AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asagidakilerden hangisi yasal mirasci olamaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aşağıdakilerden hangisi yasal mirasçı olamaz?​

TMK m. 496/f.2’ye göre “Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.” Demek ki, zümre başları sağ olduğu müddetçe, onların altsoyları, yani mirasbırakanın kardeşleri, kardeş çocukları, onların da çocukları mirasbırakana mirasçı olamayacak.
Sahibi bulunmayan menkul bir malın mülkiyet hakkının aslen kazanılmasına verilen ad nedir?
İşgal: İşgal, bir kimsenin, sahibi bulunmayan bir taşınmazın üzerinde malik olmak için zilyetlik kurmasıdır. Örneğin: Tapuda kayıtlı bulunmayan veya tapuda kayıtlı olup kimsenin üstüne olmayan bir arsaya kişi gelip yerleşiyor. Bu şekilde kazanılan mülkiyet de tescilden önce kazanılmış olur.

Sahipli bir taşınır eşyayı bulan kimse bu eşyanın sahibi hangi süre içinde ortaya çıkmadığı takdirde mülkiyeti aslen kazanmış olur?​

MK m. 771′ e göre,’ Bulunan şeyin maliki, ilân veya kolluk kuvvetlerine ya da muhtara bildirme tarihinden başlayarak beş yıl içinde ortaya çıkmazsa; bulan kimse, yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak koşuluyla o şeyin mülkiyetini kazanır.
Zilyetliği kazanma yolları nelerdir?
Zilyetliğin Kazanılmasının Çeşitleri Kendisine katıldığımız Sirmen’e göre, Zilyetliğin Kazanılması, «Aslen Kazanma», «Miras Yoluyla Kazanma» ve «Devren Kazanma» olmak üzere üç şekilde olur.
Bir hakkın bir başkası ile kurulan bir hukukî işlemden değil bizzat hakkı kazanacak kişinin şahsında doğması ‘aslen kazanma’ olarak nitelendirilirken hakkın hukuken kişi olan ve bu hakka sahip başkasından değişik hukukî gerekçelerle ve hukukî işlemlerle kazanılmasına ise ‘devren kazanma’ denilmektedir.
Sahipsiz taşınır malın aslen kazanılmasına ne ad verilir?
1. GENEL OLARAK TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KAZANILMASI: Bir taşınmazın üzerinde başkasının mülkiyet hakkı olmaksızın, ondan bağımsız olarak kazanılmasına aslen kazanma(iktisap) denir.

Zilyetliğin aslen kazanılması nedir?​

Zilyetliğin Aslen Kazanılması, bir kimsenin bir Mal üzerinde, başka birinin Rızası söz konusu olmadan, kendi Zilyetlik İradesi ile Hakimiyet kurmasıdır. Sözü geçen Malın daha önce bir Zilyedinin bulunup bulunmamasının önemi yoktur.
Zilyetlik nedir çeşitleri nelerdir?
Zilyetlik Çeşitleri nelerdir?

Zilyetlik bir hak mıdır?​

Bir görüşe göre, zilyetlik bir hak, hatta ayni haklarla birlikte düzenlendiği için bir ayni hak olarak nitelendirilmiştir. Hak, hukuken korunan bir menfaattir ve zilyetlik de hukuk düzenince korunduğu için zilyetlik bir hak olarak savunulmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir?
Örneğin, bağışlama sözleşmesi, tek tarafa borç yükler ancak bu da iki taraflı bir hukuki işlemdir. Karşı taraf açıkça veya zımnî (örtülü) olarak karşı tarafın bağışlama yönündeki irade beyanını kabûl ederse, bu durumda bağışlama sözleşmesi geçerli olur.
Amcanın anne ve babasının hayatta olmaması durumunda; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor. Ölen kardeşin miras payı kendi çocukları arasında pay ediliyor. Böylece, amcadan yeğene miras kalmış oluyor.
Taşınırların aslen kazanılmasına ne ad verilir?

Borçlar Hukuku borcun kaynakları nelerdir?​

Borçlar Kanunu, borcun kaynaklarını üç grupta düzenlemiştir.
Zilyetliği nasıl tanımlayabiliriz?
Sözlük anlamı itibariyle zilyetlik ‘bir şey üzerindeki fiili tasarruf biçiminde ortaya çıkan egemenlik’ olarak tanımlanmaktadır2. Zilyetlik(possessio) ve mülkiyet(dominium) birbirinden ayrılması gereken iki kavramdır. Hukukçu zilyetliği mülkiyetten ayırır.

Eş altsoy mudur?​

Medeni kanunda yasal mirasçılar, Kan Hısımları, Sağ Kalan Eş, Evlatlık ve Devlet olarak düzenlenmiştir. Miras bırakanın çocukları onun altsoyudur.
 
Geri
Üst