AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Asagidakilerden hangisi bir DA makinasinda meydana gelen enduvi reaksiyonunu bir sonucudur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Aşağıdakilerden hangisi bir DA makinasında meydana gelen endüvi reaksiyonunu bir sonucudur?​

Endüvi reaksiyonu sonucu nötr eksende bulunan fırçalarda ark meydana gelir. Bu durum komütasyonda da olduğu gibi fırça ve kollektörlerin aşınmasına yol açar.

Endüvi reaksiyonun nötr bölgeye kutup altındaki alana ve endüklenen gerilime etkisi nedir?​

Endüvi reaksiyonun nötr bölgeye kutup altındaki alana ve endüklenen gerilime etkisi nedir?
Ana kutuplar üzerine, kutup eksenine paralel olacak şekilde oluklar açılarak, endüvi alanının yolu dolayısıyla manyetik direnci arttırılmış olur. Böylece endüvi alanının enine etkisi azalır. Kutup ayaklarına açılan oluklar ana alanı zayıflatmayacak şekilde yapılmalıdır. Aksi halde endüvide indüklenen gerilim azalır.

Endüvi reaksiyonu nedir nasıl önlenir?​

Endüvi reaksiyonu nedir nasıl önlenir?
Endüvi reaksiyonunun makine üzerindeki manyetik akıyı azaltıcı etkisinin önlenmesi için bazı önlemler alınır.
- Kutup ayaklarını tarak şeklinde yapmak.
- Kutup ayaklarına oyuklar açmak.
- Yardımcı kutup kullanmak.
- Kompanzasyon sargısı kullanmak.

Uyartım akımı nereden geçer?​

1. ( ) LMR reostasının M ucu endüktöre bağlanır. 2. ( ) şönt motorun endüktör sargısı endüviye seri bağlanır. 3. ( ) şönt motorun kutuplardan geçen uyartım akımı arttıkça devir sayısı da artar. 4. ( ) Seri motor endüktör sargısından geçen uyartım akımı endüviden de geçer.

Endüvi reaksiyonu alternatör gerilimini nasıl etkiler?​

Endüvi reaksiyonu alternatör gerilimini nasıl etkiler?
3-Endüvi reaksiyonu: Endüvi sargılarında oluşan manyetik alan kendisini oluşturan kutup alanına etkide bulunur. Bu etkiye endüvi reaksiyonu denir. Endüvi reaksiyonunun meydana getirdiği etki oınik ve endükîif yüklerde gerilimi zayıflatacak yönde kapasitif yükte ise gerilimi arttıracak yöndedir.

Rotor akımının doyma etkisi nedir?​

Rotor akımının doyma etkisi nedir?
Kutupları oluşturan demir nüve doymaya yaklaştıkça uyartım akımı ile gerilim artışı yavaşlar ve bir noktadan sonra durur. Bu noktaya “doyma noktası” adı verilir. Şönt generatör mili döndürülse bile uyartım direnci küçültüldüğü halde gerilim vermeyebilir.
Komütasyon ne işe yarar?​
Komütatör, iki lamba ya da daha fazla lamba grubunun aynı yerden açılmasına ve kapanmasına yarayan bir anahtardır. İşlevselliği oldukça yüksek olan komütatör anahtar ikili lamba gruplarının aynı yerde hızlı bir şekilde açılıp kapanmasına yarar. Birden fazla lamba kullanılan yerlerde komütatör anahtara ihtiyaç duyulur.

Endüvi reaksiyonu bir DA (Doğru Akım) makinasında meydana gelen bir fenomendir. Bu reaksiyon sonucunda nötr eksende bulunan fırçalarda ark meydana gelir. Ark oluşumu, komütasyondaki gibi fırça ve kollektör aşınmasına yol açabilir.

Endüvi reaksiyonun nötr bölgeye kutup altındaki alana ve endüklenen gerilime etkisi şu şekildedir:
Manyetik direnci arttırmak için ana kutuplar üzerinde kutup eksenine paralel olacak şekilde oluklar açılabilir. Böylece endüvi alanının enine etkisi azaltılmış olur. Ancak oluklar ana manyetik alanı zayıflatmamalıdır, aksi takdirde endüvide indüklenen gerilim azalabilir.

Endüvi reaksiyonu oluşumunu önlemek için şu önlemler alınabilir:
1. Kutup ayaklarını tarak şeklinde yapmak.
2. Kutup ayaklarına oyuklar açmak.
3. Yardımcı kutup kullanmak.
4. Kompanzasyon sargısı kullanmak.

Endüvi reaksiyonu alternatör gerilimini etkileyebilir. Manyetik alandan kaynaklanan bu reaksiyon, onik ve endüktif yüklerde gerilimi zayıflatabilirken, kapasitif yüklerde gerilimi artırabilir.

Rotor akımının doyma etkisi, kutupları oluşturan demir nüvenin doymaya yaklaşmasıyla gerilim artışının yavaşlayıp durması durumunu ifade eder. Doyma noktasına ulaşıldığında, uyartım direnci küçültüldüğünde bile gerilim üretilemeyebilir.

Komütasyon ise, lambaların açılması ve kapanmasını sağlayan bir anahtardır. İkili lamba gruplarının aynı yerde hızlı bir şekilde kontrol edilmesini sağlar ve birden fazla lamba kullanılan yerlerde tercih edilir.