- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 238.437
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Aşağıdakilerden hangisi eklentidir?
Eklenti, asıl şey malikinin anlaşılabilen arzusuna veya yerel âdetlere göre, işletilmesi, korunması veya yarar sağlaması için asıl şeye sürekli olarak özgülenen ve kullanılmasında birleştirme, takma veya başka bir biçimde asıl şeye bağlı kılınan taşınır maldır.Aşağıdakilerden hangisi yenilik doğuran haktır?
Yenilik doğuran haklar kurucu, bozucu ve değiştirici olmak üzere üçe ayrılır. Kurucu yenilik doğuran haklar: Önalım (şufa), alım (iştira), geri alım ve kabuldür. Bozucu yenilik doğuran haklar: İstifa, azil, iptal, fesih, mirasın reddi, takastır.
Yenilik doğuran haklar nelerdir?
Yenilik doğuran haklar, inşâî haklar olarak da bilinir. Yenilik doğuran haklar, bir kere kullanılmaya müsait haklardır. Kullanılmakla sona ererler. Kullanılan bir yenilik doğuran hakkın sonradan kullanımının geri alınması mümkün değildir.
Eklenti nedir örnek?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bağımsız bölümün mülkiyet hakkına sahip olan kişi, bağımsız bölüme ayrılmış olan ve bütünleyici parçalar olarak kabul edilen eklentilerin de sahibi olur. Garaj, depo, su deposu, kömürlük, altyapı aboneliklerine ilişkin saat yuvaları gibi bölümler eklentiler olarak kabul edilir.Eklenti Rehnedilebilir mi?
Örneğin, bir Taşınmazın Mülkiyeti devredildiği veya Taşınmaz Rehin verildiği takdirde, Tapu Siciline yapılan Tescil ile Eklenti bakımından herhangi bir Mülkiyeti Devir veya Rehin İşlemi aranmaksızın, Eklentinin Mülkiyeti de devredilmiş veya Eklenti de rehnedilmiş olmaktadır.
Yenilik doğuran haklar ne zaman sonuç doğurur?
Yenilik doğuran hakların kullanılması kural olarak bir dava açılmasına gerek olmaksızın, hak sahibinin bu yöndeki irade beyanıyla gerçekleşir. Yenilik doğuran hak türlerinden birisi olan bozucu yenilik doğuran hakların kullanılması, bu yöndeki tek taraflı irade beyanının karşı tarafa varmasıyla hüküm ve sonuç doğurur.
sahibine tek taraflı irade beyanıyla yeni bir hukuki durum ortaya çıkarmak veya var olan hukuki durumu değiştirmek ya da sona erdirmek yetkisi veren haklara yenili doğuran haklar denir.