Aşağıdakilerden Hangisi İi Mahmutʼun Yapmış Olduğu Yeniliklerden Biridir?

zeberus

Yeni Üye
Aşağıdakilerden Hangisi İi Mahmutʼun Yapmış Olduğu Yeniliklerden Biridir? sorusunun cevabı, İi Mahmut’un hayatını ve başarılarını anlatan birçok yenilik içermektedir. İi Mahmut, modernleşme, eğitim, yönetim, kültür ve sanat alanlarında önemli adımlar atmıştır. Öncelikle, Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşmesine katkıda bulunmuştur. Ayrıca, eğitim sisteminde reformlar gerçekleştirerek, halkın okuryazarlık seviyesini artırmıştır. Yönetimde de önemli değişiklikler yapmış ve adil bir yönetim anlayışını benimsemiştir. Ayrıca, kültür ve sanat alanında da önemli projelere imza atmıştır. İi Mahmut’un yenilikçi ve vizyoner yaklaşımı, onu tarihin önemli liderlerinden biri yapmıştır.
İçindekiler

Aşağıdakilerden Hangisi İi Mahmutʼun Yapmış Olduğu Yeniliklerden Biridir?​

İkinci Mahmut dönemi, Osmanlı İmparatorluğu’nda birçok yenilik ve reformun gerçekleştirildiği bir dönemdir. Bu dönemde gerçekleştirilen yeniliklerden birkaçı şunlardır:
Tanzimat Fermanı: İkinci Mahmut döneminde 3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen bir ferman olan Tanzimat Fermanı, Osmanlı İmparatorluğu’nda modernleşme hareketlerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Ferman, hukukun üstünlüğünü sağlamayı, eşitlik ve adaleti temin etmeyi, özgürlükleri garanti altına almayı hedeflemiştir.
Askeri Reformlar: İkinci Mahmut döneminde orduyu modernleştirmek amacıyla çeşitli reformlar gerçekleştirilmiştir. Bu reformlar arasında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması, modern askeri okulların açılması, askeri eğitimin düzenlenmesi ve modern silahların kullanılması sayılabilir.
Eğitim Reformları: İkinci Mahmut döneminde eğitim alanında da önemli reformlar yapılmıştır. Fransız ve Alman uzmanlarla işbirliği yapılarak yeni eğitim kurumları açılmış, Batı tarzı eğitim programları uygulanmıştır. Bu dönemde Mekteb-i Mülkiye, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane gibi önemli eğitim kurumları kurulmuştur.
İdari Reformlar: İkinci Mahmut döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapısında da reformlar gerçekleştirilmiştir. Merkeziyetçi bir yönetim anlayışı benimsenerek vilayet sistemi kurulmuş, valiler atanmış ve vilayetlerin yönetimi düzenlenmiştir. Ayrıca devlet dairelerinin modernleştirilmesi ve bürokrasinin düzenlenmesi de bu dönemde gerçekleştirilmiştir.
Yapısal Reformlar: İkinci Mahmut döneminde birçok yapısal reform da gerçekleştirilmiştir. Bu reformlar arasında modern şehir planlaması, cadde ve sokakların düzenlenmesi, yeni köprüler, hastaneler, okullar ve camilerin inşası sayılabilir. Ayrıca İstanbul’da ilk kez modern bir su dağıtım ağı kurulmuştur.
Bu yenilikler İkinci Mahmut döneminde gerçekleştirilen reform hareketlerinin sadece birkaç örneğidir. İkinci Mahmut dönemi, Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir.

Aşağıdakilerden Hangisi İi Mahmutʼun Yapmış Olduğu Yeniliklerden Biridir?​

İzmirʼin ilk tiyatro salonunu kurdu.
Birinci Türkçe tiyatro oyununu sahneledi.
İlk Türkçe gazeteyi çıkardı.
Türk kadınlarının tiyatroya katılmasını sağladı.
Osmanlı İmparatorluğuʼnda kadın oyuncuların sahne almasını kabul ettirdi.

İstanbulʼun ilk resim müzesini açtı.
İlk Türk romanını yazdı.
İlk özel tiyatro topluluğunu kurdu.
İlk Türkçe tiyatro eleştirmenlerini yetiştirdi.
İlk Türkçe oyun eleştiri yazılarını yayınladı.

Geri