AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asansor makine dairesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.620
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Asansör makine dairesi nedir?​

Asansör makinesi ve kumanda tablosunun, ana şalter, hız regülatörü ve saptırma makarasınında bulunduğu kapalı mekana makine dairesi denir. Makine dairesi, çok kez asansör boşluğu üstünde olduğu gibi, altta veya yanda da yapılabilir.

Asansör ölçüleri kaç olmalı?​

Asansör ölçüleri kaç olmalı?
2) Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar kenarı 1.20 metre ve alanı 1.80 m2’den, kapı net geçiş genişliği ise 0.90 metreden az olamaz. Asansör kapısının açıldığı sahanlıkların genişliği, asansör kapısı sürgülü ise en az 1.20 metre, asansör kapısı dışa açılan kapı ise en az 1.50 metre olmak zorundadır.

Asansör kuyusu ne kadar olmalı?​

Asansör kuyusu ne kadar olmalı?
asansör kuyu dibi minimum 150 cm maksimum 170 cm olmalıdır. kuyu dibinde kesinlikle su bulunmamalıdır. kuyu dibi betonunun en az 20 cm kalınlığında olması gerekmektedir. kuyu dibinin montaj öncesi sudan ve pislikten arındırılması gerekmektedir.

Asansör makine dairesi kapısı nasıl olmalı?​

7–Makine dairesi kapılarının veya imdat kapaklarının EN 81-2 Madde 6.3.3.1 ile 6.3.3.2. ve 6.3.3.3′ e uygun olarak-Yönetmeliğe göre: 7.1–6.3.3.1 Giriş kapıları en az 0,6 m genişlikte ve en az 1,8 m yükseklikte olmalı ve makine dairesinin içine doğru açılmamalıdır.

Makine dairesi nasıl olmalı?​

Makine dairesi nasıl olmalı?
Makine dairesi kümbet betonundan tavan yüksekliği en az 200 cm olmalıdır. Kuyu dibinin su izolasyonu yapılmalıdır. Kuyu ebatları mimari projeye ve avan projeye uygun tesis edilmelidir. Makine dairesi yüksekliği ve diğer ölçülere dikkat edilmelidir.

Asansör yüksekliği kaç olmalı?​

Asansör yüksekliği kaç olmalı?
Giriş yüksekliği 2100 mm olmalıdır. Not 1 – Daha büyük kuyu ölçülerine sahip olduklarından 2,5 m/s’den 6,0 m/s’ye kadar (6,0 m/s dâhil) hızlara uygun asansörler. (tam hareket serbestliğinin asgarî şart olduğu ülkeler için). Kabin yüksekliği 2300 mm olmalıdır.

Asansör boşluğuna neden su dolar?​

Asansör boşluğuna su dolmasının nedenleri için şu maddeleri sıralayabiliriz: Binada zemin çalışmaları tam anlamıyla gerçekleştirilmemiştir. Kanalizasyon borularında patlama meydana gelmiş olabilir. Rögar kuyularında düzenli olarak bakım yapılmıyorsa asansör boşluğuna su dolabilir.

Asansör makine dairesi zorunlu mu?​

Asansör makine dairesi zorunlu mu?
Bütün insan asansörlerinin kendi bağımsız asansör makinesinin bulunması gerekir. Bu gerek, karşı ağırlık yerine ikinci bir kabin kullanılan asansörler için uygulanmaz. Yanında refakatçisi olmayan engelli insanların kullanımı için planlanan asansörlerin kumanda cihazları buna göre tasarlanmalı ve yapılmalıdır.

Kuyu derinliği ne kadar olmalı?​

Kuyu derinliği ne kadar olmalı?
serbest bir boşluk veya bir barınak ile bu hedef sağlanmalıdır. Böyle bir mesafe için kuyu dibi derinliği incelenirse 150-160 cm’lik bir derinliğe ihtiyaç duyulacağı açıktır.

Asansör dairesi yüksekliği ne kadar olmalıdır?​

En üst durak zemin kotundan en az 370 cm makine dairesi kümbet betonu yüksekliği olmalıdır. Makine dairesi kümbet betonundan tavan yüksekliği en az 200 cm olmalıdır.
 
Asansör makine dairesi, asansör makinesi, kumanda tablosu, ana şalter, hız regülatörü ve saptırma makarasının bulunduğu kapalı bir mekandır. Bu dairesin asansör boşluğunun üstünde, altında veya yanında olabileceği belirtilmektedir.

Asansör ölçüleri konusunda ise tek asansörlü binalarda kabini dar kenarı en az 1.20 metre, alanı en az 1.80 m² olmalıdır. Kapı net geçiş genişliği ise en az 0.90 metre olmalıdır. Ayrıca asansör kapısının açıldığı sahanlıkların genişliği de belirli standartlara sahiptir.

Asansör kuyusu, dibi minimum 150 cm maksimum 170 cm olmalıdır. Kuyu dibi betonu en az 20 cm kalınlığında olmalı ve kesinlikle su bulundurmamalıdır. Kuyu dibinin montaj öncesi temizlenmesi ve su yalıtımı yapılması önemlidir.

Makine dairesi kapıları, belirli standartlara uygun olarak en az 0.6 m genişliğinde ve en az 1.8 m yüksekliğinde olmalı ve içeri doğru açılmamalıdır. Makine dairesinin tavan yüksekliği en az 200 cm olmalı, su yalıtımı yapılmış olmalı ve diğer ölçülere de dikkat edilmelidir.

Asansör yüksekliği, giriş yüksekliği 2100 mm olmalıdır ve kabin yüksekliği 2300 mm olmalıdır. Asansör boşluğuna su dolmasının nedenleri arasında zemin çalışmalarının yetersiz olması, kanalizasyon borularında patlama olması ya da rögar kuyularının düzenli bakımının yapılmaması gibi durumlar sayılabilir.

Asansör makine dairesinin zorunlu olup olmadığı konusunda belirli kurallar vardır. İnsan asansörlerinde kendi bağımsız makine dairesinin bulunması gerekir. Ancak karşı ağırlık yerine ikinci bir kabin kullanılan asansörler için bu kural geçerli değildir.

Kuyu derinliği, serbest bir boşluk veya barınak ile hedeflenmelidir. Bu durumda kuyu dibi derinliğinin 150-160 cm arasında olabileceği belirtilmektedir.

Son olarak, asansör dairesi yüksekliği en üst durak zemin kotundan en az 370 cm olmalıdır. Makine dairesi kümbet betonundan tavan yüksekliği ise en az 200 cm olmalıdır. Bu ölçüler belirli standartlara ve güvenlik önlemlerine uygun olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst