AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aşçı mesleği - Aşçı mesleği Hakında Bilgi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
Aşçı mesleği nedir,
Aşçı mesleği Hakında Bilgi,
Aşçı mesleğinin Özellikleri
Aşçı Tanımı; Jurnal olarak hazırlanması gereken yiyecekleri muhakkak bir plan içinde bilgi ve becerisini kullanarak temizlik kurallarına uygun bir şekilde servise hazırlanmış hale getiren kişidir
AŞÇININ GÖREVLERİ
· Yemeklerin hazırlanışı sırasında gerekli malzemenin tamam ve taze olup olmadığını teftiş eder
· Yapılacak yemek yemek için gerekli malzemenin nasıl hazırlanacağını aşçı yardımcısına tasvir eder
· Malzemeyi tarife uygun olarak tencereye veya karavanaya koyar
· Yemeği cinsine tarafından (zeytinyağlı etli vb) pişirmek üzere havagazı fırınına ya da elektrikli ocağa yerleştirir
· Yemek pişince hava frikoya bırakır bekletir (sıcak servis yapılması gereken yemekleri sıcak sulu kazana koyar)
· Mutfaktaki alakart listesinde olan yemekleri hazırlar ve icabında süsler
· Gerektiğinde bizzat yemeği tabağa yerleştirerek servise hazırlar
· Mutfağın kullanılan vasıta ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar ya da
· yaptırır
NOT: Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar bir alanda uzmanlaşmışlardır
KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER
· Her türlü mutfak vasıta ve gereci (bıçak tencere karavana mikser vb)
· Havagazı fırını elektrikli fırın ızgara fritöz
· Hamur yoğurma makinesi sebze doğrama makinesi ekmek kesme makinesi salam ve kıyma makinesi buharlı istim (sebze et pişirirken) dondurma makinesi gibi aletler kullanır
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Aşçı edinmek isteyenlerin;
Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan
Bedence enerjik ve dinç
Tat ve koku alma duyumları gelişmiş
Temiz özenli sorumluluk sahibi
Bir işi tasarlama ve dilekçe yeteneğine sahip
Eli çabuk süratli hareket edebilen
kimseler olmaları gerekir
Marifetli olanlar mesleklerinde başarılı olup ilerleme olanağı bulabilirler Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Aşçılar mutfaklarda tahsis yaparlar Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir Iş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler Aşçılar birinci derecede araç gereç ve aletlerle ilgilidirler zaman zaman işverenle aşçıbaşı ya da aşçı yamakları ile iletişim kurarlar Çalışırken özenli davranmazlarsa yanma tehlikesiyle karşılaşabilirlerİş çoğunlukla gündüz yapılır ama jurnal yemek yemek listesinin hazırlanması ve zorunlu planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik alıştırma söz konusu olabilir
ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULMA OLANAKLARI
Günümüzde aşçılar fazla değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında atama yapabilmektedirler
Mektep mutfağı hastane mutfakları fabrika mutfağı ordu mutfağı işyeri mutfağı yemek fabrikaları mutfağı otel mutfağı lokanta mutfağı gemi mutfağı uçak mutfağı tren mutfağı otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir
Kendi data ve becerileri tatmin edici olduğu sürece bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür
Dağıtılmış yollarla meslek bulma imkanlarına sahiptirler Kendi çabalarıyla kurum ve kuruluşlara ulaşarak gazete dergi vbyayınlar yoluyla meslektaşları yardımıyla mesleki eğitim öğretim kurumları aracılığıyla ve Türkiye Iş Kurumu yardımıyla meslek bulma imkanlarına sahiptirler
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi;
Yeterli başvuru olması durumunda bütün mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir Keza;
Anadolu kız meslekAnadolu iş liselerikız meslekiş liseleri ile fazla programlı liselerin “Davet ve Gıda Teknolojisialanı “Mutfak Hizmetleridalındaayrıca pratik kız sanat okullarında ve kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Mutfak bölümlerinde
Turizm Bakanlığına yan turizm eğitim merkezlerinde
Irk Eğitim Merkezlerinde
Özel Turizm Iş Kurslarında da mesleğin eğitimi verilmektedir
Turizm Bakanlığına tabi Turizm Eğitim Merkezlerinde aşçılık eğitimi verilmektedir
IŞ EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI
· Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinin mutfak bölümüne ve Anadolu meslekAnadolu kız iş liseleri “Gösteri ve Yiyecek Teknolojisialanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu almak ve Orta Öğrenim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yatırma Sınavında başarmak
· Kız Meslekiş liseleri ve fazla programlı liselerin “Misafir Etme ve Gıda Teknolojisi “alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu edinmek ve okulların gerektirdiği koşulları yerine getirmek
· Pratik Kız Sanat okullarında öğrenim görmek için ilköğretim çağı açık havada olmakkız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde öğrenim bakmak için ise ilköğretim okulu mezunu elde etmek gerekmektedir
· Turizm Bakanlığına emrindeki Turizm Eğitim Merkezlerinde eğitime 1622 yaşları aralarında en düşük ilköğretim okulu mezunu olanlar yazılı sınav ve mülakatla kabul edilirler Eğitim ücretsizdir
· Özel turizm iş kurslarında eğitime 1625 yaş arasındaki en az ilkokul mezunu olanlar alınır Eğitim ücretlidir Büyük illerde ve turizmciliğin gelişmiş olduğu yörelerde fazla sayıda özel kurs bulmak mümkündür
Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
· en düşük ilköğretim okulu mezunu edinmek
· 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak fakat 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun bir şekilde düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir
· Bünyesi ve afiyet gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun düşmek
· Eğitim görmek istediği meslekte bir dükkan sahibi ile çıraklık sözleşmesi imza atmak gereklidir
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim teorik ve uygulamalı (restoranlarda otel ve tatil köylerinin mutfaklarında vb yerlerde) olarak verilir başlıca teorik ve uygulamalı eğitim süreleri eşittir Eğitim EKİMMART aylarında okulda teorik NİSANEYLÜL aylarında işletmelerde uygulamalı olarak gerçekleşmektedir
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri Anadolu IşAnadolu Kız Iş liselerinde 4 sene
Kız meslek liseleri ile fazla programlı liselerde 4 sene
Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde 2 yıl sürelidir
Mesleki eğitim merkezlerinde bu mesleğin eğitimi 3 yıldır
Özel turizm iş kurslarında eğitim süresi 56 ay arasında değişmektedir
Turizm Bakanlığına ast turizm eğitim merkezlerinde eğitim süresi 7 aydır
MESLEKTE İLERLEME
Aşçılar çalıştıkları işyerinde bilhassa turistik mutfaklarda soğukçu sıcakçı pastacı ızgaracı gibi alanlarda uzmanlaşabilir
Iş deneyimine yan olarak birey çalıştığı yerde Aşçıbaşı olarak atama alabilir
Uygunluk eğitimine katılan kalfalar 3 sene eğitime katılmayanlar ise 5 sene sonradan (çalıştıklarını SSK ya da SenetKur primleri ile belgelemek şartıyla) beceriklilik sınavına girebilmektedirler Beceriklilik belgesine sahip kişiler usta öğreticilik kurslarına katılarak “Sanatkâr Öğretici unvanı alabilirler
Iş liselerinin “Aşçılık bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde bitirdikleri alan kol ve bölümlerinin devamı özelliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına istenilen şartları taşımaları durumunda sınavsız olarak yerleştirileceklerdir
AYNI MESLEKLER: TatlıcıPastacı DönerciKebapçıPideci Soğuk Mezeci Ekmekçi
BURS KREDİ VE ÖDENTI DURUMU
Anadolu Otelcilik ve Turizm Iş Lisesi mezunları işletmelerde beceri eğitimi esnasında en az ücretin % 60'ndan az olmamak üzere vergi alırlar
Anadolu kız işAnadolu meslek liseleri Kız iş liseleri ile Mesleki eğitim merkezleri ve iş lisesi öğrencileri beceri eğitimi süresince en düşük ücretin %30'undan eksik olmamak üzere ücret alırlar
Özel turizm iş kurslarında öğrenci kendisi vergi ödemek zorundadır
Kazanç işletmenin büyüklüğüne kişinin deneyim ve niteliğine göre farklılıklar göstermektedir Asgari ödenti ile minimum ücretin 3 katına dek aylık ücret alınabilmektedir Bu ücretler yükselebilmektedir Aşçıbaşılıkta ise ücretler fazla yüksek miktarlarda olabilmektedir Tanıdık Olmayan dil haberdar olan ve fazla tecrübeli aşçılar fazla yüksek rakamlarla büyük otellerde ve turizm bölgelerindeki tesislerde çalışabilmektedir
DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları
Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Iş Danışma Merkezi
Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri *
 
Aşçılar, yiyecekleri plana uygun bir şekilde hazırlayarak temizlik kurallarına uygun bir şekilde servise hazırlayan kişilerdir. Aşçıların görevleri arasında malzemelerin kalitesini kontrol etmek, malzemelerin hazırlanma şeklini yardımcılarına göstermek, yemekleri pişirmek, süslemek ve servise hazırlamak gibi işlemler yer almaktadır. Ayrıca mutfak ekipmanlarının bakımını yapmak da aşçıların sorumluluklarından biridir.

Aşçılık mesleği, yiyeceklere ilgi duyan, enerjik, temiz ve sorumluluk sahibi kişiler tarafından tercih edilmelidir. Aşçılar hızlı ve yetenekli olmalı, mutfakta disiplinli bir şekilde çalışmayı bilmelidir. Başarılı olan aşçılar, uzmanlaştıkları alanlarda ilerleme kaydedebilir ve mutfakları yönetebilir hale gelebilirler.

Aşçılar genellikle sıcak ve nemli ortamlarda çalışırlar. Çalışma koşulları mutfaktaki ekipmanlarla ve iş arkadaşlarıyla iletişimi gerektirir. İş saatleri genellikle gündüz olmakla birlikte özellikle turistik bölgelerde gece çalışma gerekebilir. Aşçılar, çeşitli işletmelerde, okullarda, hastanelerde, otellerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında vb. birçok alanda çalışma fırsatına sahiptirler.

Aşçılık eğitimi birçok mesleki eğitim merkezinde verilmektedir. Anadolu kız meslek liseleri, Anadolu iş liseleri, kız meslek liseleri gibi okullarda aşçılık eğitimi alınabilir. Ayrıca turizm bakanlığına bağlı turizm eğitim merkezlerinde de aşçılık eğitimi verilmektedir. Eğitimin süresi ve içeriği okuldan okula değişmekle birlikte genellikle teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır.

Aşçılık mesleğinde ilerleme, iş deneyimi ve eğitim ile mümkündür. İyi bir aşçı, belirli alanlarda uzmanlaşabilir ve aşçıbaşı pozisyonuna yükselebilir. Ayrıca uygun kurslara katılarak usta öğretici unvanı almak da mümkündür. Aşçılar, farklı iş yerlerinde ve sektörlerde çalışarak kariyerlerini geliştirebilirler.

Aşçılar, işletmenin büyüklüğüne, deneyimlerine ve yeteneklerine göre farklı ücretler alabilirler. Asgari ücret ile başlayan aylık gelirler, deneyim ve uzmanlık arttıkça yükselebilir. Dil bilen, tecrübeli ve yetenekli aşçılar, büyük otellerde ve turizm tesislerinde daha yüksek ücretlerle çalışabilirler.

Aşçılık mesleğiyle ilgili daha detaylı bilgi almak için ilgili eğitim kurumlarına, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İş Danışma Merkezi'ne veya Türkiye Meslek Kurumu Genel Müdürlüğü'nün il ve şube müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
 
Geri
Üst