Asagidakilerden hangisi ekranli araclarla calismalarda ozellikle uzun sure klavye ve fare kullanan calisanlarda karsilasilan hastaliklardan birisidir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.704
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarla çalışmalarda özellikle uzun süre klavye ve fare kullanan çalışanlarda karşılaşılan hastalıklardan birisidir?​

Ekranlı araçlar karşısında çalışanların birikimli travma bozukluğu içeri- sinde maruz kalabilecekleri hastalıklar; karpal tünel sendromu (KTS), el osteoartriti, ganglionlar, ulnar sinir baskısı, de quervain ve tetik parmak has- talığı şeklindedir (http://isghocasi.com/, Giriş: 24.11.2013).

Aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarla çalışmada görülen zorlayıcı travmalardan biri değildir?​

4. 4 Tanımlar a) Ekranlı araç : Uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü aracı, b) Operatör : Ekranlı aracı kullanan kişiyi, c) Zorlayıcı Travmalar : Göz yorgunluğu, kas gücünün aşırı kullanımı, uygun olmayan duruş biçimi, uzun süre ekranlı araç …

Aşağıdaki durumların hangisinde ekranlı araçlarla çalışanların göz muayenelerinin yapılması gerekmez?​

Aşağıdaki durumların hangisinde ekranlı araçlarla çalışanların göz muayenelerinin yapılması gerekmez?
Sıkça sorulan soruların başında olan bir diğer konuyu açıklayalım. Hiçbir koşulda, herhangi bir görme sorunu olmayan işçileri, sırf ekranlı araçla çalışıyor diye rutin olarak göz uzmanına sevk etmek gerekmez. Bu durum yönetmeliğin gereği olarak sunulamaz.

Ekranlı Araçlarla Çalişmalarda ekran yüksekliği hangi mesafede olmalıdır?​

Ekranlı Araçlarla Çalişmalarda ekran yüksekliği hangi mesafede olmalıdır?
Bu tür ekipmanların kullanımı çalışanlar için risk kaynağı olmamalıdır. Ekran, operatörün/çalışanın çalışma pozisyonuna uygun mesafede ve göz hizasında olmalıdır.
Parmak kasları- nın devamlı kullanımı nedeniyle bilekte bağ dokunun geçtiği kanalın daral- ması “karpal tünel sendromu” olarak adlandırılmaktadır (Ovacılı ve diğ, 2008: 47). Uzun süreli klavye ve fare kullanımına bağlı olarak el bileğinin sürekli bükülü olduğu durumlarda ortaya çıkabilir.

Hangi durumlarda ekranlı araçlarda çalışan operatörlerin gözlerinin muayene edilmesi gerekmektedir?​

MADDE 9 – (1) İşyerinde, ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce ve ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında çalışanların göz muayeneleri yapılır.

Ekranlı araçlarla çalışmalarda dikkat edilecek temel çalışma ortamı faktörleri nelerdir?​

Ekranlı araçlarla çalışmalarda riskler ve korunma yolları, • Doğru oturuş/duruş, • Gözlerin korunması, • Gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler, • Çalışma sırasında gözleri kısa sürelerle dinlendirme alışkanlığı, • Gözlerin, kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi, • Ara dinlenmeleri ve egzersizler.

Ekranlı araç nedir ISG?​

Ekranlı araç nedir ISG?
Ekranlı araç: Uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü aracı ifade eder. Operatör : Ekranlı aracı kullanan kişidir.

Cocuklarda bilgisayar kullanirken nelere dikkat etmeliyiz?​

Cocuklarda bilgisayar kullanirken nelere dikkat etmeliyiz?
Çocuğunuza bilgisayar, telefon ve tablet gibi kullanımları diğer aktivitelerin (yemek yeme, ödev yapma vb.) ödülü gibi şartlandırmayın. Çocuğunuz bilgisayarda, tablette oyun oynamak isterse fazla tepki vermeyin, oyun oynamasına izin verin ancak diğer faaliyetlerini aksatmayacak şekilde olması için bir süre belirleyin.

Bilgisayar ve tablet kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?​

Cep telefonuna, laptop, bilgisayar ve tablete en az 40 cm mesafeden bakmak çok önemli. Aynı şekilde kitap okurken de gözlerimize çok yaklaştırmamalı, 40 cm mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle elinizdeki objeyi burun ucundan itibaren 2 karış mesafeden az kendinize yaklaştırmamaya özen gösterin.

Göz muayenesi hangi durumlarda yapılır?​

Hangi Durumlarda Göz Muayenesi Yaptırılmalıdır? – Ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme bozukluğu yaşandığında Göz Muayenesi yapılmalıdır.

Ekranlı araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?​

Ekranlı araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Ekran görüntüsü stabil olmalı, görüntü titrememeli ve benzeri olumsuzluklar bulunmamalıdır. Parlaklık ve karakterler ile arka plan arasındaki kontrast, operatör/çalışan tarafından kolaylıkla ayarlanabilmelidir. Ekran, operatörün/çalışanın ihtiyacına göre kolaylıkla her yöne döndürülerek ayarlanabilir olmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarla çalışma da görülen zorlayıcı travmalardan biridir?​

Aşağıdakilerden hangisi ekranlı araçlarla çalışma da görülen zorlayıcı travmalardan biridir?

Ekranlı araçlarla çalışma nedir?​

Ekranlı araç uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü araçtır. Bu araçların yanlış kullanımı göz, kas ve iskelet sistemi hastalıklarına, zihinsel yorgunluğa ve strese neden olabilir.

Ekranlı araçlarla çalışırken nelere dikkat etmeliyiz?​

 
Ekranlı araçlarla çalışırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi vermek isterim:

1. **Ekran Yüksekliği:** Ekran, operatörün çalışma pozisyonuna uygun mesafede ve göz hizasında olmalıdır. Bu, rahatsızlıkları önlemek ve ergonomiyi sağlamak için önemlidir.

2. **Göz Muayeneleri:** İşyerinde ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce ve ekranlı araçların neden olabileceği görme zorlukları yaşandığında çalışanların göz muayeneleri yapılmalıdır.

3. **Çalışma Ortamı Faktörleri:**
- Doğru oturuş/duruş pozisyonu sağlanmalıdır.
- Gözlerin korunması için uygun aydınlatma ve ekranın parlaklığı önemlidir.
- Gözleri yormayan yazı karakterleri ve renkler tercih edilmelidir.
- Çalışma sırasında gözleri dinlendirmek için ara vermek ve egzersiz yapmak faydalı olabilir.

4. **Ekranlı Araç Kullanımı:** Ekran görüntüsü stabil olmalı, titrememeli ve parlaklık ile karakterler arasındaki kontrast ayarlanabilmelidir. Ekranın isteğe göre ayarlanabilir olması gerekmektedir.

5. **Zorlayıcı Travmalar:** Uzun süre klavye ve fare kullanımına bağlı olarak karpal tünel sendromu, ganglionlar, ulnar sinir baskısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle ergonomik çalışma ortamları sağlanmalıdır.

Ekranlı araçlarla çalışırken bu faktörlere dikkat ederek, çalışma verimliliğini artırabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. Unutmayın, ergonomik düzenlemeler ve bakım önlemleri uzun vadeli sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst