Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Asansor yillik bakimini kim oder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Asansör yıllık bakımını kim öder?​

Bir yıldan sonra ise yılda en az bir kez bina sorumlusu tarafından bakım ve kontrolü yaptırılır. Periyodik aralıklarla yaptırılan bakım nedeniyle ortaya çıkan asansör masrafları, binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak, arsa sahibi tarafından ise demirbaş gideri olarak ödenir.

Asansör bakım sözleşmesi yapılmazsa ne olur?​

Asansör bakım sözleşmesi yapılmazsa ne olur?
Bakımı yapılmayan asansörlerde meydana gelebilecek kazalarla ilgili bina yöneticilerine 6 aydan başlayan hapis cezası verileceği bildirildi. Asansörlerin mekanik ve hidrolik olmak üzere iki tip olduğunu ifade eden Uçak, Bursa merkezde belediyelerin bildirdiği ruhsatlı asansör sayısının bin 680 olduğunu bildirdi.

Asansör bakım sözleşmesi zorunlu mu?​

a) Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur.

Asansör bakımını kiracı öder mi?​

Asansör bakımını kiracı öder mi?
Asansör giderlerini kiracı mı mal sahibi mi öder? Kalıcı binanın değerini artırıcı güzelleştirici giderleri ev sahibine ait oluyor. Dolayısı ile, merpen elektirigi, asansör servis ve elektirigi, merpen ve cevre temizliği gibi hizmetler kiracının sorumluluğunda oluyor. Ancak, asansör tamiri ev sahibine ait oluyor.
Asansör Periyodik Kontrol tebligatı nedir?​
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu 4 Mayıs 2018 Tarihli 30411 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ne göre yılda en az bir kez gerçekleştirilmesi işi hakkında tebligattır. …

Asansörlerde azami kontrol periyodu kaç aydır?​

Asansörlerde azami kontrol periyodu kaç aydır?
Asansör takip kontrol süresi ilgili mevzuat gereği; kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansör için 60 (altmış) gün; sarı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve kusurlu olarak tanımlanan asansör için 120 (yüz yirmi) gün olarak belirlenmiştir.

Asansör bakımı hangi aralıklarla yapılmalı?​

- Asansör bakımı ve periyodik kontrol birbirinden farklı hizmetlerdir.
- 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” gereğince asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında yılda en az bir kere olmak üzere yapılması gereken kontrollerdir.

Asansör masraflarına her daire katılmak zorunda mı?​

Asansör masraflarına her daire katılmak zorunda mı?
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C: Kat mülkiyeti kanununa göre apartmandaki giderlere kat malikleri arsa payları oranında katılmak zorundadırlar. Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz.

Asansör aylık bakımında neler yapılır?​

Asansör Bakımı Nasıl Yapılır?
- Asansörü taşıyan halatlar, asansör ana taşıyıcı kasnakları, tahrik kasnağı yivi, asansör kablosu, makine grubundaki dişli ve yataklar, ray pabuçları, somunlar ve cıvatalar kontrol edilir.
- Aşınan ve yıpranan parçalar varsa bu parçalar yenisi ile değiştirilir veya yağlanır.

Asansör periyodik bakımları kaç ayda bir yapılır?​

Asansör periyodik bakımları kaç ayda bir yapılır?
PERİYODİK KONTROL / MUAYENE NEDİR? 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” gereğince asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında yılda en az bir kere olmak üzere yapılması gereken kontrollerdir.
 
Asansör yıllık bakımı genellikle binada yaşayanlar tarafından apartman aidatı içerisinde aylık olarak ödenir. Arsa sahibi durumunda ise asansör masrafları demirbaş gideri olarak ödenir. Yani, asansör bakımı ve kontrolü bina sorumlusu tarafından yaptırılmalı ve masrafları binada yaşayanlar ya da arsa sahibi tarafından karşılanmalıdır.

Asansör bakım sözleşmesi yapılması zorunludur. Asansörü monte eden veya yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya yetkili servisi arasında aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapılması gerekmektedir.

Asansör bakımını genellikle mal sahibi karşılar. Ancak, asansör giderlerini kiracı mı mal sahibi mi ödeceği kira sözleşmesinde belirtilmelidir. Kalıcı binanın değerini artırıcı güzelleştirici giderler ev sahibine aittir, ancak tamir işlemleri genellikle ev sahibine aittir.

Asansörlerde azami kontrol periyodu mevzuata göre belirlenmiştir. Kırmızı etiketli asansörler için 60 gün, sarı etiketli asansörler için 120 gün olarak kontrol süresi belirlenmiştir.

Asansör bakımı ve periyodik kontrol işlemleri farklıdır. Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereği asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra ve devamında yılda en az bir kere olmak üzere kontroller yapılmalıdır.

Asansör masraflarına her daire katılmak zorundadır. Kat Malikleri Kanunu'na göre apartmandaki giderlere kat malikleri arsa payları oranında katılmak zorundadır. Bu nedenle, asansör masraflarından kaçınmak mümkün değildir.

Asansör aylık bakımında halatlar, taşıyıcı kasnaklar, asansör kablosu, makine grubundaki parçalar ve diğer önemli bileşenler kontrol edilir ve gerekirse değiştirilir veya yağlanır. Bu bakım işlemleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır.

Asansör periyodik bakımları ise Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereğince asansörün hizmete alınmasını müteakip iki yıl sonra, devamında yılda en az bir kere olmak üzere yapılmalıdır. Bu kontrollerin düzenli aralıklarla yapılması, asansörün güvenli ve sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar.
 
Geri
Üst