AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asbest hangi ortamda bulunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Asbest hangi ortamda bulunur?​

Asbest, yeryüzünün toprak örtüsünde doğal olarak bulunur. Yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında da değişen oranlarda asbest mineralleri vardır. Asbest, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda, yer yer yoğun birikimler halinde bulunur.

Bir evde asbest olduğu nasıl anlaşılır?​

Mikroskobik liflerden oluşan asbestin ne yazık ki gözle görülebilmesi mümkün değil. Asbest yalnızca laboratuvar ortamında tespit edilebilir. Asbestten şüphelendiğimiz takdirde, ilgili belediyeye ve ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na asbest şüphesini bildirmek gerekir.

Asbestli toprak nerelerde var?​

Asbestli toprak nerelerde var?
“Asbestli toprak, Gediz bölgesinde, Diyarbakır, Şanlıurfa, Karaman’ın bazı ilçelerinde köylerinde ve daha başka yerlerde çok yaygın. Türkiye’nin jeolojik, doğal yapısı nedeniyle asbestli topraklar çok fazla. Köylerde insanlar asbestli toprağı evinin sıvasında, izolasyonda kullanıyor.

Binalarda asbest nerede bulunur?​

Binalarda asbest nerede bulunur?
Asbest, Türkiye’de su borularında, bugün 30–40 yıllık çoğu binanın çatı ve çatı izolasyon malzemelerinde, pencere, yağmur borusu, yer kaplamalarında, araba balatalarında, sobaların arkasına konulan sarı-gümüş renkli panellerde yer alıyor (1).

Asbest türkiyede nerede bulunur?​

Bu doğrultuda Rusya, Çin, Güney Afrika, Kazakistan ve Kanada ile beraber Türkiye’de yaygın olarak çıkarılmaktadır. Rezerv bakımından oldukça zengin bir ülke olarak Türkiye; Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan ve Hatay ile Bitlis gibi birçok farklı şehirde asbest çıkarır.

Asbest en çok nerede çıkarılır?​

Evlerdeki asbest Nedir?​

Evlerdeki asbest Nedir?
Asbest, doğal olarak oluşan bir mineraldir. Eski zamanlarda ısı direnci, gerilme kuvveti ve yalıtım özellikleri nedeniyle kumaşın yapısına katılarak yangın koruyucu yeleklerden çimentonun yapısına katılarak ev izolasyonuna kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılmıştır.

Asbest hangi şehirlerde var?​

Asbest hangi şehirlerde var?

Asbest hangi illerde var?​

Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman’ın bazı köylerinde asbest saptanmıştır. Asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkabilecek en önemli hastalık mezotelyoma olarak adlandırılan akciğer zarının kanseridir.
 
Asbestin doğal olarak yeryüzünde bulunduğu ve genellikle yer kabuğunu oluşturan kayaların yapısında değişen oranlarda bulunduğu bilinmektedir. Bu mineraller, özellikle volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlarda yoğun birikimler halinde bulunabilirler. Asbest mikroskobik liflerden oluşur ve gözle görülemez. Dolayısıyla, asbestin varlığını tespit etmek için laboratuvar ortamında analiz yapılması gerekmektedir. Eğer bir evde asbest olduğundan şüpheleniyorsanız, ilgili belediyeye veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak durumu bildirmeniz önerilir.

Asbestli toprakların Türkiye'de özellikle Gediz bölgesi, Diyarbakır, Şanlıurfa, Karaman'ın bazı ilçeleri ve birçok köyünde yaygın olduğu belirtilmektedir. Köylerde insanlar asbestli toprağı evlerinin sıvalarında veya izolasyon malzemelerinde kullanabilmektedirler.

Binalarda asbest genellikle su borularında, çatı ve çatı izolasyon malzemelerinde, pencere ve yağmur borularında, yer kaplamalarında, araba balatalarında, sobaların arkasındaki panellerde kullanılabilmektedir. Türkiye'de çıkarılan asbestin rezerv bakımından zengin olduğu ve Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan, Hatay ve Bitlis gibi şehirlerde bulunduğu belirtilmektedir.

Asbestin en çok çıkarıldığı ülkeler arasında Rusya, Çin, Güney Afrika, Kazakistan, Kanada ve Türkiye yer almaktadır. Türkiye'de asbest, Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan, Hatay, Bitlis gibi şehirlerde çıkarılmaktadır.

Asbest doğal bir mineral olup eski zamanlarda birçok alanda kullanılmıştır. Isı direnci, gerilme kuvveti ve yalıtım özellikleri nedeniyle kumaşların yapısında, çimentonun yapısında ve ev izolasyonunda kullanılmıştır. Ancak asbestin solunduğunda sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.

Asbestin bazı illerde saptandığı ve maruz kalan kişilerde akciğer zarının kanseri olan mezotelyoma hastalığının görülebileceği bilinmektedir. Diyarbakır, Tokat, Kütahya, Sivas, Konya, Yozgat, Eskişehir, Muğla, Malatya, Çorum, Elazığ ve Adıyaman'ın bazı köylerinde asbest saptanmıştır. Bu gibi durumlarda sağlık açısından önlem alınması önemlidir.
 
Geri
Üst