı veya kurdeşen gibi sistemik reaksiyonlar gelişebilir.

Aşının deri altına yapılırsa ne olur?​

Adjuvan içeren aşıların kas içine ya- pılması tercih edilir, eğer deri altına yapılırsa reaksiyon daha fazla olur. Ülkemizde deri içine yapılan tek aşı BCG aşısıdır. Deri içine aşı uygulaması teknik bir deneyim gerektirdiğinden bu konuda sertifikası olan sağlık personeli tarafından uygulanmalıdır.

Aşılar vücuttan atılır mı?​

mRNA aşıları, laboratuvarlarda üretilen yapay mRNA’ların bağışıklık sistemini uyarmasını sağlar. Protein sentezinde görev alan mRNA’lar, bu görevlerinin ardından normal moleküller gibi vücuttan atılır.

BioNTech aşı sonrası yan etkileri ne kadar sürer?​

BioNTech aşı sonrası yan etkileri ne kadar sürer?
Pfizer/BioNTech aşısının yan etkileri genellikle ikinci dozdan sonra daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Hafif yan etki olarak adlandırılabilecek kol ağrısı, enfeksiyon yerinde şişkinlik/kızarıklık, hasta hissetme, baş ağrısı, kırgınlık ve benzeri semptomlar çoğunlukla birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
3 aşı kaç gün sonra korumaya başlar?​
Birinci aşıdan hemen sonra antikor oluşumu ve aşıdan üç hafta sonra da aşı koruması başlar. Tam kapsamlı, kalıcı bir koruma için 2. aşının yapılması gereklidir. İkinci aşıdan sonra vücudun enfeksiyona karşı yeterli bir koruma oluşturması için yaklaşık 7 gün gereklidir.
 
Aşının vücuda uygulanması, bağışıklık sisteminin uyarılmasına sebep olur. Bu sayede vücut, o mikroba veya toksine karşı savunma geliştirir ve bağışıklık tepkisi oluşturur. Aşı olunca vücutta aşağıdaki değişiklikler meydana gelebilir:

1. Aşı bölgesinde ağrı, ağırlık hissi ve hassasiyet olabilir.
2. Yorgunluk, halsizlik hissi ve kırgınlık görülebilir.
3. Baş ağrısı ve kas ağrısı gibi genel vücut ağrıları olabilir.
4. Soğuk terleme ve ateş yükselebilir.
5. Mide bulantısı ve sindirim sorunları yaşanabilir.

Özellikle mRNA aşılarında, laboratuvarlarda üretilen yapay mRNA'lar vücuda enjekte edilerek bağışıklık sisteminin uyarılması sağlanır. mRNA molekülleri, görevlerini tamamladıktan sonra vücuttan atılır.

Alerji aşılarının yan etkileri genellikle enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişkinlik, kaşıntı gibi lokal reaksiyonlarla kendini gösterir. Daha az sıklıkla hapşırma, burun tıkanıklığı, kurdeşen gibi sistemik reaksiyonlar da görülebilir.

BioNTech (Pfizer) aşısının yan etkileri genellikle ilk dozdan sonra hafif seyrederken, ikinci dozdan sonra belirginleşebilir. Kol ağrısı, enfeksiyon yerinde şişkinlik, hasta hissetme, baş ağrısı gibi semptomlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Aşının koruyucu etkisinin başlaması ise genellikle birinci aşıdan hemen sonra antikor oluşumu başlar ve aşıdan üç hafta sonra koruyuculuk sağlanır. İkinci aşıdan sonra ise vücudun enfeksiyona karşı yeterli koruma oluşturması için yaklaşık 7 gün sürebilir. Bu süreçler aşının türüne ve uygulamasına göre değişiklik gösterebilir.
 
Geri
Üst