Ashabı suffe

SoruCevap

Yeni Üye
Ashabı suffe nedir
Ashabı suffe sakinleri
Ashabı suffenin onemi

Ashabı Suffe, Arapca sahipler, arkadaşlar manalarına gelen ashap kelimesiyle, eyvan, sed, sofa gibi manalara gelen suffe kelimesinden oluşmuş bir tabirdir Medineye hicretten sonra Hz Peygamberin Medinedeki mescidine bitişik golgelikte barınan ve ilim tahsili ile uğraşan sahabilere verilen genel isimdir

SUFFENİN OLUŞUMU VE SUFFE SAKİNLERİ

Hz Peygamber, Medineye hicretten hemen sonra giriştiği mescit inşası sırasında bir eğitimoğretim kurumuna olan ihtiyacı gozden kacırmamış ve mescidin bitişiğinde yapılan bir bolumu bu işe tahsis etmiştir

Bulundukları kabile ve topluluklar icinde İslamı yaşama imkanına sahip olamadıkları icin Arap Yarımadasının ceşitli yerlerinden Medineye hicret edenler ve bekar olup herhangi bir yurtyuva edinemeyenler burada barındırılmıştır Duzenli bir eğitimoğretim faaliyetine tabi tutulan bu oğrenciler, kendilerine ayrılan mekana suffe dendiğinden Ashabı Suffe veya Ehli Suffe diye anılmışlardır

ASHABI SUFFENİN ONEMİ

Suffe, İslamın ilk sistemli eğitim kurumudur İlk İslam universitesidir Suffeliler de hayatlarını Peygamber medresesinden ilim ve irfan tahsil etmeye adamış seckin kimselerdir

Hz Peygamber ile beraberliklerinin fazla olması sebebiyle diğer Muslumanları duymadıkları bir cok hadisi şeriften onlar haberdar etmiş, hadis rivayetinde on sıralarda yer almışlardır En cok hadis rivayet eden yedi sahabiden ucunun; EbU Hureyre (ra), Abdullah b Omer (ra) ve EbU Said elHudrinin (ra) de Suffe Ashabı'ndan cıkmış olması elbette Hz Peygamberle bu nevi birlikteliğin ve ilme bu denli duşkunluğun bir neticesi olmalıdır

Suffe ehli, İslamın yayılmasında ve İslami ilimlerin oğretiminde onemli hizmetler vermiştir Medine dışındaki yeni Musluman olan kabileler, Kuran ve diğer dini bilgileri oğrenmek uzere muallimler istedikce onlara Suffe Ehlinden gorevliler gonderilmiştir Bunlar Biri MaUne ve Raci olaylarında olduğu gibi bu gorevlerini hayatları pahasına yerine getirmişlerdir Diğer taraftan Medineye Hz Peygamberi (sav) gormek uzere gelen kabile temsilcilerinden Musluman olanlar devletin misafirhane olarak kullandığı evlerde kalmış ve bu donemde kendilerine yonelik yoğun eğitim faaliyetinde daha ziyade suffe ehli vazife gormuştur

Zaman zaman Hz Peygamberi gormek ve İslamın temel esaslarını oğrenmek icin gelen ve kalacak başka bir yeri olmayan misafirler Suffede kaldığından ve ayrıca evlenip evbark sahibi olanlar Suffeden ayrıldığından Ehli Suffenin sayısı daima aynı kalmamıştır

Aralarında Talha b Ubeydullah (ra), EbU Said elHudri (ra), EbU Hureyre (ra), EbU Zer elGıfari (ra), Bilali Habeşi (ra), Abdullah b Omer (ra), Abdullah b Mesud (ra), Bera b Malik (ra) gibi tanınmış sahabilerin de bulunduğu Suffede yatılı olmayanlarla birlikte oğrenci sayısı zaman zaman 400e kadar cıkmıştır

Geri