- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 260.267
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Asbestle Çalışmalarda en çok hangi kanser görülür?
Akciğer kanserinin en önemli nedeninin sigara olsa da asbest maruziyeti de hem akciğer hem re akciğer zarı kanseri açısından büyük rol oynar.Asbestin neden olduğu kanserler?
Asbestozis (akciğerlerde asbest toplanmasına bağlı sertleşme ve bozulma), Yuvarlak atelektazi (akciğerde küçük sönmüş alanlar), Mezotelyoma (akciğer zarı kanseri), Akciğer kanseri.Asbest hangi yıl yasaklandı?
Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kansere neden olan asbestin, Türkiye’de üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzını 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasakladı.
Asbest maruziyeti nedir?
Asbest lifleri akciğer zarlarında yaraların oluşmasına ve akciğerin sertleşmesine neden olur ve bu hastalığa Asbestoz denir. Asbestin neden olduğu bir diğer hastalık ise akciğer zarı ve karın zarı kanseri olan Mezotelyoma hastalığıdır. Mezotelyomada kendisini nefes darlığı ile gösterir.
Kadmiyum Hangi kansere yol açar?
Pil yapımında kullanılan kadmiyum ve arsenik gibi maddeler de kanserojen olarak biliniyor. Kadmiyum, akciğer kanseri riskinde artışa neden olurken; arseniğin (10 yıl ve daha uzun süreli çalışma sonucunda) cilt, akciğer, mesane, ses teli ve karaciğer kanserleri riskini artırdığı belirtiliyor.Asbest vücutta en çok hangi organı etkiler?
Asbeste bağlı hastalıklar; akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, akciğer dokusu içerisinde asbest liflerinin birikmesi (asbestozis), akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri (mezotelyoma) ve akciğer kanseridir.Asbestin neden olduğu pnömokonyoz?
Asbestozis, yoğun asbest tozlarının solunmasıyla meydana gelen akciğer fibrozisi anlamındadır. Parankimal (Akciğer dokusu) asbestozis veya asbestle ilgili pnömokonyozis aynı durumu tarif eden terimlerdir (Barış, 1995). Asbest lifleri ince veya kalın olabilir.
Asbest zehirlenmesi nedir?
Özellikle asbeste (taş pamuğu, kaya lifi) sıkça maruz kalan kişilerde ortaya çıkan bu hastalık; Türkiye’de yılda 500, dünyada ise toplamda 30 bin kişide görülebilmektedir. Ağırlıkla Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde rastlanan bu hastalık, asbestin bilinçsiz kullanımından kaynaklanmaktadır.
Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde 90’lı yılların başında asbest üretim ve kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Avrupa Birliği’de 2005 yılından itibaren AB’ye üye ülkelerde asbest üretimi ve kullanımını yasaklamıştır.