AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ascinin Meslek ozelligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aşçının Meslek özelliği nedir?​

Aşçı kurallı ilerleme prensibine uygun şekilde akıllıca çalışabilen ve ekip çalışmasına yatkın kişidir. Aşçı, okuyan, araştıran, merak eden, mesleğiyle ilgili konularda gözleri parlayan kişidir…

Aşçı maaşları Ne Kadar?​

Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | ORTALAMA
Aşçı | 4.250 | 6.200
Okul okumadan aşçı olunur mu?​
Ayrıca eğitim almadan bir restoranda uzun yıllar çalışarak da aşçılık mesleğinin püf noktaları öğrenilebilir. Bu şekilde de aşçı olunur.

Aşçılar ne kadar maaş alıyor?​

Aşçılar ne kadar maaş alıyor?
Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | ORTALAMA
Aşçı | 4.250 | 6.190

Lise mezunu aşçı olabilir mi?​

Lise mezunu aşçı olabilir mi?
Öncelikle aşçılık ile ilgili liselerde eğitim görülür. Lise eğitiminin ardından özel sektörde aşçı olarak çalışmak mümkündür. Aynı zamanda akademik eğitimlerini ilerletmek isteyen kişiler üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı tercih edilebilir.

Iyi bir şef nasıl olur?​

İyi bir şef, müşterileri için en iyi yemek deneyimi yaratmak için her zaman yeni lezzet karışımlarının ilhamı için uyanık olmalıdır. Ayrıca, iyi bir şef kaliteli yemekleri çıkarmak için mutfak ekibiyle uyumlu çalışmalı, aynı zamanda mutfağında hoş bir atmosfer yaratmalı, yönettiği ekibinin esin kaynağı olmalıdır.

Sözleşmeli aşçı ne iş yapar?​

Kamuda görev yapacak olan Aşçıların da belirtilen bir menüde yemek hazırlayarak Çalışan sayısına göre yemek hazırlayan ve şeflere yardım eden kişilerdir.
Şef aşçı ne iş yapar?​
Otel, restaurant, kafe gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerin mutfaklarında; malzeme tedariğinden menü belirlenmesine, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar, departmanın tümünden sorumlu olan kişiler, aşçıbaşı ya da şef aşçı olarak tanımlanır.

Aşçı ayda ne kadar maaş alır?​

Aşçı ayda ne kadar maaş alır?
Aşçı maaşı ortalama aylık 5 bin TL ile 12 bin TL aralığında değişiyor.
 
Aşçının meslek özellikleri arasında kurallı ilerleme prensibine uygun şekilde akıllıca çalışabilme yeteneği ve ekip çalışmasına yatkınlık bulunmaktadır. Aşçının aynı zamanda okuyan, araştıran, merak eden ve mesleğiyle ilgili konularda heyecanlı olan bir kişi olması da önemlidir.

Aşçıların maaşları ise kariyerlerinin farklı aşamalarında değişkenlik gösterebilir. Genel olarak en düşük maaş 4.250 TL iken ortalaması 6.200 TL civarındadır. Ancak bu rakamlar sektördeki deneyim, çalışılan yerin büyüklüğü ve lokasyon gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Aşçılık mesleğine eğitim almadan da uzun yıllar restoranda çalışarak püf noktaları öğrenerek adım atılabilmektedir. Ancak aşçılık alanında eğitim almak isteyenler için liselerde aşçılık eğitimi görülebilir veya Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programları gibi akademik yükseköğretim programlarına katılabilirler.

İyi bir şef, müşteriler için en iyi yemek deneyimini yaratmak için sürekli olarak yeni lezzet karışımlarını keşfetmeye yönelmelidir. Ayrıca kaliteli yemekler üretmek için mutfak ekibiyle uyumlu çalışmalı, mutfak atmosferini olumlu bir şekilde etkileyerek ekibinin motivasyonunu artırmalı ve örnek bir lider olmalıdır.

Sözleşmeli aşçılar genellikle kamuda görev yaparlar ve belirlenen menüler doğrultusunda yemek hazırlarlar. Aynı zamanda çalıştıkları şeflere yardımcı olurlar. Şef aşçılar ise otel, restoran, kafe gibi yerlerin mutfaklarında genellikle tüm departmandan sorumlu kişilerdir. Malzeme tedarikinden menü belirlemeye, yemek hazırlıktan sunuma kadar pek çok konuda sorumlulukları vardır.

Aşçıların aylık maaşları genellikle 5.000 TL ile 12.000 TL arasında değişebilir. Yine bu rakamlar sektördeki deneyim, çalışılan konumun büyüklüğü ve ek özlük hakları gibi faktörlere göre farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst